UMUD Madde Bağımlılığı İle Mücadele Derneği Afyonkarahisar İl Temsilcisi Kemal Baykara, kent ve ülke genelinde hızla yayılan tütün satan iş yerleri ve nargile içilen mekanların devletin ve sivil toplum kuruluşlarının verdiği sigara bağımlılığı ile mücadelesini zayıflattığını ifade etti.

Yaptığı yazılı basın açıklaması ile türün ve tütün mamulleri satan iş yerleri sayısının rekor seviyede arttığını belirten Baykara, bunun da sigara bağımlılığının artmasına neden olduğunu kaydetti. Bu tür iş yerlerinin açılmasından prosedürlerin ağırlaştırılması gerektiğini vurgulayan Baykara, “2 yıl önce acilen bu tür iş yerlerinin açılabilmesi için şartların yeniden düzenlenmesi gerekiyor. 3-5 bin lirası olan vatandaş kolaylıkla belediyeden izin alarak bu iş yerlerini açabilmektedir.

Ucuz yerli tütünün kına, kükürt ve asitle açık sarı hale getirilip yüksek fiyatla satılması bu iş yerlerinin albenisini artırmaktadır. Bu gün aynı durum maalesef devam ediyor. Bu uyarılarımıza rağmen bakkal ruhsatı ile bu iş yerlerin açtıran yetkililer şimdi hatalarını düzeltmeye çalışıyorlar. İlgili kanun çıkartılırken maalesef tütün satan iş yerleri için sınırlama getirilmemiş. Tekel bayileri okullara yakın yerlerde açılamıyor ancak sadece tütün satan iş yerleri okul kapısına kadar açılabiliyor. Buradan bu konuda hassasiyetin bildiğimiz sayın Cumhurbaşkanımız recep Tayyip Erdoğan’a sesleniyorum.

Bu millet sizlerin yetki ve sorumluluğunu artırdı lütfen isteklerimizi dikkate alınız. Türün mamulleri yasası acilen yeniden düzenlenmeli. Okul çevrelerine kesinlikle bu tür iş yerleri için izin verilmemelidir. Okul önlerinde ve sokaklarda sigara içen çocuk yaştaki gençler vicdanımızı sızlatmaktadır. Sigara bağımlılığı uyuşturucu bağımlılığına geçilen en kısa yoldur. Mücadelemizin başarılı olması için gerekli önlemler acilen alınmalıdır. Nargile cafeler sık sık denetlenmeli burada 18 yaşından küçük gençlerin oturmasına ve nargile içmesine izin verilmemelidir” diye konuştu.