Mustafa Keser’le aralarında kişisel bir sorun olmadığını belirten Koçak, ‘Hepimiz sanayimizi güzelleştirmek ve sanayicimizin önünü açmak için çalışıyoruz. Yeni bir kongre için önümüzde 1 aydan daha uzun bir süreç var. Bu sürede esnafımıza yaptıklarımızı ve yapacaklarımızı anlatacağız. En doğru kararı yine onlar verecekler’ dedi. 

Afyonkarahisar 2. Küçük Sanayi Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Koçak, iki defadır yapılamayan genel kurul için Anahaber Gazetesine açıklamalarda bulundu.

Koçak, yönetim kuruluyla yaptığı toplantı sonrası alınan kararlar hakkında sanayi sitesi esnafı ve kamuoyuyla paylaşmak istediğini belirterek, şöyle konuştu:

“Afyon Sınırlı Sorumlu İkinci Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifimizin 2016-2017 ilk dört aylık genel kurul toplantısı nisap sağlanamamasına rağmen hazirun listesinde kullanılan vekaletlerin gerçek olup olmadığı,  o vekaletleri mevcut yönetim kuruluna ibraz etmeden geri cetvelinde götürmelerinden ve hazirun cetvelindeki nisabın yeterli olmadığından toplantıyı açmamak istedim. Çünkü salonda en az 167 kişi olması gerekiyordu. Toplantı set ve talep girişimlerine rağmen açmış bulunduk. Buna rağmen artan baskı ve sindirme girişimleri ile üye olmayan insanların divana seçilme girişimleriyle salonda hakimiyet kurulmaya çalışılmıştır. Ortam gerilerek, oldubittiye getirilmek istenmiştir. Yönetim Kurulunu devirmek arzusu içine girişilmiştir. Bu hadise ancak seçimle yapılabilir. Bu seçimde en az 167 kişi olacak ve sandıkta da 321 kişiyi sağladığında resmen başkan olup görevine başlayabilecektir.”

Toplantı yapılsaydı bile sonuç geçersiz olacaktı

Pazar günkü genel kurulda yaklaşık 140 kişi olduğuna dikkat çeken Koçak,  toplantı yeter sayısına ulaşılmadığını vurguladı.

Karşı tarafın ‘Yönetim Kurulu Açmak İstemiyor’ denildiğinde esnafın kırılmaması adına toplantının açıldığına değinen Koçak, “Toplantı açılmış olsaydı bile alınan oylarla, yönetim seçilmiş olmayacaktı. Organ seçimleri 1’e 1 oyla temsil edilebiliyor. Hazirun cetvelinin açılabilmesi için 1’e 9 vekalet kullanılabiliyordu. Fakat organ seçimine geçildiğinde seçilecek liste ve adayın şahsına bizzat 167 oy ve 167 vekaletin elinde olması gerekiyor. Böyle bir seçim gerçekleşmiş olsaydı bile, zaten iptal olacaktı. Esnafımızı kırmamak, incitmemek ve üyemizi salonda daha fazla bunaltmamak adına toplantıya gelen emniyet ekipleri tarafından iptal edilmiştir. Bu yaşanan hadiselerden yönetim sorumludur. Ama daha önceden yasal izinler alınmasına rağmen, böyle bir ortam hazırlanmasına rağmen, sükunet varken, bu arkadaşlar ilk toplantıya neden gelmemişlerdir? Bu gerçekten soru işareti. Daha önceki yıllarda görev almaktan kaçan arkadaşlar bugün tekrar bu göreve gelmek istiyor. Bu baskı ve hışıma anlam veremiyorum. Bizim kendisiyle kişisel sorunumuz yok. Bu konuyu bütün kamuoyunun bilmesini istiyorum.”
İcraatlarımızı anlatacağız

