AKÜ ev sahipliğinde Zafer Kalkınma Ajansı tarafından yürütülen "TR33 Bölgesindeki İşveren ve İşçilerin Uyum Yeteneğinin Arttırılması" projesi kapsamında, "Uluslararası Termal Kaynakların Kullanımında Nitelikli İş Gücü" konferansı gerçekleştirildi.

Zafer Kalkınma Ajansı Birim Başkanı Veli Oğuz, İbrahim Küçükkurt konferans salonunda gerçekleştirilen konferansta, projenin amacının iş hayatındaki aktörlerin yeni gelişmelere uyum sağlaması ve KOBİ'lerin kurumsal faaliyetlerinin güçlendirilmesi olduğunu belirtti.

AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak da son 15 gün içinde turizmin değişik alt segmentlerine ilişkin farklı toplantılara katıldığını ifade etti.

Turizm sektöründe ileri olan ülkelerde her 11 kişiden 1'inin bu sektörde çalıştığını ifade eden Solak, "Şu anda dünya genelinde 1,5 milyar insanın turizm hareketlenmesi içinde yer aldığını biliyoruz. Türkiye'de turizm kapasitesine baktığımız zaman, 2016 yılında 31 milyonu aşkın uluslararası ziyaretçi gelmiş, bin 728 dolayında 4 ile 5 yıldızlı otelimiz var. Yine Türk Hava Yolları ile 120 ülke, 299 şehir ve 302 havalimanına ulaşabiliyoruz." diye konuştu.

Solak, Türkiye'nin 80 milyona yakın nüfusu ve ekonomisi ile hızlı gelişen ülkeler içinde 4. sırada olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Büyüme hızımız yüzde 5,7. Dünyada 17. ekonomiye sahibiz. Ülkemizden 1 saatlik uçuş mesafesinde 12’den fazla ülkeye 4 saatlik uçuş mesafesinde ise 57 ülkeye 1,5 milyar insana ulaşabiliyoruz. 2016 yılında turizm geliri dünya ortalaması kişi başı bin 100 dolar iken, Türkiye’de 705 dolar mertebesinde gerçekleşti. Dünyada termal sağlık turizminde kaplıca, otel, kür merkezi ve kür klinikleri tesisleri giderek daha fazla ilgi görmekte. Birçok hastalığın tedavisinin yanı sıra iyi bir dinlenme ihtiyacı ile termal tesislere olan ilgi giderek artmakta."

Almanya'nın termal potansiyeline ilişkin bilgiler veren Solak, "Almanya'da şu anda 263 resmi belgeli termal merkez var, 750 bin yatak kapasitesine sahip. Türkiye ise 270 adet 5 yıldızlı oteli ve 35 bin yatak kapasitesi ile bu alanda iyi bir konumda." ifadelerini kullandı.

Solak, şöyle devam etti: 

"Bin 500'ün üzerinde termal su kaynağımız var. Su kalitesi bakımından dünyada ilk sıralarda yer alıyoruz. Termal suyu tarif edecek olursak litresinde 1 gram ve üzeri mineral bulunan 20-25 santigrat derece üzerindeki sıcaklığa sahip olan sulara biz termal su ifadesini kullanıyoruz. Özellikle kür tedavilerinde, zindelik için en önemli kaynağımız termal su. Bunlar karbondioksitli sular, kükürtlü sular, tuzlu sular, iyotlu sular diye gidiyor."