Bir dizi ziyaret ve temaslarda bulunmak üzere Afyonkarahisar’a gelen Kültür ve Turizm Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı turizm sektörü temsilcileri ile bir araya geldi. Bir termal otelde gerçekleştirilen toplantıda konuşan Bakan Avcı, Türkiye’nin 14 yılda turizm alanında çok yol kat ettiğini söyledi. 15 yılda kıyı turizminde çok büyük artışların olduğunu ifade eden Avcı: “2002 tarihiyle şu anki dönem karşılaştırıldığı zaman ülkemize gelen yabancı turist sayılarında olağanüstü artışlar var. Afyon’da bu artış oranları çok fazla olduğunu görüyoruz. Fakat özellikle kıyı turizminde bu 15 yıl içerisinde çok büyük gelişmeler oldu. 15 yıldır Türkiye kedini dış pazarlarda turizm olarak tanıtırken daha çok kıyı turizmine vurgu yapan deniz, kum ve güneş üzerinden ülkemizi tanıttı. Türkiye’de deniz, kum ve güneş üzerinden kıyılarının avantajlarını turizm sektöründe değerlendirmek için böyle bir tanıtım stratejisini benimsemişti” dedi.

“Ürün çeşitliliğimizle boy gösteriyoruz”

Diğer ülkeler gibi zaman içerisinde Türkiye’nin de tanıtım stratejisini değiştirdiğini ifade eden Avcı: “Biz son 3 yıldır tanıtım stratejimizi tek bir turizm ürünü üzerinden değil ülkemizin sahip olduğu bütün diğer turizm ürünlerini kapsayacak şekilde dünya kamuoyunun dikkatine sunmaya başladık. Katıldığımız bütün uluslararası fuarlarda artık ürün çeşitliliğimizle boy gösteriyoruz. Tabi bu aynı zamanda illerde de ayrı ayrı sahip olduğu değerlerin gündeme gelmesi anlamına geliyor. Yani biz yurt dışında katıldığımız uluslararası fuarlarda veya değişik mecralarda düzenlediğimiz tanıtım kampanyalarında deniz, kum, güneş yanı sıra termal turizmine sahip olduğumuz imkanları ve potansiyeli, sağlık turizminde, spor turizminde ve macera turizminde aklımıza gelebilecek tüm turizm türlerinde nere de ne varsa onları iller üzerinden tanıtan bir strateji belirledik” diye konuştu. 

“ilk 3’e girmemek için hiçbir neden yok”

Bu yıl 112 uluslararası fuara katılacaklarını ifade eden Avcı: “Aynı şekilde buralarda illerimizin sahip olduğu deniz kum dışındaki özelliklerimizi gündeme getiriyoruz. Bu ürün çeşitliliği aynı zamanda önümüzdeki döneler için pazar çeşitliliği anlamına da geliyor. Çünkü hem ürünün alıcısı vardır. Türkiye yıllarca deniz kum ve güneşini Ruslara, Almanlara ve İngilizlere pazarladı. Ama biliyoruz ki başka milletlerin farklı tercihleri de olabiliyor. Japonların, Çinlilerin, Hintlilerin, İranlıların ve Arapların farklı farklı tercihleri olabiliyor. Türkiye’de bütün bu farklı tercihlerin her birine cevap verebilecek bir zenginliği var. O bakımdan önümüzdeki yıllar bugünden çok daha iyi olacak. Biz sadece deniz, kum ve güneş diyerek dünyada altıncı büyük destinasyon olduk. Avrupa’da 4’üncü büyük destinasyonuz. Bütün diğer özelliklerimizi de işi içine kattığımız zaman inşallah ilk 3’e girmemek için hiçbir neden yok. Yeter ki gayretlerimizi daha çok niteliğimizi arttırmaya kendimizi daha çok tanıtmaya biraz daha adamış olalım” şeklinde konuştu. 

