Polis Meslek Eğitim Merkezi 20. Dönem öğrencileri için düzenlenen mezuniyet törenine Vali Mustafa Tutulmaz’ın yanı sıra Polis Akademisi Başkan Vekili Doç. Dr. Orçun İmga, Belediye Başkanı V. Mahmut Karcı, Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Özel, Polis Meslek Eğitim Merkezi Müdürü Mustafa Eker, daire müdürleri, emniyet teşkilatı ve mezun olan öğrencilerin aileleri katıldı. 20. Dönem mezunları için düzenlenen Afyonkarahisar Polis Eğitim Merkezi Mezuniyet töreni Polis memuru Mehmet Balakan tarafından Bayrak şiiri eşliğinde mezun olacak olan öğrencilerin yerlerini almasıyla başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşının ardından açılış konuşmalarına geçilen törende Polis Meslek Eğitim Merkezi Müdürü Mustafa Eker törenin açılış konuşmasını yaptı.

“Devletten ve milletten daha büyük bir güç yoktur”

Polis Meslek Eğitim Merkezi Müdürü Mustafa Eker; “11 Temmuz 2017 tarihinde intibak eğitimleri ile başlayan 13 Aralık 2017 tarihinde sona eren zorlu bir maratondan geçen derslerinde, mesleki eğitimlerinde başarılı olarak yapılan eğitim sonu sınavını da başarıyla geçen 349 öğrencimizin mezuniyet töreni ile Emniyet teşkilatımıza katılmasının onurunu ve gururunu yaşıyoruz. Polislik mesleği çok zor, zor olduğu kadar da meşakkatli ve onurlu bir meslektir. Bu meslek mesleğe yeni katılan genç arkadaşlarımıza önemli yetkiler verdiği gibi önemli sorumluluklar da yüklemektedir. Bu sorumlulukların başında halkımızın duyduğu güveni zedelememek gibi bir sorumluluğunuz var. Sizlere verilen üniforma, silah ve yetki vatandaşın huzur ve güvenliği, kamu düzeninin sağlanması, temel hak ve özgürlüklerin korunması, halkın huzur ve barış ortamı içerisinde yaşaması için verilmiştir. Türk insanına fedakarca hizmet etmeyi amaçlamak ve bunu yaparken hukukun üstünlüğüne riayet ederek adaleti gözetin ve insan oğluna sahip çıkın. Devletin ve milletin aleyhine yıkıcı ve bölücülüğü amaçlayan terör örgütlerine karşı mücadeleden de sorumlusunuz. Unutmayın ki, yaşadığımız hayatta devletten ve milletten daha büyük bir güç yoktur” dedi.

“Hukuk devletinin verdiği sorumlulukla görevimizi ifa edeceğiz”

Polis Meslek Eğitim Merkezi 20’nci Dönem Okul Birincisi Özer Candemir’ de mezun olan 349 öğrenci adına kısa bir konuşma yaptı. Çiçeği burnunda Polis Memuru Özer Candemir; “Acısıyla tatlısıyla 5 aylık eğitimimizi bugün itibariyle tamamladık. Bizleri yetiştirerek bugünlere getiren annelerimize, babalarımıza gönülden şükranlarımızı sunuyoruz. Başarılı bir eğitim sürecini tamamlayarak onları mutlu etsek de haklarını ödeyemeyiz fakat mezun olarak bir nebze de olsa evlatlık vazifemizi yerine getirdiğimize inanıyorum. Bizler genç polis memurları olarak çağın gereklerine ayak uyduracak, üstün görev anlayışını sürdürecek, aziz milletimizin huzurunu, düzenini ve güvenliğini sağlayacak, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, laik, demokratik ve hukuk devleti ilkeleri çerçevesinde görevimizi ifa etmeye çalışacağız” diye konuştu.

“Yaşamınız boyunca devlete olan bağlılığınızı göz ardı etmeyeceğinizden eminiz”

Polis Akademisi Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Orçun İmga’da katıldığı mezuniyet töreninde genç polis memurlarına teşkilatın devlet ve millet için ne kadar önemli olduğunu aktardı. İmga; “Bugün burada, Afyonkarahisar Polis Meslek Eğitim Merkezi'mizin 20. dönem mezuniyet törenini gerçekleştirmek üzere toplanmış bulunuyoruz. Türk polisinin köklü ve saygın eğitim kurumu Polis Akademisi çatısı altında almış olduğunuz nitelikli ve zorlu mesleki eğitiminizi tamamlayarak, Emniyet teşkilatımızın şerefli bir mensubu olmaya hazırlandığınız bu mutlu günde, bizler de sizlerin ve ailelerinizin bu heyecanını yürekten paylaşıyoruz. Yüce milletimiz ve devletimize karşı duymakta olduğunuz derin bağlılığınızı, mesleki ve özel hayatınızın her safhasında ve hiçbir şey karşısında sarsılmayarak daima göz önünde tutacağınıza eminiz” dedi.