Kooperatifin yönetimi, denetiminde bulunduğu süreçte çalışan personelin yaptığı icraatlar belgelerin elinde olduğu ve fotokopi çektirerek bütün esnafa dağıtacağını aktaran Koçak, bunun bilinmesinde yarar gördüğünü ifade etti.
‘Kooperatifimiz ticarethane değil, üyelerin hizmetine açılmış kurumdur’ diyen Koçak, şöyle devam etti: “Bağış, sadaka ve kontor satışı kooperatifimizin faaliyetleri arasında değildir.  Kooperatifimiz yasal çerçevede faaliyetlerini yürütmemektedir. Üyelerimizin işlemlerini ve takiplerini en iyi şekilde yapıldığını düşünüyorum. Burada 1 kuruşun dahi zayi olmadığı bir yönetim sistemi kurulmuştur. Bu şekilde düzgün bir şekilde işleyiş halinde bulunan yönetim var. Bunu da bütün esnafımız bilsinler. “

“İstifa etmeye hazırım”

Yönetim kurulu üyelerinin site yöneticiliği mi? kooperatif yöneticiliği mi? Soruları arasında kaldığını belirten Başkan Koçak, “Biz her zaman site yöneticiliğini savunduk. Fakat önceki dönemde Mustafa Keser, katiyen karşı çıkmıştır. Genel kurulda da site yöneticisi seçelim demiştir. Bunu önceden sen istemiyordun. Bunca sene neden kurmadın? Ben bunun yönetim kurulunda sizlerden talep ettim. Ara sokaklar perişan haldeydi. Ana yollarda kamyonlar, tırlar doluydu. Açıkça sanayi sitesi mi? Hurdacılar sitesi mi? Belli değildi. Kepçe aldık. Traktör aldık. Römork ve süpürge makinesi aldık. Bunlar neyle alındı. Bu paralar üyelerimizin parası. Bizim bu paraların 1 kuruşunda bile gözümüz yok.  Yönetim Kurulu Başkanlığım döneminde aldığım para, önceki dönemde Mustafa Keser’in aldığı şahsi kararla 1.750 TL’nin dışında kooperatiften bir kuruş fazla almamışımdır. Yine site yöneticiliğinden de huzur hakkı dolayısıyla 100 lira almışımdır. İkisi birlikte aldığım para 1.850 TL’dir. Bunların dışında aksini iddia eden varsa bugün vazifeyi bırakmaya hazırım. Aldıysam da bana zehir zıkkım olsun.”
Koçak, sanayi esnafına aklına bir takım sorular takılanlar varsa, hiç çekinmeden yöneticiliğe gelip sorabileceklerini kaydetti.

“Çıraklık Okulu 2017 bütçesine girecek”

Koçak, site içerisinde arsa satarak değil, arsa satmadan yap işlet devret modeliyle de güzel çalışmalara imza atmayı hedeflediklerini belirtti.
Mevcut yönetimin kooperatifin hiçbir arsasını satmadığını aktaran Koçak, “Sitemizden hiç kimseye bir yeri peşkeş çekmedik. Çıraklık okulu talep ettik. Milli Eğitim Bakanlığımız uygun görürse bu şekilde bir yer düşünüyoruz. Bunu da yine üyelerimize danışarak ve yönetim kurulumuz uygun görürse yapacağız. Sitemize yapılması planlanan çıraklık okulu 2017 yılı eğitim öğretim yılı bütçesine girecektir. Bunu da bütün esnafımıza duyurmakta yarar görüyorum. Yine yakın zamanda site içerisine güvenlikli bir otopark yapılacak. Buda esnafımızın uzun zamandır dile getirdiği bir mevzuydu.”

“Genel Kurul en erken 32 gün sonra yapılabilir”

Genel Kurul’un ne zaman yapılacağı tarihin yönetmelik gereğince en erken 32 gün sonra olduğunu ifade eden Koçak, “Yeni Genel Kurulumuz net olarak belli değil. Yasal olarak davetiyelerin üyelere ulaşılabilmesi için karar alınan tarihten 32’inci günü aşan diğer süreçte bu 40 olur, 50 olur, 60 olur. Ama 32 günden önce genel kurul yapılamaz. Daha sonraki süreç için üyelerimize davetiyeler gönderilecektir. Fakat davetiyesi ulaşmayan pek çok üyemiz vardır. Adres ve bilgileri değişmiştir. Bunlarda kooperatifimize bilgi verilmemiştir. Mağduriyet yaşanılmaması bakımından üyelerimizin kooperatifimize çay içmeye ve bilgilerini güncelletmeye davet ediyorum.” diye konuştu.