Bir otelde düzenlenen programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Tarımsal Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu İl Koordinatörü Zülgari Özdemir, Ipart programları ile 10 yıl içerisinde ülke ekonomisine çok önemli katkılar sağladıklarını söyledi. 

“TKDK akredite olmuş bir kurumdur”

Tarımsal Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu İl Koordinatörü Zülgari Özdemir; “TKDK kurulduğu günden bu yana büyük hedefle koyarak 10 yıl içerisinde ülkemizin 42 ilinde çok büyük yatırımlara imza atmıştır. Ülke ekonomisine katkı sağlayan yeni bir lokomotif görevini üstlenmiştir. Kurulduğu tarihten itibaren 2 yıl boyunca kurumsallaşması, ilk öncelik olan 20 ilde koordinatörlüklerin kurulmasının sağlanması için çalışmalar yürütülmüştür. 2009 ile 2011 yılları arasında da hem fiziki olarak hem de personelin yeterliliği anlamında önce kendi iç denetiminden sonra Hazine Müsteşarlığı denetiminden son olarak da Avrupa Birliği denetiminden geçerek akreditasyonunu almış bir kurumdur” dedi.

“2 bin projeye yetecek bütçemiz varken 7 bin proje aldık”

Tarımsal Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun tüm yapılanma sürecinin tamamlanmasının ardından Ipart 1 kapsamındaki ilk çağrısına da 2011 yılı Temmuz ayında çıktığını ifade eden İl Koordinatörü Zülgari Özdemir; “İlk çağrıya çıktığımız dönemde kurumumuza rağbet yoktu ve ilk çağrı döneminde 20 ilden toplam 4 tane proje ile sözleşme imzalandı. Bu 4 projeden 1 tanesi de ilimizden bir proje idi. Afyonkarahisar İl Koordinatörlüğü olarak biz kurumun ilk çağrısından itibaren hedefi olan iddialı bir il koordinatörlüğü olarak bu yatırımları ilimize, ülkemize kazandırmak için çok çaba sarf ettik. İlk zamanlarda proje bulamadık ve arkadaşlarımız ilçelerde, beldelerde her sektörde toplantılar yaptı. Organize Sanayi Bölgesi’ne gidip kapı kapı dolaşarak yatırımcılarla görüşüp onları proje yapmaya ikna etmek için canla başla çalıştık. Yaptığımız çalışmaların meyvesini de ilerleyen çağrı dönemlerinde görmeye başladık. TKDK Ipart 1’de proje sıkıntısı çekmişti ancak en son çıktığımız çağrıda yaklaşık 2 bin projeye yetecek bütçemiz olmasına rağmen 7 bin proje başvurusu aldık. Yani bütçesinin çok çok üzerinde bir proje başvurusu alındı. Bu da bizi sevindiriyor çünkü her proje değil çok nitelikli, çok kaliteli bir projeyi destekleme mantığına dönüşmüş oldu” dedi. 

“Afyon ekonomisine ve istihdama ciddi destek sağladık”

2011-2016 yılları arasında yürütülen Ipart 1 programının sona erdiğinin de altını çizen İl koordinatörü Zülgari Özdemir; “IPARD-I kapsamında ilimizde 15 çağrı sonunda 389 projeyle sözleşme imzalanarak hayata geçmiştir. Bu projelerin yatırım tutarı yaklaşık 270 milyon TL olup, yaklaşık 135 milyon TL’lik Kurumumuzca yatırımcılara hibe ödemesi yapılmıştır. Bu ödemelerle ilimiz 42 il içerisinde ilk sıralarda yer almıştır. İlimizde Avrupa Birliği hibeleriyle AB standartlarında süt ve et üreten hayvancılık tesisleri, süt, et işleme tesisleri, meyve sebze depolama tesisleri, kırsal turizm tesisleri, mermer atölyeleri kuruldu. Tamamlanan projeler ile ilimize örnek işletmeler kazandırılarak farkındalık oluşturulmuştur. Ayrıca kurulan işleme tesisleri ile kaliteli gıda üretimi ve gıda güvenliği anlamında da ilimiz için büyük önem arz etmektedir. İlimizde doğrudan veya dolaylı olarak 2 bin 612 kişiye istihdam sağladık. 165 kişiye traktör desteği sağladık. Bizim sağlamış olduğumuz 270 milyon TL’lik yatırım desteği yatırımcıların kapasitelerini geliştirmeleri ile birlikte 370 milyon TL hatta 470 milyon TL’yi bulmuştur. Bunun hesabını tutabilmemiz de mümkün değil. Üretici satış yaparak elde ettiği gelirlerle destek rakamlarını artırıyor ve çarpan etkisini hesaplamak bu nedenle mümkün değil” diye konuştu.

“Farklı alanlarda çok sayıda başvuru aldık”

Ipart 2 programı 1. Çağrı dönemiyle birlikte yeni bir sürecin başladığını belirten Tarımsal Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu İl koordinatörü Zülgari Özdemir; “IPARD 2 Programı 1. Başvuru Çağrı İlanı kapsamında ilimizde et ve süt üretimi başta olmak üzere hayvancılık projelerine ilgi çok fazla oldu. Kesimhane ve et işleme üzerine çok fazla proje talebi var. Meyve ve sebze üretiminin yoğun olduğu ilçelerde ise meyve ve sebze depolanmasına yönelik proje talepleri oldu. Yenilenebilir enerji ve yumurta üretimine yönelikte çok sayıda proje aldık. İlimizin termal potansiyeli düşünüldüğünde kırsal turizme de ilgi günden güne artmaktadır. Aldığımız proje başvurularının incelemelerinin ardından sözleşmeleri yapılarak hayata geçecek olan projelerle yine Afyonkarahisar ekonomisine kattığımız ciddi katkıları sürdüreceğimizi düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.