MERSİN (AA) - MUSTAFA GÜNGÖR - Türkiye Bisiklet Federasyonu Başkanı Erol Küçükbakırcı, bisiklet yolları yapılarak trafik sorununa çözüm bulunabileceğini söyledi.

Küçükbakırcı, Uluslararası Akdeniz Bisiklet Turu'nun tanıtımı için geldiği Mersin'de AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de son yıllarda bisiklet kullanımının arttığını belirtti.

Öğrencilere bisiklet kullanımını sevdirmek için "Evden okula, okuldan eve" kampanyası başlattıklarını, Sağlık Bakanlığının da 1 milyonun üzerinde bisiklet dağıtarak kendilerine destek verdiğini ifade eden Küçükbakırcı, "Halkımızın bisiklet kullanımı ve teveccühü arttı. Geçen yıl 40 ilde organizasyon yaptık. Diyarbakır, Mardin, Van ve Bitlis'te organizasyonlar düzenledik. Bu sene de organizasyonlar artacak. 'Bisiklet pedalı çevirmediğimiz, ayağımızı basmadığımız il kalmayacak' demiştik. İnşallah bu sene 40-41 ilde tanıtımlar yapacağız." dedi.


- "Trafiği bisikletle bitirebiliriz"


Küçükbakırcı, dünyanın artık hareketli yaşama geçtiğini, Türkiye'nin bu konuda biraz yavaş kaldığını ifade etti.

Bisiklet yollarının yapılması durumunda trafik sorunun da çözüme kavuşacağını anlatan Küçükbakırcı, şöyle konuştu:

"İstanbul'da trafik kitleniyor, eve ulaşmak 2 saati buluyor. Eğer bisiklet yolları yapılsa, bu yönde de destekler verilse herkes evine 2 saat yerine 15 dakikada ulaşır. Toplu ulaşımla da gidecekleri yerlere giderler. Örneğin, Amsterdam'da tren garında 800 bin bisiklet park yeri var. Diyelim ki bir vatandaşımız Bostancı'dan veya Kozyatağı'ndan bisikletle geldi. Harem'de bisikleti park yerine koyuyor ve vapurla karşıya geçiyor. Karşıda işinde çalışıyor ve aynı yoldan dönerek evine gidiyor. Nerede kaldı trafik, hava kirliliği, yakıt tüketimi. Bu dönemde hareketli yaşama, ulaşıma geçmek durumundayız. Öncelikle altyapıyı belediyelerin yapması lazım. Trafiği bisikletle bitirebiliriz."

Küçükbakırcı, bu noktada öncelik olması açısından ilk olarak mülki amirlerin bisiklete binmesi gerektiğinin altını çizerek, "Belediye başkanları makam araçlarından inip makam bisikletine binmesi lazım. Şehrin büyüklerinin, ülkemizin büyüklerinin hiç olmazsa arada bir bisikletle trafikte görünmesi lazım." değerlendirmesinde bulundu.

Hareketli yaşamın sağlık için olmazsa olmazlardan olduğuna vurgu yapan Küçükbakırcı, "Hareket, sağlığı da beraberinde getiriyor. Ülkemizde bisiklet kullanımını yaygınlaştırırsak her alanda tasarruf ederiz." ifadesini kullandı.

Trafik Sorununa Bisikletli Çözüm Önerisi

Trafik Sorununa Bisikletli Çözüm Önerisi

Trafik Sorununa Bisikletli Çözüm Önerisi