Afyonkarahisar İkmal ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Osman Alp, Büyük Taarruz'un imkansızlıklar içindeki bir milletin ateşle imtihanı ve Türk'ün kurtuluş destanı olduğunu kaydederek, "Türk milleti Büyük Taarruz ile tarihe altın harflerle yeni bir zafer yazmıştır" dedi.

Afyonkarahisar'da, Büyük Taarruz'un 99. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında Kocatepe'deki Başkomutan Mustafa Kemal Anıtı'nda tören düzenlendi. Merkeze bağlı Kocatepe beldesi sınırları içindeki büyük taarruz emrinin verildiği bölgede düzenlenen törende, Başkomutan Mustafa Kemal Anıtı'na çelenkler sunuldu. Ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Tören öncesi protokol üyeleri tarafından Büyük Taarruz Bisiklet turu başlatıldı. Kocatepe’den Türk bayrağını Vali Vekili Mehmet Keklik’ten alan bisikletliler, 9 Eylül tarihinde bayrağı İzmir’e ulaştıracaklar.

Türkler; büyük taarruzla ile tarihe altın harflerle yeni bir zafer yazdırdı

Afyonkarahisar İkmal ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Osman Alp, törende yaptığı konuşmada, Türk milleti Malazgirt'te, Mercidabık'ta, Mohaç'ta ve Kıbrıs'ta olduğu gibi yine bir Ağustos ayında Büyük Taarruz ile tarihe altın harflerle yeni bir zafer yazdırdığını söyledi. Alp şöyle konuştu: “Yüce milletimizi tarih sahnesinden silmeye çalışan düşmana karşı milletimizin ve kahraman ordumuzun sarsılmaz azmi vatanseverliği ve kahramanlığı ile kazanılan büyük zaferin taarruz emri 26 Ağustos 1922’de şuan üzerinde bulunduğumuz Kocatepe’den Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün verdiği emir ile başlamıştır. Türk milleti kendisini tarih sahnesinden silmeye kalkışan düşmana karşı Malazgirt’te, Mercidabık’ta, Mohaç ve Kıbrıs’ta olduğu gibi yine bir Ağustos ayında Büyük Taarruz ile tarihe altın harflerle yeni bir zafer yazdırmıştır. 26 Ağustos 1922; imkansızlıklar içindeki bir milletin ateşle imtihanı ve Türk'ün kurtuluş destanıdır. Yüce ulusumuzun vatan sevgisi, yıkılmaz azim ve iradesinin bir eseri olan büyük zaferle, sadece vatan toprakları düşmandan kurtarılmamış, bağımsız Türkiye Cumhuriyeti de kurulmuştur.”

BÜYÜK TAARRUZ AYRI BİR ÖNEM TAŞIMAKTADIR

Alp şunları söyledi: “Milli mücadelenin önemini ve aşamasını gerçekleştirilmesinin milli mücadelenin önemini ve aşamasını oluşturan büyük taarruz yurdumuzun kurtuluşunun gerçekleştirilmesini bağımsızlığımızın kazanılmasının Cumhuriyetimizin kurulmasının ve milli yükselişimizin ve sonsuza kadar sürecek birliğimiz önemli adımlarından biri olarak ayrı bir değer taşımaktadır. Bu zafer orduyla bütünleşmiş kadın, erkek, yaşlı, çocuk hep birlikte ölüm kalın savaşı veren bir milletin fedakarlığı dayanışma ve mücadele ruhu ve inancıyla kazanılmıştır.” 

TÜRK MİLLETİNİN VARINI YOĞUNU ORTAYA KOYARAK KAZANDIĞI ZAFERDİR

“Şuanda üzerinde bulunduğumuz Kocatepe bu uyanışın ve yükselişin başlangıç noktasıdır” diyen Alp şu ifadelere yer verdi: “Afyonkarahisarlı hemşerilerimiz dahil olmak üzere büyük Türk milletinin varını yoğunu ortaya koyarak kazandığı bu zafer Türkün kahramanlık destanı olduğu kadar mazlum milletlere de örnek olan bir bağımsızlık mücadelesidir. Sayın Bakanım, değerli konuklar, vatanda her bir karışı şehit kanıyla sulanmış ortak kültür ve değerlerimizin yaşadığı topraktır. Bayrakları bayrak yapan üstündeki kadındır. Toprak eğer uğrunda ölen varsa, vatandır.”

TÜRK MİLLETİ DÜNYA DURDUKÇA VAR OLACAKTIR

Bağımsız Türkiye Cumhuriyeti ile Türk milletinin dünya durdukça var olacağını kaydeden Alp konuşmasını şöyle sonlandırdı: “Bizler bu zaferi kazanan asil Türk milletinin ve zaferleri insanlık tarihiyle başlayan ve her gittiği yere zaferle birlikte uygarlık ışıkları götüren kahraman Türk ordusuna mensup olmanın onurunu ve gururunu yaşıyoruz. Türk ordusu koşullar ne olursa olsun; yüce Türk milletiyle bir bütün olarak kahraman atalarımızın emaneti olan aziz vatanımıza göz dikenleri daima yok edecek nice kanlar ve canlar pahasına bizleri emanet edilen bu vatanı ve bırakılan mirası tüm değerlerin üzerinde tutarak kanı ve canı pahasına tarihine yakışır şan ve şerefle daima koruyacaktır. Bağımsız Türkiye Cumhuriyeti necip Türk milleti dünya durdukça var olacaktır.” Törende Piyade Yüzbaşı Barış Dinç de, katılımcılara Büyük Taarruz'da yaşananları anlattı.

SAYGI ATIŞI YAPILDI

Daha sonra Vali Vekili Mehmet Keklik ile beraberindekiler, Yüzbaşı Agah Efendi Şehitliği’ni ziyaret etti. Burada Saygı Duruşunda, saygı atışı yapılması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile tören başladı. Ziyarette şehit mezarlarına karanfil bırakılarak, şehitler için dua edildi.