ANKARA (AA) - DUYGU YENER - Doğal afetler sonrası barınma ihtiyacını karşılamak amacıyla 1954'ten bu yana çadır imal eden Türk Kızılayı, Birleşmiş Milletler (BM) Uluslararası Göç Örgütü için de 8 bin çadır üretecek.

Türk Kızılayı Barınma Sistemleri Direktörü Mehmet Eyyup Alper, Uluslararası Göç Örgütüyle tedarik sözleşmesi imzaladıklarını bildirdi.

Anlaşma kapsamında ilk etapta Türk Kızılayının 3 bin çadır üretimi planladığını, ancak yıl sonuna kadar bu rakamın 5 bin 500'e ulaştığını belirten Alper, "Önümüzdeki senenin başında, sözleşmemizin sona ermesi dönemine kadar Uluslararası Göç Örgütü için yaklaşık 8 bin adetlik çadır üretmeyi planlıyoruz." dedi.

Türk Kızılayının Etimesgut'taki çadır fabrikasında yapılan üretimlere ilişkin bilgi veren Alper, "8 bin çadırlık kapasite yaklaşık 40 bin kişilik ihtiyaç sahibi ya da mültecinin barınmasını temin edebilecek bir kapasiteyi ifade ediyor. İnsanlığın ihtiyaçlarına destek olmak anlamında bu hizmet Kızılay tarafından gerçekleştirilecek." şeklinde konuştu.

Kızılayın uluslararası afetlerde ciddi bir rolü bulunduğunu vurgulayan Alper, son olarak Endonezya'da meydana gelen depremde kurumun barınma, gıda ve ihtiyaç malzemesi temininde bulunduğunu aktardı.

Alper, BM için 4 parti halinde üretim yapılacağını ifade ederek, "Kapasitemizin yüzde 40'ını çadır üretimlerine ayırmış durumdayız. İnşallah kullanılması gerekmez ama afete müdahale kapsamında günlük olarak 400 çadır üretebileceğimiz yüksek bir kapasiteye sahibiz." diye konuştu.

- "Dünyanın en iyi afet çadır modelini geliştirdik"

Kızılayın ürettiği çadırların özelliklerine ilişkin de bilgi veren Alper, şöyle devam etti:

"Çadır özelliklerini ciddi manada geliştirmiş durumdayız. Dünya üzerinde afet çadırı olarak içinde yaşanabilir en iyi çadır modelini geliştirdik. Bununla birlikte geliştirme çabalarımız da devam ediyor. Geçmişte kullandığımız yüzde 100 pamuklu bezlerin yerine teknolojinin ilerlemesiyle ortaya çıkan tekniklerle üretilen daha uygun malzemeleri kullanıyoruz. Şartnamelerimizi de bunlara göre revize ettik.

Çadırlar iki katmandan oluşuyor. Üst çadırı, ısı izolasyonu ve hava sirkülasyonunu sağlayabilmek ve içine yağmur almasını da engelleyebilmek için PVC çatı ve kumaş duvarlar olarak tasarlıyoruz. İnsanların içeride rahat bir iklim konforu sağlaması açısından da iç çadırımız mevcuttur. Üretilen çadırlar, afet anında ihtiyaç duyulan en yaşanılabilir çadırlardır."

Kurumun afet stoklarının da yeterli seviyede olduğunu bildiren Alper, Türkiye sınırları dışındaki afetlere yardım edebilme noktasında da kurumun stok kapasitesini kullanabildiklerini söyledi.

Türk Kızılayı, Uluslararası Göç Örgütüne 8 Bin Çadır Üretecek

Türk Kızılayı, Uluslararası Göç Örgütüne 8 Bin Çadır Üretecek

Türk Kızılayı, Uluslararası Göç Örgütüne 8 Bin Çadır Üretecek