“Bakanlık olarak yurt içinde tanıtım için elimizden geleni yapıyoruz”

‘Turizm sektörü bu açıdan biraz daha hareketlenmeye ihtiyaç duyan bir sektör’ diyen Bakan Avcı: “Biz devlet olarak kültür ve Turizm Bakanlığı olarak dış işleri bakanlığı olarak sahip olduğumuz potansiyeli yurt dışında tanıtmak için elimizden geleni yapıyoruz. Ama bu bizden çok sektörün koşturmasına ihtiyaç duyan bir alandır. Çünkü ben bugüne kadar pek çok uluslararası fuarda ve basın toplantılarında hep şunu söyledim. İnsanlar bizi dinlerken Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanı olarak dinliyorlar. Ve diyorlar ki: ‘Bu ülkenin kültür bakanı ülkesi hakkında sahip olduğu potansiyelle hakkında tabi bunları söyleyecek.’ Oysa bunları sektör söylediği zaman iş adamları söylediği zaman girişimciler söylediği zaman hele bunu yabancı ortaklarıyla birlikte yaptıkları zaman çok daha etkili oluyor” ifadelerini kullandı.

“Dünyanın en büyük turizm fuarı olacak”

9 Mart’ta Berlin’de dünyanın en büyük turizm fuarından birinin olacağını aktaran Bakan Avcı şöyle konuştu: “Orada çok şükür Türk stantları çok ilgi gördü. Öylesine büyük ilgi gördü ki bu yıl onur konuğu olan ülke farklı olmasına rağmen dışardan bakan birisi herhalde bu yılın onur konuğu Türkiye’dir derdi. O kadar geniş bir ilgi vardı. Orada görüştüğümüz Alman, İngiliz ve diğer milletler oldu. Ama özellikle yıllardır Türkiye’yle iş yapan operatörlerle görüşmelerimizde onlara da aynı şeyi söyledik. Bizimle görüştükleri zaman ülkenin ne kadar avantajlı olduğunu, altyapımızın ne kadar güçlü olduğunu, fiziki yapımızın güçlü olduğunu bize söylüyorlar. Bunları bize söylemeyin. Bunları asıl siz Avrupa’daki muhataplarınıza da söyleyin. O zaman sektöre yeni hareketlilikler gelecektir.”

“Sizlerle Arapları mutlaka buluşturalım”

Konuşmasında Afyonkarahisar’a özellikle Arap turistlerin gelmesi için bir takım faaliyetler yürütülmesi gerektiğine işaret eden Bakan Avcı sözlerini şöyle sürdürdü: “Afyonkarahisar’ın özellikle Arap misafirler için ne kadar cazip olduğunu Arapların termal Turizm ve sağlık turizmine çok büyük ilgi duyduklarını onunda içinde Afyon’a ilgi duyduklarını söylemiştik. Toplantıdan sonra arabayla Sandıklı’ya giderken il başkanımız beraberdik. Telefon çaldı. Arap Birliği turizm genel sekreteri telefonda dedi ki: “Cumartesi günü İstanbul’a geleceğim. Çok mühim mutlaka konuşalım yanımda yarımcım olan Yemen Turizm Bakanını ’da getireceğim. Onlar sizden doğrudan bilgi almak istiyor” dedi. Bizim için güzel gelişme.  Afyonkarahisar’da pek çok imkân var. Biz bu konuda onları Afyon’a getirmek için de bir çalışma yapmıştık. Fakat araya başka şeyler girdi. Ama inşallah önümüzdeki dönemde sizlerle Arapları mutlaka buluşturalım. Gerekirse bu konuyla ilgili bir toplantı düzenleyelim. Siz de muhataplarınızla biran önce temasa geçin. Biz de elimizden geldiğince yardımcı olalım.”

“2016 turizm sektörü için sıkıntılı geçti’”

‘2016 pek çok bakımdan turizm sektörü için sıkıntılı geçti’ diyen Avcı: “Önce Rusya ’yayla yaşadığımız uçak krizi. Arkasından Türkiye’de bazı terör olayları sebebiyle ülkemiz bir darboğazdan geçti. Ama bakın ihracatçılarda benzer sıkıntılarla karşılaştılar. Ama ihracatçılar çantalarını alıp bu darboğazda bütün dünyayı fellik fellik dolaşarak en az zararla nasıl atlatırız diye kendileri bizzat koşturuyorlar. Hükümetimiz de bunlar destek oluyor. Ama iş asıl sahibinde bitiyor. Sizlerin bu konuda katkılarına ülkenin daha çok ihtiyacı var.” Bakan Avcı’nın konuşmasının ardından toplantı basına kapalı olarak devam etti.