Tarihçi-Yazar hasan Özpunar ile Gün FM Genel Yayın Yönetmeni Faruk Bangir’in birlikte sundukları programda Türk Sineması’nda Afyonkarahisar konuşuldu.

1970’li yıllarda Türk Sineması’nda farklı mekanlarda sinema filmlerinin çekilmeye başlandığını kaydeden Tarihçi-Yazar Hasan Özpunar, “Bu yıllarda Türk Sineması’nda mekan olarak öne çıkan yerlerden birisi de İsçehisar ilçemize bağlı Seydiler kasabasıdır. Daha önce çizgi roman kahramanı olarak tanıdığımız Tarkan serisinin Gümüş Eyer isimli filmi 1970 yılında Seydiler’de çekilir. Seydiler doğal yapısıyla bu tarz filmler için bulunmaz bir yerdir. Peribacaları ve doğal görünümüyle Seydiler ilimiz için görülmesi gereken alanlardan biridir. 1970 yılında Tarkan Gümüş Eyer isimli film Arzu Film yapımında Mehmet Aslan’ın yönetmenliğinde Seydiler’de çekilir. Filmde başrolde ünlü oyuncu Kartal Tibet yer alır. Ayrıca Reha Yurdakul, Bilal İnci gibi dönemin önemli oyuncuları da filmde rol alırlar. Film genellikle Seydiler’de geçmekle birlikte İhsaniye ilçesi yakınlarındaki Göynüş Vadisi, Eskişehir Yazılıkaya da filmde kullanılan mekan olarak göze çarpmaktadır. 90 dakikalık süresiyle fantastik Türk filmlerinin örneklerinden biri sayılan Tarkan-Gümüş Eyer’de böylece Afyonkarahisar’da çekilen filmler arasında yerini almıştır” şeklinde konuştu.

“Açlık filminde Türkan Şoray başroldedir”

1974 yılında yine Seydiler’de Açlık isimli bir filmin daha çekildiğini kaydeden Özpunar, “Yönetmenliğini Türk Sineması’nın ilk kadın yönetmeni Bilge Olgaç’ın üstlendiği Açlık isimli filmde Türk Sineması’nın Sultan’ı Türkan Şoray başrolde oynamıştır. Şoray’ın yanı sıra tiyatrocu Mehmet Keskinoğlu, Hüseyin Kutman ve Mümtaz Ener gibi tanınmış oyuncular da filmde rol almışlardır. Türkan Şoray’ın fimleri arasında nitelikli olarak öne çıkan bu filmin yönetmeni Bilge Olgaç yıllar sonra yalnız yaşadığı evinde sobadan çıkan yangın sebebiyle hayata veda eder” diye değerlendirmede bulundu.

Afyonkarahisar’da çekilen sinema filmlerin ve dizilerin ayrıntılarıyla konuşulduğu programda sinema filmlerinde kullanılan şarkılara da yer verildi.

Gün FM Genel Yayın Yönetmeni Faruk Bangir yerel tarihe ilgisi olan herkesi Geçmiş Zaman Olur Ki isimli programı dinlemeye davet etti.