Afyonkarahisar Müze Müdürlüğünde düzenlenen programa Vali Yardımcısı Adem Uslu, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban,  İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Tanır, İl Müftüsü Şükrü Kabukçu, Müze Müdürü Mevlüt Üyümez ve çok sayıda davetli katıldı.

Afyonkarahisar İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Tanır, Kültür ve Turizm Bakanlığının kültürün yayılması ve yaşatılması noktasında ciddi çalışmalar yürüttüğünü belirtti.

Bakanlığın var olan kültürel değerlerin yaygınlaştırılması ve yaşatılması anlamında kazı çalışmaları yaptığını dile getiren Tanır, 18 Mayıs Müzeler Günü dolayısıyla düzenlenen programda şöyle konuştu:

“Geçmişte ülkemizde % 70 yabancı kazı heyeti bulunuyorken artık bu oran tersine dönmüştür. Hali hazırda Türkiye’deki kazı başkanlıklarının %70 yerli, %30 yabancılardan oluşmaktadır. Yine Bakanlığımız 138 örenyerini bilgilendirme ve yönlendirme levhalarıyla hazır hale getirerek, turizmin hizmetine sunmuştur. Diğer taraftan 198 müzemiz, faaliyetlerini sürdürmektedir.”

Tanır, Bakanlığın kültür yönündeki çalışmaları öne aldığına dikkat çekerek, bakış açısında yenilenme olduğunu kaydetti.

Afyonkarahisar’da kültür ve eğitimin ön çalışmalarının yapıldığını aktaran Tanır, kente yeni yapılan müzenin 2017 yılında faaliyete geçirmeyi planladıklarını ifade etti.

“Medeniyet müzeleri yaygınlaştırılmalı”

Afyonkarahisar Müze Müdürü Mevlüt Üyümez de 18 Mayıs Müzeler Haftasının Türkiye’de 1982 yılından beri kutlandığını söyledi.

Müzeler gününün amacının toplumun gelişmeleri üzerindeki rolünün uygulanarak, kamusal bilincin yaratılmasına teşvik etmek olduğunu aktaran Üyümez, yaptığı konuşmada şunları kaydetti:

“Müzeler, toplumların kültür değerlerini, medeniyeti oluşturan ortak mirasın değerlendirerek insanlara sunmaktadır. Bunun gerçekleşmesi için tüm dünyada yaygın olan müze türlerinin yanında içerisinde tüm insanlığa ait ortak kültür değerlerini ve evrensel ürünlerin yer aldığı medeniyet müzelerinin kurularak, yaygınlaştırılması gerekmektedir. Bu müzelerde benzer veya farklı kültür ve sanat eserleri bir arada sunulmalıdır. Eğitim programlarıyla da toplumların bir birileriyle hoş görüyle paylaşabilecekleri anlamla becerisi sağlanmalıdır. Bu nedenle 2017 yılında Müzeler gününün teması “Müzeler ve Tartışılan Tarih” olarak belirlenmiştir.

“Müzelerimiz gençlere iyi tanıtılmalı”

Afyonkarahisar Vali Yardımcısı Adem Uslu da müzelerin kapısından içeriye girildiği andan itibaren insanı zaman tünelinde yolculuğa götürdüğünü söyledi.

‘Gençlerimize geçmişi anlatabilmek açısından müzelerimiz çok önemlidir’ diyen Uslu, programda yaptığı konuşmada şunları kaydetti:

“İçerisinde sayısız değerler barındıran müzelerimizi gençlerimize açarsak, daha anlamlı olacağı kanaatindeyim. Müzelerimizde sergilenen geçmiş medeniyetlere ait çok sayıda eserler yer alıyor. Bu aziz vatanımızın kıymetini ve kadrini bilmek ayrıca her türlü şer emellere karşı da gençlerimizi uyanık tutabilmek adına müzelerimizde geçmiş medeniyetlerin sergilendiği eserler gençlerimize iyi tanıtılması gerekiyor.” diye konuştu. Programın sonunca Müzeler günü dolayısıyla sergi açılışı yapıldı.