KOCAELİ (AA) - Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk, Türkiye'de tıp ve cerrahinin dünyanın en iyi noktasında olduğunu belirterek, "Hiçbir eksik yok, dünyanın neresinde ne yapılıyorsa, Fizan'da ya da Washington'da fark etmez, aynı işlemler, aynı cerrahi başarıyla uygulanıyor." dedi.

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nce Umuttepe yerleşkesindeki hastanenin konferans salonunda İngiltere, Mısır, Yunanistan, Romanya ve İsrail'den yabancı doktorların da katılımıyla "Uluslararası Meme Kanseri Günü" etkinliği düzenlendi.

Hastanenin başhekimi Cantürk, gazetecilere yaptığı açıklamada, meme kanserinin kadınlarda en sık görülen kanser türü olduğunu söyledi.

Türkiye'de ve dünyada tıp alanında yaşanan gelişmeleri meslektaşlarıyla paylaşmak istediklerini vurgulayan Cantürk, "Meme kanseri konusunda Türkiye'de bu konunun öncüsü olan meslektaşlarımızla İsrail, İngiltere, Romanya, Yunanistan ve Mısır'dan meslektaşlarımızı davet ederek bu konudaki gelişmeleri paylaşmak istiyoruz." diye konuştu.

Cantürk, meme kanseriyle ilgili yapılan cerrahi teknikler sonucunda koltuk altı lenf bezlerinin çıkartılmasıyla hastaların kollarında ödemler oluşabildiğine işaret ederek, "Koltuk altı lenf bezlerinin çıkartılması gerekiyor mu, çıkartıldığı zaman hangi tekniğin tercih edilmesi gerekiyor? Bunu esas alan bir program ayarladık. Bununla ilgili meslektaşlarımız konuları bizimle paylaşıyorlar. Yararlı ve başarılı bir program olacak." ifadelerini kullandı.

- "Türkiye tıp alanında dünyayla boy ölçüşebilir"

Meme kanserinin literatürde her 8 kadından birinde görüldüğünün söylendiğini, bunun her yaş grubunda 8 kadından birinde görülüyor demek olmadığını vurgulayan Prof. Dr. Cantürk, meme kanseri görülme sıklığının yaş ilerledikçe arttığını kaydetti.

Türkiye'de meme kanserinin dünyayla paralel seyrettiğine dikkati çeken Cantürk, sözlerine şöyle devam etti:

"Meme kanserinin sıklığı artıyor gibi görünüyor çünkü tıbbi tekniklerdeki gelişmeler, toplumun bilinçlendirilmesi, farkındalığın artırılmasıyla birlikte meme kanseri daha erken tanınıyor. Daha erken tanınması ve tedavi tekniklerindeki gelişmeler, meme kanserinden ölüm oranlarını azaltıyor. Bizim için önemli olan tanının artması değil de ölüm oranlarının azalması, buna paralel olarak da oluşabilecek komplikasyonların azalıyor olması. Bunlar bizi mutlu ediyor. Literatürü okuduğumuz zaman inşallah önümüzdeki 50 yıl içerisinde kanser gelişmiş ülkelerde tedavi edilebilir, ölümcül olmayan bir hastalık haline dönüşecek diye arzu ediyoruz."

Cantürk, Türkiye'nin tıp olarak da cerrahi olarak da dünyadaki bütün meslektaşlarıyla boy ölçüşebilecek yeterliliğe sahip olduğunu ifade ederek, dışarıda kabul edilebilirliğin önemli olduğunu dile getirdi.

Yabancı ülkelerden konuşmacıların bugün buraya gelmiş olmasının Türkiye'nin dışarıdaki kabul edilebilirliğini gösterdiğine işaret eden Cantürk, "Dünyayla boy ölçüşebiliriz, onunla ilgili bir sıkıntı yok. Tıp olarak vatandaşlarımızın müsterih olması lazım. Türkiye'de tıp, cerrahi, dünyanın en iyi noktasında. Hiçbir eksik yok, dünyanın neresinde ne yapılıyorsa, Fizan'da ya da Washington'da fark etmez, aynı işlemler, aynı cerrahi başarıyla uygulanıyor. Genç meslektaşlarımız bizlerden daha iyiler, özverililer. Kendilerini çok iyi geliştiriyorlar, bundan da mutluluk duyuyoruz." dedi.

- "Meme kanseri erkeklerde de görülüyor"

Prof. Dr. Cantürk, meme kanserinin sadece kadınlarda görülmediğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"100 kanser olgusunu ele aldığımız zaman 99'u kadın ama 1'i erkek olabiliyor. Az olmakla beraber erkeklerde de meme kanseri görüldüğünün altını çizmek lazım. Sadece kadınların hastalığı diye görülmemesi gerekir. Meme dokusunun östrojen hormonu etkisiyle ya da bazı genetik faktörlere bağlı olarak uyarılmasıyla kötü huylu anarşik hücreler çoğalabiliyor. Kanser dediğimiz anarşik hücre çoğalması. Yani normal hücrelerin yoldan çıkması."

Doğru bilgilendirmenin doğru kişiler tarafından yapılması gerektiğini, aksi takdirde toplumda endişeye yol açtığını ifade eden Cantürk, meme kanserinin doğru bilgilendirme ve gelişen teknolojinin olması halinde baş edilebilir bir hastalık olduğunu sözlerine ekledi.

Meme kanseri konusunda Türkiye ve dünyadaki gelişmelerin ele alındığı etkinlik bugün sona erecek.