Afyonkarahisar’ın Sultandağı ilçesine bağlı Yeşilçiftlik beldesinde yaşayan 25 yaşındaki veteriner hekim Aybike Öz, küçükbaş hayvancılık işletmesiyle hem memleket ekonomisine katkı sağlıyor hem de genç girişimcilere ilham oluyor.
Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesinden 2023’te mezun olan Öz, bir süre özel sektörde çalıştıktan sonra emeğinin karşılığını alamadığına inanarak kendi işini kurmaya karar verdi. Tarım ve Orman Bakanlığının kırsal kalkınma desteklerinden faydalanmak için proje hazırlayan genç girişimci, ailesine ait arsaya kurduğu çadır ve aldığı ekipmanlarla işletmesini faaliyete geçirdi. Ziraat Bankasından kullandığı krediyle 40 gebe koyun satın aldı.
Koyun Sütüne Afyonkarahisar’dan Yeni Bir Bakış
Koyunlarının doğumlarını kendi yaptıran Öz, “22 erkek ve 23 dişi kuzum oldu. Erkekleri büyüyünce satıp dişileri damızlık olarak kullanacağım. Afyonkarahisar’da koyun sütü tüketimi düşük çünkü koku algısı var. Oysa hijyenik koşullarda sağıldığında kokusuz ve çok lezzetli oluyor” dedi.
Şu anda çiğ sütü 60 liradan, koyun sütü yoğurdunu 100 liradan, peynirini ise 400 liradan satan Öz, veteriner hekim olarak tüm üretim süreçlerini sağlık standartlarına uygun şekilde yürüttüğünü vurguladı.
“Yapamazsın” Dediler, Afyonkarahisar’da Başardı
Yaklaşık 1 milyon 400 bin liraya mal olan işletmenin yarısını hibe desteğiyle karşıladığını belirten Öz, “Bana ‘yapamazsın, bu işin içinde doğmak lazım’ dediler ama korkmadım. Şimdi Afyonkarahisar’da kendi işim var ve mutluyum. Sürümü büyütüp koyun sütü ve ürünlerinin kentte daha çok tüketilmesini istiyorum” diye konuştu.