“Bağlı olduğunuz yegane otorite Türkiye Cumhuriyeti Devletidir”

Türk Polis Teşkilatının ve mensuplarının hiçbir zümreye veya cemaate bağlı olmadığını da vurgulayan İmga; “Yakın geçmişte yaşadığımız çok sayıdaki menfur hadise bir yana, kendi başına 15 Temmuz darbe girişimi, bu bağlılığın önemini çok güçlü ve öğretici şekilde ortaya koymuştur. Bu minvalde, sizlerden en büyük beklentimiz, sadece ve sadece şerefli milletimizin ve büyük devletimizin polisleri olarak görev yapmanız; vazifenizin gereklerini yerine getirirken bundan başka hiçbir zümre, grup ya da cemaate sadakat veya itaat hissetmemenizdir. Bağlı olduğunuz yegâne otorite Türkiye Cumhuriyeti devletinin sarsılmaz otoritesi ve rehberiniz de devletimizin kanunları olacaktır. Sizlerin yetişip bu günlere gelmesinde, başta kendi emeklerinizin, milletimizin büyük özverisinin, şehitlerimizin kanlarının ve yetimlerimizin haklarının olduğu gerçeğini, bundan sonraki mesainizin her anında hatırınızda tutunuz. Kendinizi, bu milletten ve devletten başka hiçbir güce karşı yükümlülük altında hissetmeyin” ifadelerini kullandı.

“Polis ve askerimizin yaptığı görev kutsaldır”

Törende konuşan Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz’da güvenlik güçlerinin yaptığı görevin kutsallığına değindi. Vali Tutulmaz; “Polis adaylarımızın ailelerinin mutluluklarına hep birlikte ortak olmanın mutluluğunu bizde yaşıyoruz. Polislik mesleği canı pahasına görev yapılan bir meslektir. Daha ilk günden itibaren ben gerekirse vatan uğruna, gerekirse hukuk adalet uğruna ölmeye hazırım demektir. Her meslek kutsaldır. Ancak canı pahasına görev yapılan polislik ve askerlik görevleri daha da bir kutsaldır. Çünkü karşılığında can vardır. Bizim neslimiz neredeyse hayatının tamamını terörle geçirdi. 70'li yıllardan itibaren ülkemizin değişik gerekçelerle, değişik coğrafyasında her dönemde bir terörle karşı karşıya geldi. Bunun sonucu olarak da yüzlerce binlerce kardeşimizi biz bu vatan uğruna şehit verdik. Bu kutsal görevi yapabilmek her babayiğidin harcı değildir. Bunun bilincindeyiz. Ancak bu görevi yaparken öncelikli hedefimiz vatandaşımızın huzuru ve mutluluğu olması gerekir. Bunu sağlarken de kanun, hukuk, adalet gibi kavramlar bizim ilkemiz ve hedefimiz olmalıdır.” dedi.

“Suçu önleme ve suçluları yakalamak için çok daha bilgili olmak gerekiyor”

Artık suçla mücadelenin, suçlularla mücadelenin ve terörle mücadelenin çok karmaşık bir hal aldığını vurgulayarak sözlerine devam eden Vali Tutulmaz; “Bununla mücadele edebilmenin en büyük ve en önemli yolu bilgili olmaktan geçiyor, uzman olmaktan geçiyor. Bilgi güçtür, eğer bilgi sahibiyseniz güçlüsünüz, yoksa elinizdeki ya da belimizdeki silah kendi başına bir güç ifadesi değildir. Bunu açıkça ifade etmek isterim. Artık terör örgütleri olsun, suç örgütleri olsun o kadar çetrefilli bir şekilde suç işlemeye başladılar ki, bunları kolay bir şekilde çözebilmenin yolu aynı şekilde onların sahip olduğu hatta onlardan daha da fazla bilgiye sahip olma ile mümkün olacaktır. Bunun bilinci içerisinde olmanızı özellikle ifade etmek isterim. Mesleğin ilk gününden kendinizi geliştirmeye ve ilerletmeye gayret göstermelisiniz. Yine meslek hayatım boyunca gördüğüm kendisini geliştiren polis memuru arkadaşlarımızın daha başarılı ve mutlu olduğunu, ancak geliştirmeyenlerin de kendilerini bir şekilde kenara itilmiş şekilde hissettiklerini ve bundan dolayı da mutsuz olduklarını gördüm. Onun için kendinizi geliştirin. Hem kendiniz mutlu olun, hem de milleti mutlu edin” diye konuştu.

“Devletin polisi olduğunuzu unutursanız en büyük zararı kendinize verirsiniz”

Mezun olan polis memurlarının Türk milletinin ve Türk devletinin polisi olduğunu vurgulayan Vali Tutulmaz; “Başka bir grubun, kişinin veya bir çetenin polisi olarak kendinizi addederseniz bilin ki en büyük zararı kendinize vermiş olursunuz. Lütfen aklınızı kimseye kiraya vermeyin. Kendiniz okuyun, öğrenin, araştırın, doğru olanı tercih edin ve her zaman da önceliğiniz Milletimiz ve Devletimiz olsun. Bu duygu ve düşüncelerle bugüne kadar vatan uğruna millet uğruna şehit olmuş tüm polis kardeşlerimizi ve diğer şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyorum. Gazilerimize acil şifalar diliyorum. Mezun olan değerli polis kardeşlerime bundan sonraki çalışma hayatlarında kazasız belasız ve herhangi bir sıkıntı olmadan bir çalışma hayatı diliyorum. Allah'a emanet olun diyorum” dedi.

 Yemin ederek mesleğe ilk adımı attılar

Konuşmaların akabinde dönem birincisi Polis Memuru Özer Candemir tarafında yaş kütüğüne plaket çakıldı. Törenin devamında 20. dönemde dereceye giren öğrencilere Vali Mustafa Tutulmaz tarafından ödüllerinin takdiminin akabinde Polis Meslek Eğitim Merkezi 20. Dönem Mezunu öğrencileri tarafından yemin töreni gerçekleştirildi. Tören bitiminde mezun olan öğrenciler şapkalarını havaya atıp kendi aralarında kutlama yaptılar. Törenin sona eresinin ardından yeni mezun polisler aileleri ile mutluluklarını paylaşmak içinkucaklaşarak duygusal anların da yaşanmasına neden oldular.