Yaz aylarının gelmesiyle beraber kışlık botların yerini yazlık ayakkabılar aldı. Rafları dolduran birbirinden renkli yazlık modeller müşterilerini bekliyor. Afyonkarahisar Uzun Çarşı ayakkabı esnafı kış aylarında bekledikleri hareketliliği yaşamadıklarını belirtti. Satışlarda istedikleri seviyeye ulaşmadıklarını ifade eden ayakkabı esnafı, yaz aylarından umutlu. Referandumun geçmesiyle beraber sektöre yeni hareketlilik geleceğine inandıklarını ifade eden ayakkabı esnafı, tüm Afyonkarahisarlıları uzun çarşıya davet etti.

“Geçen yıla göre daha iyiydi”

Uzun Çarşı ayakkabı esnafından Muharrem Sivritepe, sektörün son durumunu değerlendirdi. Kış sezonunda istedikleri satış seviyesine ulaşamadıklarını ifade eden Sivritepe şöyle konuştu: “Kış sezonunda hızlı bir alış veriş olmadı. Her şeye rağmen normal geçti. Geçen yıla göre biraz daha fazla bot sattık. Bu yıl kışın uzun sürmesi satışlarda büyük rol oynadı. O yüzden geçen yıla göre daha iyiydi diyebiliriz. Fiyatlarımız geçen yıla göre aynı. Uzun zamandır aynı fiyat üzerinden satıyoruz.” 

“Sezonun açılmasını bekliyoruz”

Raflardan kışlık modelleri kaldırdıklarını ifade eden Sivritepe, yazlık ürünleri sergilemeye başladıklarına dikkat çekti. Her cebe uygun modelleri sattıklarını ifade eden Sivritepe şunları kaydetti: “Şuanda yaz ayları geldi. Kışlıkları raflardan kaldırıp yerlerine yazlık modellerimizi açtık. Seçimden dolayı bir durgunluğun olduğunu düşünüyorduk ama seçimi de geçirdik hala bir hareketlilik yok. Müşterilerimizi çarşımıza bekliyoruz. İnşallah yavaş yavaş sezon açılacak ve işlerimize yeni hareketlilik gelecek.”   

“Beklediğimiz hareketliliği yakalayamadık”

Çarşıda uzun yıllardır ayakkabıcılık yapan Mustafa Tikit ise kış sezonu şöyle değerlendirdi : “Kış sürecinde Afyonkarahisar’da kar fazla olmadığı için kışlık ürünlerimizin satışında istediğimiz hareketi yakalayamadık. Sergilediğimiz kışlık ürünlerin yine birazını sattık. Kışlık ürünlerimizin bazıları rafta kaldı, bazılarını da sattık. Kar biraz daha fazla yağsaydı eğer beklediğimiz hareketi yakalayabilirdik. Böylelikle daha fazla kışlık ürün satılırdı. Her geçen yıla göre satışlarımız hava şartlarına bağlı olarak düşüyor. Fiyatlarımızda her hangi bir değişiklik olmadı. Müşterilerimize özel sürekli indirimler yapıp satışlara hareketlilik katmaya çalışıyoruz.”

“Yaz sezonuna yeni modellerimizle hazırız”

Yeni yazlık modellerle yaz sezonu açtıklarına dikkat çeken Tikit, yaz aylarından beklentilerinin yüksek olduğunu dile getirdi. Satışlara yavaş yavaş hareketlilik geldiğini ifade eden Tikit: “Biz yaz sezonu açtık. Bütün esnafların beklediği gibi bizimden yaz aylarından beklentilerimiz yüksek. İnşallah satışlarımız iyi olur. Şuan da satışlarımız normal. Ufak tefek satışlar yapıyoruz. Yakın zamanda düğün sezonu açıldığı zaman satışların biraz daha artacağını düşünüyorum. 2017 yılını yeni modellerini getirdik. Kaliteli ürün satıyoruz. Biz bütün ürünleri deri satıyoruz. Ayakkabının içi ve dışı deriden üretiliyor. Tüm çeşitlerimiz ortalama 60 liradan başlayıp 250 liraya kadar çıkabiliyor. Tüm Afyonkarahisarlı kardeşlerimizi çarşımıza bekliyoruz.”