ANKARA (AA) - HALİL İBRAHİM AVŞAR - Türkiye Triatlon Federasyonunun yeni başkanı Bayram Yalçınkaya, triatlonda olimpiyatlara sporcu göndererek bir ilki gerçekleştirmek istediklerini belirterek, "2020'yi zorlayacağız ama 2024 için söz verebiliriz." dedi.

Olağanüstü genel kurulda kullanılan 145 oyun 91'ini alarak başkanlığa seçilen Yalçınkaya, yeni döneme ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Bayram Yalçınkaya, Türkiye'nin triatlonda bugüne kadar bir sporcu dahi olimpiyatlara gönderemediğine dikkati çekti.

Olimpiyatlara sporcu göndereceklerine inandığını anlatan Yalçınkaya, "Çünkü 'Ironman' nedeniyle çok ciddi bir kitle oluştu. Yaş grubunun içinde çok büyük iş adamları var. Düşünün biz sponsor bulamıyoruz. Federasyonun faaliyetlerinin kötü olmasından dolayı sadece yurt dışındaki yarışlara giden çok ciddi bir yaş grubu var. Organizasyon kalitelerini artırdığımızda bu insanları da Türkiye'deki yarışlara çekeceğiz." diye konuştu.

Ara ve ana hedefler koyduklarını anlatan Yalçınkaya, "Bir ilki gerçekleştirerek olimpiyatlara sporcu yollamak istiyoruz. 2020'yi zorlayacağız ama 2024 için söz verebiliriz. Ana hedefimiz 2024 fakat 2020 için Esra Gökçek gibi kadınlarda olimpiyatlara gidebilecek sporcularımız var. Bu konuda sürpriz yapabiliriz." şeklinde görüş belirtti.

Yalçınkaya, olimpiyat hedefine daha kolay ulaşmak için elit sporcu sayısını artırmaları gerektiğine işaret ederek, şunları kaydetti:

"Son yarışta 2 kadın ve 5 erkek elit sporcu start aldı. Bu kadar sporcuyla bizim başarılı olma ihtimalimiz var mı? Çok kısa süre içinde ciddi sayılara ulaşacağız. En azından olimpiyat hedefindeki sporcu sayımızı 200'e çıkartmayı düşünüyoruz. Bununla ilgili de olimpik havuz oluşturacağız. Bu havuzdaki sporcularımızı sürekli destekleyerek 2024 hedefini gerçekleştirmeyi planlıyoruz."


-"Projelerimizi hayata geçireceğiz"

Yalçınkaya, 1994 yılında triatlona başladığını, 1999'da 2 saatin altında koştuğunu ve 2003'te faal sporculuk kariyerini tamamladığını ifade etti. Yalçınkaya, aktif sporculuk hayatından sonra antrenörlük ve federasyonda yöneticilik görevlerinde bulunduğunu dile getirdi.

Sporcu, antrenör ve idareci olarak triatlonun her kademesinde görev yaptığına dikkati çeken Yalçınkaya, 2007'den bu yana Pamukkale Üniversitesinde öğretim görevlisi olarak çalıştığını anlattı.

Federasyon başkanlığı görevini kendisine layık gören delegelere desteklerinden dolayı teşekkür eden Yalçınkaya, "En kısa sürede onlara layık olmak için projelerimizi hayata geçireceğiz. Camiada bize oy vermiş, vermemiş ayrımı yapmayacağız." ifadelerini kullandı.

Yalçınkaya, en kısa sürede kendilerine oy vermeyenler de dahil olmak üzere tüm kulüpleri tekrar ziyaret edeceklerini belirterek, "Onların ihtiyaçlarıyla ilgili tekrar doneleri toplayıp, bununla ilgili çalışmalar yapacağız. Sporcularımızla ilgili güzel çalışmalar yapacağız. Bizim sloganımız, hedef triatlon. Triatlonu ileriye taşımak için mücadele edeceğiz." diye konuştu.


- "Kavgaları bitirmek istiyoruz"


Triatlon camiasının ikiye bölünmüş durumda olduğuna işaret eden 42 yaşındaki Yalçınkaya, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kesinlikle birleştirici bir rol üstlenerek kavgaları bitirmek istiyoruz. Önceliğimiz kavgaları bitirip bir an önce sporcuları ileriye götürecek projeleri hayata geçirmek. Eğer siz adil olursanız, o şunun, bunun adamı demezseniz, camia içindeki kavgaların, tartışmaların giderileceğini düşünüyorum. Milli takım seçme kriterleri net belli olduğunda, bir sporcu sürekli yurt dışı kamplarına gidebileceğini bildiğinde başarı zaten kendiliğinden gelecektir. Federasyona inanan sporcu ve antrenör kitlesi olduğunda her şey değişecek."

Yalçınkaya, federasyonun borç batağında bulunduğunu vurgulayarak, bunu aşmak için sponsor desteği için görüşmeler yürüttüklerini ifade etti.

Milli sporcuların eski yönetim döneminde uluslararası yarışlara kendi imkanlarıyla gittiklerine işaret eden Yalçınkaya, "Sporcular, yeni dönemde federasyon bütçesiyle yurt dışındaki organizasyonlara katılacak. Eğer genel müdürlükten yeterli destek alamazsak, sponsor bulacağız ve yine kendimiz göndereceğiz. Federasyon sporcunun malzemesini verir, kamp masraflarını, yurt dışına gidiş geliş masraflarını karşılar. 'Ben seçtim hadi sen başının çaresine bak' mantığı doğru değil. Uygun şartları oluşturacaksın ki başarı bekleyeceksin. Uygun şartları yerine getirmiyoruz ondan sonra bizde olimpik sporcu yok diyoruz." değerlendirmesinde bulundu.



Triatlonda İlk Olimpik Sporcu Hedefi

Triatlonda İlk Olimpik Sporcu Hedefi

Triatlonda İlk Olimpik Sporcu Hedefi