Yaralı halde bulunan yaban hayvanlarına müdahale edilirken dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.

Kandır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bahar aylarının yaban hayatında yavrulama mevsimi olduğunu, yetişkin hayvanlarının da yıl içinde en aktif, kazalara veya yaralanmaya en yatkın zaman dilimi olduğunu söyledi.

Vatandaşların bu dönemlerde yaralanmış ve yavru bir yaban hayvanına sıklıkla rastladığını dile getiren Kandır, "Yaralı bir yaban hayvanının yakalanması ve tıbbi müdahalenin gerçekleştirileceği yere nakledilmesi zor ve tehlikeli bir süreçtir. Bu sebeple hem insanların hem de yaralı hayvanın can sağlığı ve güvenliği için dikkatli olunmalıdır." dedi.

Yaralı hayvan bulunduğunda veya görüldüğünde durum değerlendirmesi yapılarak, nefes alıp almadığının kontrol edilmesi gerektiğini belirten Kandır, bulunan yavruların da annesinin yemek bulmak için yuvadan ayrılmış olabileceğinin değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Doğada bulunan tehlikeli hayvanlardan yardım etmek maksadıyla da olsa uzak durulması gerektiğini ifade eden Kandır, şunları kaydetti:

"Eğer güvenliğinizi veya başkalarının güvenliğini tehlikeye atma riskinden şüphe ediyorsanız yaban hayvanına asla dokunmayın. Ayı, kurt ya da yılan gibi hayvanlar size ciddi zarar verebilirler. Bu durumda kurtarma görevini profesyonellere bırakmak en iyisidir. Güvenli bir mesafede kalın ve bulunduğunuz bölgeye en yakın Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğüne bağlı ekiplere telefon ile ulaşıp, yerinizi bildirin. Ekipler ulaşana kadar güvenli mesafede hayvanı gözlem altında tutun. Ekipler geldiğinde güvenli bir şekilde yakalama işlemini yapacak ve tedavi için hayvanı uygun yere nakledecektir."

Yaralı bayan hayvanlarına yardım ederken, hayvansal hastalık bulaşma riskinin olduğunu belirten Kandır, yaban hayvanına dokunduktan sonra mutlaka ellerin yıkanması gerektiğini, mümkünse eldiven ile dokunulmasının sağlıklı olacağını aktardı.