SON GÜNLERDE GÜNDEMİN SICAK GELİŞMESİ OLAN BEDELLİ ASKERLİĞİ VATANDAŞLARA SORDUK.

Bazı vatandaşlar ise bedellinin gerekli ve yerinde bir uygulama olduğunu ifade ederek TSK’nın profesyonel orduya dönmesi gerektiğini söyledi.    

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan seçim öncesi canlı yayında bedelli askerlikle ilgili çalışmaların yapılacağı bilgisine vermişti. Seçimlerin hemen ardından gündeme gelen bedelli askerlik için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli bir araya geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın verdiği talimatın ardından çalışmalarına başlanan bedelli askerlik için yaş ve ücret iddiası gündeme geldi. 26 yaş ve 20 bin lira ücret ile gündeme gelen bedelli, birçok vatandaşın araştırdığı konular arasında yer aldı.

“EN AZ 50 BİN TL OLMALI”

Bedelli askerliğe karşı olduğunu ifade eden Adnan Şahin: “Bedelli askerliğe ben karşıyım. Çünkü eskiden 24, 18 ay askerlik yapılıyordu. Şuanda askerlik 12 aya düşürülmüş durumda. Ayrıca bedelli askerlik yapanların çoğu üniversite mezunu. Onlara zaten askerlik 6 ay kısa bir süre. Böyle bir duruma da ben karşıyım. Askerlik vatani görevidir. Bence her erkek bireyin bu görevi yapması gerekiyor. Bizim her Türk asker doğar diye bir sözümüz var. Fakat gel gelelim gençlerimiz askerlikten kaçıyor. Bedelli askerlik çıkarsa eğer fiyatının 20 bin 30 bin değil en az 50 bin TL olması gerekiyor” dedi.

“HERKES ASKERE GİTMELİ”

Bedelli askerliğe karşı olduğunu ifade eden Yasin Kandemir; “Bedelli askerliğe karşıyım. Herkesin askerlik görevini yapması lazım. Zamanı geldi biz de yaptık askerliğimizi. Askerlik vatan borcudur biz nasıl yaptıysak zamanı gelen herkes yapmalıdır” diye konuştu. İsmail Karabıçak da şunları söyledi; “Bedelli askerlik zenginin işi. Bence hiç böyle bir şey olmamalıdır. Parayı bulan askere gitmez o zaman. Para bulamayan ne yapacak peki. Adil bir durum değil. Bence herkes askere gitmeli. Ya da isteyen gitmeli isteyen gitmemeli buna bedel biçilmemesi gerekiyor.”

“BEDELLİ ASKERLİĞİ DESTEKLİYORUM”

Selim Yavaş, vatan borcunun bedelinin olamayacağını ifade ederek, herkesin askere gitmesi gerektiğini kaydetti. Mehmet Ali Eruslu da, bedelli askerliğe karşı olduğunu ifade etti. İsmail Erön iseimli vatan ise bedelli askerliği desteklediğini ifade etti. Bedelinin ise vatandaşın gelir düzeyine göre belirlenmesi gerektiğini kaydeden Erön,  ‘isteyen askere gitmeli isteyen gitmemeli’ dedi. Mehmet Ateş de, bedelli askerliğin çıkmasına destek verdi. Metin Kaygısızda bedelli askerlikle ilgili düşüncelerini ifade ederek şunları söyledi; “5 sene askerlik yaptım. Cezalı olarak. Bence herkes askerlik yapsın. Parası olmayan insan ne yapacak. Ben yaptıysam herkes yapsın.”

“BEDELLİ ASKERLİK MANTIKLIDIR”

Bedelli askerliğin çıkmasının uygun olduğunu kaydeden Hasan Çelikkaya, profesyonel orduya geçişte bunların önemli bir geçiş süreci olduğuna dikkat çekti. Çelikten sözlerini şöyle sürdürdü; “Bedelli askerliği olumlu düşünüyorum. Çünkü yeterince asker sayımız var. Bazen insanın parası canında daha değerli olabilir vatan için. Ben en son 20 bin TL diye duymuştum. Bizde vatanseveriz askerliğimizi yaptık ama bu şartlarda mantıklı düşünmek gerekirse profesyonel ordu en mantıklısıdır. Onun içinde bedelli askerliğin olması her zaman mantıklıdır. Acemi askerlerin doğuda zor duruma girmesi gerçekten zor olur. Profesyonel askerler daha rahat mücadele ediyor. O yüzden olması gerekiyor.”