Hastanın yapılan cerrahi operasyon sonrasında 75 cm uzunluğunda ve 25 cm genişliğe ulaşmış olan tıkanmış bağırsağı çıkarıldı. 

Afyonkarahisar Devlet Hastanesi’nde ilginç bir cerrahi operasyon gerçekleştirildi. Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Murat Yülüklü’nün polikliniğine gelen 67 yaşındaki Hatice Kurt isimli kadın dört gün önce başlayan karın ağrılarına dayanamadığını belirtti. Yaşlı kadın yapılan tetkiklerin ardından hemen ameliyata alındı. Yapılan ameliyatta hastanın 75 cm uzunluğa ve 25 cm genişliğe ulaşan tıkanmış kalın bağırsağının alındığı belirtildi.

“BAĞIRSAĞIN 75 CM’SİNİ ÇIKARTMA GEREĞİ DUYDUK”

Hatice Kurt’un cerrahi müdahalesini gerçekleştiren Afyonkarahisar Devlet Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Murat Yülüklü, ameliyattaki yöntemin dünyada nadiren uygulandığını en son bu tekniğin Çin’de bir hastaya uygulandığını söyledi. Dr. Murat Yülüklü, “67 yaşındaki kadın hasta dört günlük bir karın ağrısı, şişkinlik, bulantı, kusma gibi şikayetlerle acil servise başvurdu. Hasta acil serviste değerlendirildiğinde ileri derecede karnı şiş vaziyetteydi. Karnı oldukça genişlemiş haldeydi. Yapılan tetkiklerde kalın bağırsağında bağırsak tıkanması dediğimiz bir rahatsızlık saptadık. Ama bağırsak ileri derecede genişlemiş vaziyetteydi. Hastayı stabil hale getirip acil ameliyata alma kararı aldık. Aynı gün hasta acilen ameliyata alındı. Ameliyata aldığımızda kalın bağırsağı düğümlenmesi ve kendi etrafında döndüğü ve ileri derecede şişerek genişlemiş vaziyete geldiğini gördük ve bu şekilde nadir gördüğümüz bir vaka. İleri derecede şişmiş ve karın içerisinde hapsolmuş bir bağırsağı gördük ekip olarak. Yaklaşık 150 cm olan bağırsağın yarısını 75 cm’sini çıkartma gereği duyduk” dedi. 

“CİLDE AĞIZLAŞTIRMAK İLK AMELİYAT KADAR RİSKLİ OLABİLİRDİ”

Cerrahi müdahalenin sonunda kalın bağırsağın cilde ağızlaştırılmadığını da nedenleriyle birlikte aktaran Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Murat Yülüklü, “Ameliyat esnasında kolostomi dediğimiz kalın bağırsağın cilde ağızlaştırılması yapma gereği duymadık. Çünkü eğer ki bunu yapsaydık daha sonrasında tekrar hastanın bu kolostomisine cildin ağızlaşmış kısmını tekrar dikmek, tekrar ameliyat etmek gerekecekti. Bu ameliyat en az ilk ameliyat kadar riskli olabilirdi. Bunun kararını da vermek kolay olmadı” diye konuştu.  

“KALIN BAĞIRSAĞI NORMALİN 6 KATI GENİŞLEMİŞ”

Cerrahi müdahale sonrasında patolojik inceleme sonrasında elde edilen verileri de paylaşan Dr Yülüklü; “Ameliyatla aldığımız kalın bağırsağın boyutu 75 santim kadardı. Çok ileri derecede genişlemişti ve bunun normali 4 - 5 santim kadar olması gerekiyordu. 20 - 25 santime kadar yani bir araba tekeri kadar genişlemiş bir bağırsak boyutu vardı. Kalan kısımları birleştirdik ve hastayı ameliyattan sonra yoğun bakıma dahi almayarak serviste takip ettik. Hastanın buna da ihtiyacı olmadı. Ameliyatından sonra altıncı gün de yemeğini yiyip suyunu içmeye başlamıştır ve yaklaşık 10 gün sonra da önceki eski şifalı haline kavuşturduk. Şu anda hastamız sağlıklı ve taburcu aşamasında. Genel durumu iyi ve yemesinde içmesinde büyük abdestini yapmasında ve gazını çıkartmasında herhangi bir sıkıntısı şu anda yok. Ameliyattan önceki eski sağlıklı haline kavuşmuş vaziyette” ifadelerini kullandı. 

“MÜDAHALESİNDE GECİKME OLSAYDI SONUCU AĞIR OLABİLİRDİ”

Yülüklü, “Bağırsak içerisindeki mukoza dediğimiz dokunun tamamen silindiği ve ameliyattan önceki radyolojide yaptığımız konstrüksiyonda da bağırsağın patlama boyutuna geldiği ve son noktaya geldiğini öğrendiğimiz noktasında ameliyata karar verdik. Kalın bağırsak belki bir gün belki birkaç saat sonra patlama boyutunda patlama noktasına gelecekti. Bu da hasta için son derece riskli ve vücutta yaygın enfeksiyon hali alacak ağır bir tabloyu da beraberinde getirebilirdi. Ani kararlar bunlar. Kararları hızlı bir şekilde uygulayarak hastayı acil olarak ameliyata aldık. Oldukça geniş ve çok sık karşılaşmadığımız bir kalın bağırsak segmenti ile karşılaştık. Ama başarılı bir operasyondu. Bu ameliyatı 2,5 saatte gerçekleştirdik. Bu ameliyatı başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere Kamu Hastaneleri Birliği Afyonkarahisar Devlet Hastanesi ve Genel Sekreterimiz Uzman Doktor Murat Çağlayan ve hastane yönetiminin biz cerrahlara sağladığı imkanlar neticesinde gerçekleştirmiş olmamızdan dolayı bu ameliyatı yaptık. Ayrı ayrı her birine çok teşekkür ediyorum. Hastamıza geçmiş olsun diliyorum” diye konuştu. 

“4 GÜN BOYUNCA AĞRI ÇEKTİM AMA ŞİMDİ ÇOK İYİYİM”

Şiddetli karın ağrısı şikayetiyle gittiği hastanede acil ameliyata alınan ve tedavilerinin sonucunda yeniden sağlığına kavuşan 67 yaşındaki Hatice Kurt’ta duygularını paylaştı Kurt;  “Benim bağırsak şikayetim vardı. Ben buraya şiddetli karın ağrıları nedeniyle geldim. Dört gün boyunca ağrı çektim. Sonra iyice şiştim hiçbir şey yapamadım. Hiçbir yerime elimi değiremedim. Sağ olsun buraya gelince doktorum beni acil olarak ameliyat etti ve kendime geldim. Şimdi hiçbir ağrım sızım yok. Sadece dikiş yerlerim acıyor onun dışında çok iyiyim sağlıklıyım. Doktorların hepsinden Allah razı olsun” diye konuştu.