9 bölümde öğrenci var

AKÜ Mühendislik Fakültesi, 1992yılında Uşak’ta Tekstil Mühendisliği ile eğitim hayatına başlarken, 1995-1996 eğitim-öğretim yılında Seramik Mühendisliği ile Harita Mühendisliği bölümlerinin hayata geçirilmesi ile Afyonkarahisar’da eğitim-öğretime başladı.

2001 yılında Afyon Mühendislik Fakültesi’nin kurulmasıyla birlikte ilk olarak Seramik Mühendisliği ile Harita Mühendisliği bölümleri faaliyetlerine devam ederken, 2003 yılından itibaren sırasıyla Maden, Gıda, Kimya, Elektrik, İnşaat, Biyomedikal ve Jeoloji Mühendisliği bölümleri açılarak, toplam 9 bölümde eğitim ve öğretim faaliyetleri sürüyor.

“Rekabete hazır mühendisler yetiştiriyoruz”

AKÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Yıldız, Anahaber Gazetesi muhabirine yaptığı açıklamada, 20 yılı aşkın bir süredir eğitim ve öğretim faaliyeti içinde olduklarını belirtti. En büyük gayelerinin mühendislik yetenekleri yüksek öğrenciler yetiştirmek olduğunu ifade eden Yıldız, “Fakültemizde öğrencilerimizin mühendislik yeteneklerini geliştirmek ve mühendislik hizmetlerinin verildiği bütün alanlarda başarılı öğrenciler yetiştirmek en önemli gayemizdir. Bu doğrultuda evrensel bilim ilkeleri ışığında bilgi ve teknoloji üretmek, bölgesel, ulusal ve uluslararası ölçekte mühendislik sorunlarına çözümler sunmak, küresel rekabete hazır bireyler yetiştirmek ve ilimiz ekonomisi için lokomotif özelliği taşıyan alanlarda ön plana çıkmak önemli hedeflerimiz arasındadır. Bu hedefler doğrultusunda fakültemiz 100’e yakın akademik kadrosu ile eğitim öğretim ve bilimsel çalışma faaliyetlerini sürdürmektedir” diye konuştu.

“125 yabancı öğrenci var”

Fakültenin kurulduğu yıldan buyana 3 bin 500’e yakın öğrencinin mezun olarak iş hayatına atıldığını ifade eden Yıldız, şunları kaydetti: “Halen 2017-2018 eğitim öğretim yılı itibariyle Fakültemizde 9 bölümde toplam 3 bine yakında mühendis adayımız eğitim öğretimine devam etmektedir. Bu yıl fakültemize yerleşen öğrencilerin dağılımına baktığımızda başta Ege ve İç Anadolu başta olmak üzere Türkiye genelinden toplam 507 öğrencimizin fakültemizi tercih ettiğini görmekteyiz. Bununla birlikte 2017-2018 eğitim öğretim yılı temel alındığında 125 yabancı uyruklu öğrencimizin de yine fakültemizde eğitim görmektedir. Fakültemizde yürütülen 4 yıllık eğitim-öğretim faaliyetleri kapsamında öğrencilerimize gerek iş hayatlarında gerekse sosyal yaşantılarında ihtiyaç duyacakları bilgileri verebilmek için tüm akademik kadromuzla çalışmalarımızı yürütmekteyiz. Bu 4 yıllık eğitim ve öğretim sürecinde ayrıca öğrencilerimize, iş hayatını öğrenebilmeleri ve tecrübe edebilmeleri için toplam 60günlük staj imkânı sunmaktayız. Böylelikle iş hayatına atılmadan önce öğrencilerimizin gerek sahada çalışacakları ortamı görmesi gerekse ileride çalışmak istedikleri sektörleri tecrübe etmesi hedeflenmektedir. Ayrıca eğitim ve öğretim hayatları süresince öğrencilerimize Erasmus ve Farabi programları ile yurtdışında hem eğitim hem de staj imkânı da tanınmaktadır. Bu sayede öğrencilerimize eğitim kalitelerini kültürel etkileşimlerle arttırmak fırsatı sunulmaktadır”

“İki bölümün akreditasyon süreci devam ediyor”

Fakülte olarak eğitim kalitesine çok önem verdiklerini belirten Yıldız, iki bölüm için akreditasyon almak için başvuru yaptıklarını söyledi. Yıldız, “Eğitim-öğretimde kaliteyi artırmak için akreditasyon çalışmalarına başlanmış olup, 2017-2018 eğitim-öğretim yılı bahar yarıyılı itibariyle kısa adı MÜDEK olan Mühendislik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği’ne İnşaat Mühendisliği ve Harita Mühendisliği bölümleri için başvuru yapılmıştır. Böylece programlarımızın uluslararası tanınırlığının sağlanmasını, güncel ve gelişmekte olan teknolojileri kavrayan, daha iyi eğitilmiş ve daha nitelikli mühendisler yetiştirerek toplum refahının ileri götürülmesini amaçlamaktayız” dedi.

