Eğitim Bir-Sen Afyonkarahisar Şube Başkanı Abdullah Çelik, YKS’de lise müfredatının ön plana çıktığını belirterek, “YGS ve LYS sınavları öğrenciler açısından problem oluşturuyordu. Tek ve bir günde yapılacak sınavla öğrenciler stresten kurtulacak. Sınav puan türlerinin azaltılarak 5 puan düşürülmesi karmaşıklığı önleyecek” dedi.

Eğitim Bir-Sen Afyonkarahisar Şube Başkanı Abdullah Çelik,  Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS)  için yeni uygulanacak sistemi Anahaber Gazetesine değerlendirdi.

Çelik, YKS’nin Haziran ayının ilk cumartesi günü iki oturumda gerçekleştirilmesi,  sabah birinci oturumun, öğleden sonra ikinci oturumun, dil sınavının ise aynı haftanın pazar günü yapılması planlandığını söyledi.

Birinci oturum olan Temel Yeterlilik Testi’nde temel Türkçe ve matematik bilgisinin ölçülmesi amaçlandığını aktaran Çelik, şöyle konuştu:

“ İlk aşama sınavı, önlisans programlarına yerleşme ve ikinci sınavın puanının hesaplanması için ön şart olarak konulmuştur. 150 puanın altında alanların ikinci aşama sınav puanı hesaplanmayacak, 150 puan ve üzeri alanlar önlisans programlarına yerleşmek için bu puanı kullanacaktır. İlk aşama sınavında 180 ve üzeri puana sahip olanlar lisans programı tercih edebileceklerdir. Buna ilaveten, ilk aşama sınavında 200 ve üzeri puan alanlar, bu puanı bir sonraki yıl da kullanabilecekler. İkinci oturumda ise Türk Dili ve Edebiyatı-Coğrafya 1, Sosyal Bilimler, Matematik ve Fen Bilimleri olmak üzere, dört test yer alacak ve her bir testte toplam 40 soru sorulacaktır. Sözel alandan bir programa yerleşmek isteyenlerin Türk Dili ve Edebiyatı-Coğrafya-1 ve Sosyal Bilimler testlerini, sayısal alandan bir programa yerleşmek isteyenlerin Matematik, Fen Bilimleri testlerini, eşit ağırlık alanından bir programa yerleşmek isteyenlerin ise Türk Dili ve Edebiyatı-Coğrafya-1 ve Matematik testlerini cevaplaması gerekmektedir. Puan hesaplaması sürecinde her bir testin ikinci aşamanın puanlamasına katkısı yüzde 50 oranındadır.”

 “YGS ve LYS problem oluşturuyordu”

Çelik, genel olarak değerlendirildiğinde, yükseköğretime geçiş sistemindeki düzenlemenin bir sadeleştirmeden ibaret olmayan önemli ve kapsamlı değişiklikler içerdiği, bazı alanlara önemli müdahalelerin yapıldığı görüldüğünü kaydetti.

 ‘Bu tür değişiklilerin hem ortaöğretim hem de yükseköğretim sistemi üzerinde büyük etkilerinin olması muhtemeldir’ diyen Çelik, “ Liselerde son sınıf öğrencileri, YGS sınavına girdikten sonra okullarıyla pek ilişkileri ve bağları kalmıyordu. Öğrenciler sınavdan sonra artık rehavetiyle diğer sınavlara da doğru dürüst hazırlanamıyordu. Bu bağlamda da okullarımızda da bir keşmekeşlik oluşuyordu. Yeni sistemle sınav sadece Haziran’da yapılacak. Öğrenciler bir günde sınav stresini bitirmiş olacak. Geçmiş dönemdeki sınav sisteminde YGS-LYS şeklindeki sınavlar problem oluşturuyordu. Öğrencilerde motivasyon düşüklüğü oluyordu. Artık bu noktada hiçbir sıkıntı yaşanmayacak.  Yine LYS’ de değişik puan türleri vardı. Yine 18 puan türü oluyordu. Bu da 5 puana düşürüldü. Bu gelişme ciddi sıkıntı oluyordu. Bunun düşürülmesi öğrencilerin kafasındaki karmaşık algıda sadeleşmiş oldu.”

“Çalışan başarılı olacaktır”

Çelik, normal sınav siteminin devam ettiğini ve bütün öğrencilerin aynı sınava gireceğini belirterek, “YKS olarak belirlenen yeni sınav sistemine daha iyi çalışmalıdır. Yine derslerine daha çok dikkat etmesi gerekiyor. Bu sene yapılacak sınavdaki soruların tamamı lise müfredatından sorulacak. Onun liselerdeki derslerimizin önemi son derece artıyor. Bunun içinde öğrencilerimiz okullarına da çok önem vermesi gerekiyor. Bu hazırlanma neticesinde çalışan ve gayret eden bütün öğrencilerimiz ne sınavı olursa olsun başarılı olacaktır.” ifadelerimi kullandı.