GAZİANTEP (AA) - Tayland'ın Ankara Büyükelçisi Phantipha Lamsudha Ekarohit, geçen yıl 25 bin Taylandlının Türkiye’yi ziyaret ettiğini belirterek "Taylandlılar için Türkiye çekici geliyor. Bu sene Türkiye’ye gelecek Taylandlı sayısının artmasını bekliyoruz." dedi.

Ekarohit, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'i ziyaretinde yaptığı açıklamada, göreve atandıktan sonra Türkiye’nin önemli şehirlerin gezmeye başladığını ifade ederek gezilecek şehirler arasında da Gaziantep’in ilk sıralarda yer aldığını söyledi.

Kentin en çok Suriyeliye yardım ettiğini öğrendiğini dile getiren Ekarohit, bu açıdan yürütülen çalışmaları takdirle karşıladıklarını aktardı.

Türkiye’nin en fazla ihracat yapan şehirlerinden biri olan Gaziantep’te bulunmaktan duyduğu mutluluğu dile getiren Ekarohit, "Ziyaretimizin amacı iki ülke arasında ticari ilişkileri geliştirmektir. İki ülke arasındaki serbest ticaret antlaşması sayesinde, Gaziantep’in faydası çok fazla olacaktır. Taylandlı ve Türk ihracatçıları bir araya getirerek potansiyeli artırmak istiyoruz. Bu tür ziyaretler ticari ilişkilerin gelişmesine yardımcı olacaktır." diye konuştu.

- "İki ülke arasında vize olmaması avantaj"

Ekarohit, bu yıl Tayland ile Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin 60’ıncı yıl dönümü olduğunu anımsatarak şöyle devam etti:

"Bu yüzden çok faaliyetlerimiz olacak. Hem turizm hem de ticari açıdan gelişmelerin olacağına inanıyoruz. Geçen yıl 25 bin Taylandlı Türkiye’yi ziyaret etti. Taylandlılar için Türkiye çekici geliyor. Bu sene Türkiye’ye gelecek Taylandlı sayısının artmasını bekliyoruz. Gaziantep’e yönelik tur organize eden firmalar, Taylandlıları bilgilendirirse daha iyi olur. İki ülke arasında vize olmaması da büyük bir avantaj."

Başkan Fatma Şahin de ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek Büyükelçi Ekarohit’e yeni görevinde başarılar diledi. Büyükelçiye, Gaziantep ve kent ekonomisine ilişkin bilgi veren Şahin, şunları söyledi:

"Dünya Bankasına göre dünyanın en rekabetçi 7 şehrinden biriyiz. İhracat kapasitesiyle ülkenin 6’ncı büyük ekonomi ve sanayi şehriyiz. UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’nda 116 şehir arasında yer almayı başaran şehrimizin en güçlü tarafı gastronomidir. 500 çeşit yemeğimizle dünyanın en lezzetli şehirlerinden biriyiz. O yüzden büyükelçi olarak burada bulunmanızı, kültür turizmine çok meraklı olan Taylandlıları ağırlamamız açısından büyük bir fırsat olarak görüyorum. Kapadokya’ya, Ege’ye ve Akdeniz’e gelen turistlerin bu bölgeye gelip tarihi dokuyu, kültürel dokuyu bu lezzeti tatmasını çok arzu ediyoruz. Büyükelçimizin burada olmasıyla bu alandaki iş birliğimizi kuvvetlendireceğiz."

Şahin, yarın Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'u ziyaret edeceğini kaydederek "Onları buraya getirecek günübirlik seferleri, turları ve kombinasyonları büyükelçimle birlikte ayarlayabiliriz, çok mutlu oluruz. Büyükelçim, müzeleri gezip gördüğünde Taylandlılar için ne kadar büyük bir çekim merkezi olduğunu görecektir.” dedi.