Gazeteci İsmail Akar’ın hazırlayıp sunduğu programa Gazeteciler Ahmet Tunca, Polat Yılmaz ve Ertuğrul Sevim yorumlarıyla katıldılar.

Anayasa referandumuna iki hafta kaldığını belirten Gazeteci İsmail Akar, “Ülke genelinde evet ve hayırcılar yoğun çalışma içindeler. Artık son dönemece girildi. Tüm siyasiler var güçleriyle sahada çalışma yapıyorlar. Radyomuzda Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nu konuk ettik. Bakan Eroğlu neden evet denilmesi gerektiğini anlattı. Ardından CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan konuğumuz oldu ve neden hayır denilmesi gerektiğini anlattı. Sonrasında Ak Parti Afyonkarahisar Milletvekili Ali Özkaya ve CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin ile referandum programlarımızı sürdürdük. Geçtiğimiz hafta Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı ilimize gelerek hem turizmcilerle toplantı yaptı hem de referandumda neden evet denilmesi gerektiğini anlattı. Bu süreçte bir yandan da MHP’nin ilçe kongreleri yapılıyor. 7 Nisan Cuma günü ilimizde iki miting var. MHP Lideri Devlet Bahçeli ve CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce Afyonlularla buluşacak” şeklinde konuştu.

Geçtiğimiz hafta hem CHP’li Gürsel Tekin’in hem de Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı’nın ilimizdeki temaslarını takip ettiğini kaydeden Gazeteci Polat Yılmaz, “Önümüzdeki hafta içe hem Bahçeli hem de Muharrem İnce ilimizde miting yapacaklar. Referandum iyice yaklaştı ve tüm siyasiler de kendi bakışlarını topluma sunabilmek adına sahada çalışıyorlar. Demokrasinin güzelliği de burada. Benim dikkatimi çeken referandumda oylanacak olan sistem değişikliğinin siyasiler tarafından farklı yorumlanıyor olması. Fesih vardı, yoktu gibi tartışmalar yapılıyor. Dolayısıyla vatandaşların bazıları da anayasa değişikliği ile ilgili ciddi fikir sahibi olamadı. Referanduma az bir süre kaldı ama vatandaşın ciddi bir bölümü kanaatini netleştiremedi. Bu belirsizliği sonlandırabilmek için yetkin hukukçuların çıkıp halkı bilgilendirmeleri gerektiğini düşünüyorum” diye değerlendirmede bulundu.

“Kullanılan dil ve üsluba çok dikkat edilmeli”

Siyasilerin söylemlerinden dolayı insanların referandum sürecine ilgisiz olduğunu kaydeden Gazeteci Ahmet Tunca, “Kullanılan dil ve üsluba çok dikkat edilmeli. Siyasilerin kullandığı keskin dil insanları iyice siyasetten soğuttu. Bu üslubu siyasilere yakıştıramıyorum. Saygıdan uzaklaşılmamalı. Bu gerginlik topluma da yansıyor. Toplum adeta ikiye bölündü. Ben evet veya hayır yüzünden bir dostumu kaybetmek istemiyorum. Eskiden sağcı-solcu diye kamplaşma olmuştu. Şimdi de evet-hayır üzerinden kamplaşma yaşanıyor. Halbuki evet de çıksa, hayır da çıksa bizler beraber yaşamaya devam edeceğiz. İnsanların bu kadar bölünmesine, kavga etmesine gerek yok. Kararsızların ben yüzde 20 civarında olduğunu düşünüyorum. Referandum sonuçlarını da bu kararsızlar belirleyecek. Referandum bitsin ve asıl önemli meselelerimize odaklanalım” şeklinde konuştu.

“İlk kongre Sultandağı ilçesinde yapıldı”

MHP’nin ilçe kongrelerinin geçtiğimiz Perşembe itibariyle başladığını söyleyen Gazeteci Ertuğrul Sevim, “İlk kongre Sultandağı ilçesinde yapıldı. Kongrede iki başkan adayı yarıştı. Herhangi bir gerginlik yaşanmadan kongre sona erdi. Sultandağı demokrasinin iyi işlediği bir ilçemiz. Ardından Çay’da MHP’nin ilçe kongresi yapıldı. Mevcut ilçe başkanı yeniden seçildi. Sonra benim de yaşadığım Bolvadin’de MHP’nin kongresi yapıldı. Aynı gün ilçemizi CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin Bolvadin’i ziyaret etti. O gün Bolvadin’in pazarının da olması nedeniyle ilçemiz hareketli bir gün yaşadı. MHP’nin Bolvadin ilçe başkanlığı için iki aday yarıştı. Bir aday 104, diğer aday ise 103 oy aldı. Neticesinde İlçe Seçim Kurulu’na yapılan itirazla seçim iptal oldu. Seçim 4 Mayıs’da yeniden yapılacak. MHP’nin ilçe kongreleri Çobanlar, Hocalar, Sandıklı ve Kızılören ile devam etti” diye konuştu.