ANKARA (AA) - Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşarı Aysel Kandemir, "Bakanlık olarak hedefimiz, yaşlılarımızın ihtiyaçları, tercihleri ve yapabilirlikleri doğrultusunda çalışma hayatı ve gönüllü aktiviteler yoluyla toplumsal hayata etkin olarak katılmalarını sağlamak" dedi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile Ankara Üniversitesi Yaşlılık Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (YAŞAM) tarafından düzenlenen "Türkiye Aktif ve Sağlıklı Yaşlanma Zirvesi" Ankara Üniversitesi Rektörlüğü 100'üncü yıl Konferans Salonu'nda yapıldı.

Kandemir, buradaki konuşmasında, bu yıl üçüncüsü düzenlenen etkinliğin temasının "Geleceğe Yatırım: Güçlü Birey, Güçlü Aile, Güçlü Toplum" olarak belirlendiğini bildirdi.

Kandemir, "Bakanlık olarak hedefimiz, yaşlılarımızın ihtiyaçları, tercihleri ve yapabilirlikleri doğrultusunda çalışma hayatı ve gönüllü aktiviteler yoluyla toplumsal hayata etkin olarak katılmalarını sağlamak." diye konuştu.

Bakanlığın, politikalarıyla etkin ve üretken yaşlanmayı hedeflediğini belirten Kandemir, yaşlıların kapasitelerini artırmaya yönelik düzenlemeleri desteklediklerini söyledi.

Yaşlıların her türlü engel, ihmal ve istismardan korunarak etkin şekilde sosyal hayata katılmaları amacıyla hizmetlerini yürüttüklerini kaydeden Kandemir, şöyle konuştu:

"Ülkemizde hayat şartlarında yaşanan iyileşmeler, bakım ve sağlık hizmetlerinde kaydedilen gelişmelerle birlikte yaşam süresi uzamakta ve yaşlı nüfusumuzun oranı yükselmekte. Türkiye'de 65 yaş ve üzeri insanımızın toplam nüfusa oranı yüzde 8,3. Nüfus projeksiyonlarına göre ise bu oranın 2023 yılında yüzde 10,2'ye, 2050 yılında ise yüzde 20,8'e ulaşacağı öngörülmekte. Bu durum yaşlanan nüfusun ihtiyaçlarına uygun hizmetlerin planlanmasını zorunlu hale getiriyor. Bakanlık olarak, yaşlılarımızı sosyal çevresiyle bir bütün olarak değerlendiriyor ve onların kendi çevrelerinde aile ve toplumdan kopmadan, mutlu bireyler olarak hayat sürmelerini istiyoruz. Yaşlılarımızın aileleri ile birlikte olmalarını destekliyoruz."

Evde bakım hizmetlerinden 500 bin vatandaşın faydalandığını belirten Kandemir, ihtiyaç sahiplerini de yaşlılık aylığı ile desteklediklerini anımsattı.

Geçen yıl sonu itibarıyla ihtiyaç sahibi 618 bin yaşlının yaşlılık aylığı ile desteklendiği bilgisini veren Kandemir, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Aile yanında kalmanın mümkün olmadığı durumda ise ev sıcaklığı sunan ortamlarda veya ihtisaslaşmış bakım merkezlerinde yaşlılarımıza hizmet sunuyoruz. Bugün 144 huzurevimizde toplam 13 bin 772 yaşlımıza hizmet veriyoruz. Bakanlığımızın yanı sıra, denetimimiz altındaki özel huzurevlerini de dahil ettiğimizde halihazırda yaklaşık 21 bin yaşlımıza hizmet sunuyoruz."

Kandemir, 2016 yılından itibaren yürüttükleri Yaşlı Destek Programı (YADES) ile yerel dinamikleri de yaşlı bakım sürecine dahil ettiklerine dikkati çekerek, bu kapsamda, büyükşehir belediyelerinin yaşlılara yönelik evde bakım ve destek projelerine bütçe desteği sağladıklarını anlattı.

"Yaşlı bireyler için yurt türü çok katlı huzurevi projeleri değil, sokak türü ve sosyal donatıları da olan mimari yaklaşımları destekliyoruz." diyen Kandemir, yaşlıların, ev ortamında, sosyal çevreden soyutlanmadan, yaşam standartlarını yükselterek, ihtiyaç duydukları bakımı alabilmeleri amacıyla Yaşlı Yaşam Evleri modelini hayata geçirdiklerini vurguladı.

Bu kapsamda Bakanlığa bağlı 47 Yaşlı Yaşam Evi'nde 164 yaşlıya ev sıcaklığında hizmet sunduklarını ifade eden Kandemir, şunları kaydetti:

"İnsanımızı her zaman hayatın içinde tutarak, mutlu ve huzurlu olmalarını, aktif ve sağlıklı yaşlanmalarını sağlamak en temel önceliğimiz. Bu amaçla Bakanlık olarak ilgili kurum ve kuruluşlarla iş birliği içerisinde 'Aktif Yaşlanma Strateji Belgesi'ni hazırladık. 2018-2023 dönemini kapsayan Strateji Belgesi'ni, 'işgücü piyasasına aktif katılım, topluma katılım, bağımsız yaşam, aktif yaşlanma için uygun çevre ve kapasite' eksenlerinde oluşturduk. Aktif Yaşlanma Strateji Belgesi'nde yer alan faaliyetleri ve eylemleri ilgili bakanlıklar, yerel yönetimler, STK'ler ile iş birliği içerisinde uygulanmayı öngörüyoruz."

- "Yaşlanma konusundaki anlayış ve standart değişiyor"

Ankara Üniversitesi Rektörü Erkan İbiş ise yaşlanma konusundaki anlayışın ve standardın sürekli değiştiğini belirtti.

Ortalama yaş süresinin bugün 78-80'e geldiğini aktaran İbiş, 2050'li yıllarda ortalama yaşam süresinin 85-90'lara ulaşacağını söyledi.

Çok hızlı bir değişimin olduğunu vurgulayan İbiş, "Yaş uzuyor, ömür uzuyor. Bunlar uzuyorsa sorunlar, çözümler, standartlar, algılar, kavramlar değişiyor." dedi.

İbiş, daha dinamik ve üretken bir yaşam hedeflediklerini aktararak, "Katılımcı bir yaşam, bedenen, zihnen daha katılımcı bir yaşam, kendi kendine yetebilme en büyük hedeflerimizden biri." ifadesini kullandı.

Bu hedeflere ulaşabilmek için sürdürülebilir bir yol haritası belirlenmesi gerektiğini bildiren İbiş, hazırlanan politikaların da o topluma özgü olması gerektiğine dikkati çekti.

Ankara Üniversitesi Yaşlılık Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Emine Özmete'nin idaresinde çok aktif bir çalışma programı ortaya konduğunu söyleyen İbiş, konuyu yaptıkları çalışmalarla sürekli gündemde tuttuklarını dile getirdi.

Programa eski Devlet Bakanı Güldal Akşit de katıldı.

Türkiye Aktif Ve Sağlıklı Yaşlanma Zirvesi

Türkiye Aktif Ve Sağlıklı Yaşlanma Zirvesi