TURKMSIC’e üye olan Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Tıp Fakültesi öğrencileri Meme Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında açtıkları stant ile vatandaşları meme kanseri hakkında bilgilendirdi. Park Afyon’da düzenlenen etkinlik hakkında bilgiler veren AKÜ Tıp Fakültesi 2. Sınıf öğrencisi Buket Aykut, Ekim ayının Meme Kanseri Farkındalık ayı olduğunu ifade etti. Açtıkları stantta broşürle vatandaşları meme kanseri hakkında bilgilendirdiklerini ifade eden Aykut şunları kaydetti: “Ülkemizden her 8 kadından birine meme kanseri teşhisi konuluyor. En ölümcül olmayan kanser türü meme kanseridir. Bu kanser türü yüzde 98 oranında atlatılır.” 

Meme kanserinin belirtileri

Meme kanserini belirtilerinden bahseden Aykut: “En önemli belirtilerden biri meme ucunun içeri göçmesi. Portakal kabuğu görüntüsü olabilir. Ağrı ve akıntı olabilir. Fakat bu belirtilerin olması yüzde yüz kanser teşhisi olduğunu söyleyemeyiz. Bu belirtiler görüldüğünde doktorunuza gitmenizi tavsiye ediyoruz. 

“Erkeklerde de görülebilir”

Yine 2. Sınıf öğrencilerinden Nur Yanık ise erken teşhis konusunda yapılması gerekenleri anlattı.  Kendi kendine meme muayenesinin çok önemli olduğunu söyleyen Yanık: “20 yaşından sonra her kadının yapması gereken bir muayyene. 40 yaşından sonra ise kadınların 2 yılda bir mamografi çektirmeleri lazım. Kendi kendine meme muayenesi ise kadınların her ayın 1 günü yapabilirler” dedi. Erkelerde nadir olsa da görülebilen bir kanser türünün olduğunu ifade eden Yanık, erkeklerinde mamografi çektirebileceğini söyledi.