Gün FM Genel Yayın Yönetmeni Faruk Bangir’in sorularını yanıtlayan Kılıç varis hastalığı ile ilgili bilgiler verdi.“Halk arasında varis olarak bilinen rahatsızlığın tıbbi adı venöz yetmezliktir” diyen Kalp ve Damar cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Metehan Kılıç, “Bacak toplar damarlarımızın yetmezliğiyle gelişen rahatsızlıklar bütününü ifade eder. Vücudumuzdaki tüm organlarda olduğu gibi bacak toplar damarlarımızın da kendilerine ait normal bir fizyopatolojileri vardır. Belli bir çaptadırlar, belli aralıklarla içlerinde bulunan kapa yapıları sağlamdır. İçlerinde dolaşan kan basıncı seviyeleri belli düzeylerdedir. Damar çapının genişlemesi, damar içindeki kapakların bozulması, bu nedenle kan akış yönünün tersine dönmesi, damar duvar yapısının sağlamlığında bozulma, kan basıncında anormal artma olması gibi durumlarda venöz yetmezlik gelişir” şeklinde konuştu.

“Kadınlarda daha sık görülür”

Varisin sanıldığının aksine toplumda oldukça geniş bir kesimi etkileyen, yaşam kalitesinden bozulma, estetik kaygılar, iş gücü kayıplarına yol açan ciddi bir rahatsızlık olduğunu belirten Kılıç, “Yetişkin nüfusun yaklaşık yüzde 10’una yakın kısmı bu hastalıktan etkilenir. Kadınlarda daha sık görülür. Genişlemiş koyu renkli damarların oluşması, bacak cilt renginde koyulaşmalar, bazen ciltte yara gelişimi gibi gürültülü tablolardan, akşamları artan ayak bilek ve ayak sırtından şişmeler, bacaklarda ağırlık hissi, bacak bilek ağrısı gibi basit görülebilecek belirtilere kadar değişebilen tablolar şeklinde ortaya çıkabilir” diye değerlendirmede bulundu.

“Renkli doppler ultrasonografiyle tanı koymaya çalışıyoruz”

Kendilerine başvuran hastalarla ilgili yaptığı uygulamalardan söz eden Kılıç, “Biz başvuran hastalarımızla yakınmaların, belirtilerin, aile özelliklerinin, geçmiş ve halen bulunan rahatsızlıkların ayrıntılı olarak konuşulması sonrası fizik muayene ve renkli doppler ultrasonografiyle tanı koymaya çalışıyoruz. Varis belirti ve bulgularının, hastanın yakınmaları, fizik muayene ve renkli doppler ultrasonografi ile desteklenmesiyle tanımız kesinleşiyor. Ultrasonografi ile ilgili toplardamar çaplarındaki artış, toplardamarların özel bölgelerindeki kapak yapılarının bozulmasına bağlı kanın geri kaçması anlamına gelen reflü miktar ve süresini tespit etmiş oluyoruz” dedi.

Yayın sonrası Gün FM Yönetim Kurulu Başkanı Fadime Akar ile görüşen Kalp ve Damar cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Metehan Kılıç yayın dolayısıyla Akar’a teşekkür etti. Akar ise Kılıç’ın çalışmalarında başarılar diledi.