“Endüstrinin problemlerine çözüm üretiyoruz“

Mühendislik eğitiminin temelinde laboratuvarların çok önemli olduğunu aktaran Dekan Yıldız, fakülte olarak en fazla laboratuvarı olan birimlerden olduklarını dile getirdi. Araştırma ve Geliştirme (ARGE) çalışmalarına büyük önem ve destek verdiklerini anlatan Yıldız, şöyle konuştu: “Fakültemizin en önemli faaliyetlerinden birisi de araştırma-geliştirme (AR-GE) çalışmaları olup, öğrencilerimiz ve akademik personelimiz eğitim-öğretim ve AR-GE çalışmalarını teknolojik cihazlarla donatılmış 37 adet laboratuvarda yürütmektedirler. Afyonkarahisar’ın ekonomisi için büyük öneme sahip doğal taş, jeotermal, gıda, yenilenebilir enerji ve sağlık alanlarının yanı sıra, çok değişik çalışmalar içindeyiz. Fakültemizde elektrik donanımı ile çalışan otomobil tasarımı, yeryüzünün ölçülmesi, haritalanması ve modellenmesi, maden kaynaklarının aranması, üretilmesi ve zenginleştirilmesi, deprem kaynaklarının araştırılması, günümüz teknolojisi ve ihtiyaçlarına uygun ve depreme dayanıklı konut ve mühendislik yapılarının tasarımı ve yapımı, hammaddelerin kimyasal süreçlerle ürüne dönüştürülmesi ve değişik malzemelerin tasarımı ve uygulamaları konularında endüstrinin problemlerine çözümler üretmek amacıyla çok sayıda proje yürütülmektedir”

“Doğaltaş Analiz Laboratuvarı Türkiye’ye hizmet veriyor”

Afyonkarahisar’da doğaltaş sektörünün çok yoğun olduğunu vurgulayan AKÜ Mühindislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yıldız, bu sektöre yönelik çok önemli hizmetler verdiklerinin altını çizdi. Yıldız, şunları dile getirdi: “Bu laboratuvarlarımızdan birisi Maden Mühendisliği bünyesinde 2008 yılında kurulan Doğaltaş Analiz Laboratuvarı (DAL) olup, bu laboratuvarımız 2010 yılında ilk akreditasyon sertifikasını aldık. Halen Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından 25’i doğaltaş ve 14’ü agrega olmak üzere toplam 39 deneyden akredite olan laboratuvarımız, alanında Türkiye’nin en kapsamlı doğaltaş laboratuvarı ve sayılı agrega laboratuvarlarından biri haline gelmiştir. Ülkemizde akreditasyon sertifikasına sahip ilk doğaltaş analiz laboratuvarı olma özelliğini taşıyan DAL, uluslararası standartlara uygun olarak mermer, traverten, granit, andezit, bazalt, tüf gibi her türlü doğaltaş ve bunun yanında agrega deneyini yapabilmek üzere hem ülkemiz, hem de bölgemize hizmet veriyor”

“Sağlık kuruluşlarına kalibrasyon hizmeti veriyoruz”

Yıldız, Afyon Kocatepe Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi olarak Sağlık kuruluşlarına da çok önemli bir hizmeti yerine getirdiklerinden bahsetti. Yıldız, “Biyomedikal Mühendisliği Bölümü ile şehrimiz hastanelerinin bünyesinde bulunan tüm biyomedikal cihazların kalibrasyon işlemleri de yapılabilmektedir. Bu kapsamda Üniversitemiz Uygulama ve Araştırma Hastanesi ile Afyonkarahisar İl Sağlık Müdürlüğü’ne bağlı hastanelerde bulunan tüm biyomedikal cihazlarının kalibrasyonu için protokol imzalanmıştır. Biyomedikal Mühendisliği Bölümü tarafından gerçekleştirilen bu çalışmalar Üniversite-Kamu iş birliğiyle yapılan örnek bir uygulama özelliği taşımaktadır” ifadelerini kullandı.

“Amacımız donanımlı mühendisler yetiştirmek”

Mühendisliğin hayatı doğrudan ve dolaylı olarak her alanda etkilediğini, kullanıldığını belirten Yıldız, şöyle konuştu: “Gerek akademik çalışmalarımızla gerekse yenilikçi eğitim ve öğretim faaliyetlerimizle öncelikle bölgemizde ve sonrasında ülkemizde marka bir fakülte olma yolunda ilerlemeye devam ederek önümüzdeki senelerde de öğrencilerimize kaliteli bir eğitim ortamı sunmayı amaçlıyoruz. Mühendislik Fakültesi olarak önümüzdeki yıllarda da gerek ülkemizin ihtiyaç duyacağı donanıma sahip mühendislerimizi yetiştirmek ve gerekse değişik endüstri dallarına bilgi ve teknoloji üretmek amacıyla tüm akademik kadromuzla birlikte çalışmalarımıza devam edeceğiz.”