İSTANBUL (AA) - ERCAN DOĞAN - Suriye'deki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan ve futbolla hayata tutunan çocuklar, kulüp takımlarında oynamak için Türkiye Futbol Federasyonunun (TFF) kendilerine lisans vermesini bekliyor.

Türkiye'de yaşayan ve profesyonel spor yapmak isteyen başta Suriyeliler olmak üzere göçmen çocuklar, bürokratik engeller yüzünden lisans çıkartamıyor.

İstanbul Süper Amatör Lig'de mücadele eden Sütlücespor Kulübünün altyapı takımlarında forma giyen Suriyeli çocuklar, sadece antrenmanlarda yer almayıp maçlara da çıkmak için yetkililerden yardım istedi.

Suriyeli miniklere kapılarını açan Sütlücespor Kulübünün başkanı Halil İbrahim Çelik, iç savaştan kaçarak gelenlerin bir bölümünün de mahallelerinde yaşadığını vurgulayarak, "Sütlücespor olarak Suriyeli çocuklara kapılarımızı sonuna kadar açtık. Spor yapmaları konusunda engel yok, içlerinde yetenekli olanlar da var. Bunların da kendi çocuklarımız gibi yarışmacı takımlarda oynaması için girişimlerde bulunduk. Bazı bariyerlerle karşılaştık. Göç idaresinin vermiş olduğu ikametgah kimliklerinden dolayı TFF lisans vermiyor." diye konuştu.

Bu çocukların oyun döneminde olduğunu belirten Çelik, "Bu çocuklara lisans çıkaramıyoruz, bu halleri bizi üzüyor. Bu işin aşılmasını devlet büyüklerimizden rica ediyoruz, aşılmayacak engel değil. 12, 13, 14, 15 yaş grubu olarak oynuyorlar. Üzüldükleri tek taraf lisanslarının çıkmaması ve arkadaşlarıyla lig maçı oynamamaları." ifadelerini kullandı.


- "Bu kardeşlerimizin şu an ülkesi yok"


Verilecek lisansla Suriyeli çocukların da diğerleri gibi maçlarda yer almasını istediklerini anlatan Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:

"FIFA'nın çocuk istismarını önleme noktasında çocukların ülkelerinde kalmalarıyla ilgili görüş var. Ama bu kardeşlerimizin şu an ülkesi yok. Zaten paramparça olmuş. Dertlerini unutma noktasında sahip çıkıyoruz. Suriyeli kardeşlerimizi bu statünün dışında tutmaları gerektiğine inanıyoruz. Bu kardeşlerimizi ülkelerinin de düşündüğüne inanmıyoruz. Özel statüyle diğer kardeşleriyle futbol oynama imkanı sağlanmasını istiyoruz."

Sorumluluklarını eksiksiz yerine getirmeye çalıştıklarını kaydeden Çelik, "Onlara 'kapılarımızı sonuna kadar açtık' demekle olmuyor. Bu bizim çocuklarımızın başına da gelebilir. Evimizi onlara sonuna kadar açıyoruz. Onları çok seviyoruz ve mutluluklarına mutluluk katmak istiyoruz. Hükümetimiz de böyle düşünüyor. Bilhassa İçişleri Bakanımızla bu işler çözülür." değerlendirmesinde bulundu.

Suriyelilerle kısa sürede kaynaştıklarını vurgulayan Çelik, "Onlarda da yetenekli olanlar var. Türkiye'yi de çok seviyorlar. Ülkemizi sevdikleri için üzerlerine düşen neyse hizmet etmek istiyorlar. Çocukların tek sıkıntısı lisans çıkaramamaları." diye konuştu.


- Muhammed Muhammed: "Futbol oynamak istiyoruz"


Sütlücespor takımı bünyesinde futbol oynayan Suriyeli çocuklardan Muhammed Muhammed, Muhammed Bejen ve Ali Alahmed, bu konuda yetkililerden yardım bekliyor.

Suriye'nin Halep şehrinden gelen 12 yaşındaki Muhammed Muhammed, "6 yıldır futbol oynuyorum. Babamla annem boşandı. Ninem ile yaşıyorum. Lisans sıkıntılarımız var. Futbol oynamak istiyoruz. Sütlücespor burada bizi eğitiyor. Maçlara çıkamıyoruz, idmanlara çıkıyoruz." ifadelerini kullandı.

Kapılarını kendilerine açan Sütlücespor yöneticilerine teşekkür eden 10 yaşındaki Muhammed Bejen ise şunları söyledi:

"Halep'den geldik. Babam ve annem vefat etti. Amcam bize bakıyor. Bir Türk ağabey de bize destek oluyor. Türkiye'yi çok seviyoruz. Futbol oynamak istiyoruz. Bizi idmana çıkarıyorlar ama lisans alamıyoruz. Bir türlü lisans çıkmadı, maçlarda yer alamıyoruz. Kendime güveniyorum. Lisans çıkarsa Türkiye adına oynamak istiyorum."

Suriyeli çocuklardan 9 yaşındaki Ali Alahmed ise lisans istediğini ancak bunun gerçekleşmediğini ve TFF yetkililerinden yardım beklediklerini anlattı.

Futbolcu olmak istediğini vurgulayan Ali, "Yetenekliyim. Lisansım çıkarsa yeni hocalarla çalışabilirim." değerlendirmesinde bulundu.



Türkiye'ye Sığınan Suriyeli Çocukların Lisans Çilesi

Türkiye'ye Sığınan Suriyeli Çocukların Lisans Çilesi

Türkiye'ye Sığınan Suriyeli Çocukların Lisans Çilesi