Afyonkarahisar’da yaşanan şehir içi toplu taşıma hizmeti hakkında yaklaşık 900 kişi ile yapılan anket çalışmasında, vatandaşlar toplu taşıma hizmetinin ya kamulaştırılarak devlet tarafından yapılmasını, ya da Belediye tarafından gerçekleştirilmesini belirterek, mevcut sistemden memnun olmadıklarını ifade etti.

Afyonkarahisar kent merkezinde ‘Kentin Sivilleri Platformu’ tarafından  “Şehir İçi Ulaşım Sistemi Algı Araştırması” yapıldı. 880 kişi ile birebir görüşülerek yapılan araştırmanını sonuçlarına göre, şehir içi ulaşımda yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri açıklandı.

Yüzde 71’i her gün kullanıyor

Yapılan araştırma ve anket çalışmasına göre, kent içi ulaşımda Afyonkarahisarlıların toplu ulaşımı kullandığını ortaya çıkardı. Araştırmaya katılanların yüzde 71’i işe veya okula giderken toplu taşıma araçlarını kullandığını aktardı. Vatandaşların yüzde 19’4’ü toplu taşıma araçlarını haftada birkaç defa kullandığını belirtirken, ayda birkaç kez kullandığını ifade edenlerin oranı ise 6,9 olarak ortaya çıktı. Hiç kullanmayanların oranı ise yüzde 1,4 olarak ortaya çıktı.

Minibüsler pahalı ve kalabalık

Araştırmaya katılanlara “Sizce şehir içi ulaşımda en önemli sorun nedir?” sorusu yöneltildi. Araştırmaya katılanların yüzde 23,6’sı şehir içi dolmuşların pahalı olduğunu düşünürken yüzde 6,5’i “Çok kalabalık” olduğunu dile getirmiş. Yüzde 6,9’luk bir kesim gideceğim yere vaktinde yetişemediğini söylüyor ve yüzde 2,8’i güzergâhların sorun olduğunu ve dolmuşların çok dolandığını düşünürken, yüzde 0,5’lik bir kesimin ise iki dolmuş değiştirmek zorunda kaldığını ve bundan dolayı da çok zaman kaybettiğini ifade ediyor. Bu sorunların hepsinin olduğunu düşünenlerin oranı ise yüzde 56,9 oranında. Ortaya çıkan sonuçta vatandaşların yaklaşık yüzde 60’nın kent içi dolmuşlardan memnun olmadığını ortaya koyuyor.

Denetim yapılmadığı düşünülüyor

Afyonkarahisar’daki kent içi ulaşım ile ilgili araştırmada denetimlerin yeterli olup, olmadığı da soruldu. Vatandaşlar “Sizce şehir içi toplu taşıma sisteminde yeterli denetim yapılıyor mu?” şeklindeki soruya ise olumsuz cevaplar verdi. Yüzde 48,1 oranında bir kesim “Hiç denetim yapılmıyor” cevabını verirken, yüzde 22,2’lik oranında denetim yapıldığını ancak yetersiz olduğunu ifade etmiş. Yüzde 2,8’lik bir kesim ise denetimlerin yapıldığını ve yeterli olduğunu söylerken, yüzde 26,9 ise bu konuda fikri olmadığını beyan etmiş.

 “Ya Devlet, Ya Belediye”          

Afyonkarahisar’daki büyük bir sorun olarak görülen toplu taşıma hizmetinin kim tarafından yapılması gerektiğiyle ilgili sorulan soruya ise vatandaşlar, net cevaplar verdi. “Sizce Afyonkarahisar’da şehir içi toplu taşıma hizmetlerini, işi bırakan firma yerine kim yürütmeli?” şeklindeki soruya “Şehir içi ulaşım tamamen kamulaştırılmalı ve bu işi devlet yürütmeli” diyenlerle “Belediye kendisi yapmalı” diyenlerin oranı eşit çıktı. Ya devlet, ya belediye diyenlerin oranı yüzde 44,7 olarak belirlenirken, diğer taraftan yüzde 7,9 oranında katılımcı “Başka bir ulaştırma firması alsın” derken, yüzde 2,8 ise “Dolmuşçular devam etsin” şeklinde görüş belirtmiş.

Mevcut sistemden memnun değiliz

Afyonkarahisar kent içi toplu taşıma sisteminden memnun olunup olunmadığıyla ilgili de araştırma yapıldı. Yapılan bu araştırmada memnuniyet sorusuna ise yüzde 77’lik bir kesim memnun olmadığını aktardı. Araştırmaya katılan yaklaşık 900 kişiden yüzde 51,4’ü “Hiç memnun değilim” cevabını verirken, yüzde 25,9 oranında ise “Memnun değilim” ifadesini kullandı. Bu iki oran toplandığında yüzde 77,2 oranında genel bir memnuniyetsizlik olduğu göze çarpıyor.

Şoförlerin davranışı kötü

Şoförlerin davranışları, süreye riayet edip etmedikleri gibi sorulara verilen cevapların oranları ise yüzde 85’lik bir kesim kötü olduğunu, yüzde 15’lik bir kesimin ise iyi olduğunu belirttiği araştırmaya yansıdı.