Ortaokul öğrencilerinin liseye geçişinde okul tercihi anlamında öneme sahip olan TEOG sınavının bir son olmadığının altını çizen Batı Kurs Merkezi ve Teknik Kolej Eğitim Danışmanı Ömer Mürsel Bilik, TEOG sınavının gelecek için bir son olmadığını söyledi

TEOG 2 sınavında tüm öğrencilere başarılar dileyen Batı Kurs Merkezi ve Teknik Kolej Eğitim Danışmanı Ömer Mürsel Bilik, TEOG sistemini, hesaplamasını ve sınava girecek olan öğrencilerin neler yapması gerektiğini anlattı. 

“ÖĞRENCİLER İÇİN İKİ GÜNLÜK BİR MARATON BAŞLIYOR”

Eğitim Danışmanı Ömer Mürsel Bilik; “TEOG 1 ve TEOG 2 olmak üzere iki sınavdan oluşuyor. Öğrenciler girecekleri bu iki sınavda elde ettikleri puanlar ve 6-7 ve 8. Sınıf karne başarı puanlarının toplamı 500 puan üzerinden hesaplanır. Elde ettikleri puan ortalaması üzerinden de liselere giriş için tercih yaparlar. 26-27 Nisan tarihlerinde TEOG 2 sınavları gerçekleştirilecek. 26 Nisan’da gerçekleştirilecek olan sınavda Türkçe, Matematik ve Din Kültürü derslerinden her ders için 20 soru ve 40 dakikalık sınavlar yapılacak. 27 Nisan tarihinde ise Fen Bilgisi, İnkılap Tarihi ve İngilizce derslerinden yine 20 soru için 40’ar dakikalık sınavlar yapılacak. TEOG sınavında önemli bir detay var o da yanlış cevaplar doğruları götürmeyecek. Öğrencilere en büyük tavsiyemiz her soru için 2 dakikalık süre verildiği için tüm soruları okuyup akıl yürüterek cevaplamalarıdır” dedi.

“SINAV HAFTASINDA UYKU VE BESLENME DÜZENİNİZİ OLUŞTURUN”

Sınav öncesinde öğrencilerin dikkat etmeleri gereken temel noktalara da değinen Batı Kurs Merkezi ve Teknik Kolej Eğitim Danışmanı Ömer Mürsel Bilik, özellikle sınav haftasında öğrencilerin sınav gününe adapte olabilmeleri için erken yatıp erken kalkmalarını ve kahvaltı düzenini oluşturmalarını önerdi. Bilik; “Sınav stresi nedeniyle uyku düzenini bozmak, geç yatıp geç kalkmak sınav günü de uyku problemi yaşanmasına neden olabilir. Bununla birlikte kahvaltı düzenini de sınav haftasında bir düzene sokmak önemli. Sanki sınav günüymüş gibi sınav saatine kadar düzenli bir uyku, beslenme ve test çalışması yapmaları konsantrasyon sağlamaları açısından da bir avantaj oluşturacaktır. Bir diğer tavsiyemiz ise öğrenciye sınav saatinden 45 dakika önce kuru üzüm badem ve ceviz tüketmelerini öneriyoruz çünkü sınav esnasında kan şekeri düşecek olan öğrencinin kan şekeri seviyesini yukarıya çekecek ve zihnini açacaktır. Bu sayede sınav zamanında ihtiyacı olan enerjiye ve kan şekeri seviyesine sahip olacaklar” diye konuştu. 

“GÜLMEK VÜCUDUNUZU RAHATLATACAKTIR”

Sınavdan önceki gecenin öğrenciler için stresli geçeceğini ve uyuyamama problemi yaşayabileceklerini belirten Batı Kurs Merkezi ve Teknik Kolej Eğitim Danışmanı Ömer Mürsel Bilik, sınavdan bir gün önce erken kalkmalarını önerdi. Bilik; “Sınav sabahı iyi bir uyku çekmiş ve dinç bir zihinle uyanabilmek için sınavdan bir gün önce erken kalkılmalı. Gün içerisinde enerji harcayacak spor aktiviteleri, piknik, gezi gibi faaliyetlerle günü geçirmeleri veya çıplak ayakla toprakta yürüyerek enerjilerini atmalarını ve gece erken yatıp uyku problemi çekmemelerini tavsiye ediyoruz. Eğer günü film izleyerek geçirmek istiyorlarsa komedi filmleri izlemelerini tavsiye ediyoruz çünkü güldüklerinde vücuda rahatlama hormonları salgılayacaklardır” değerlendirmesinde bulundu.

“SINAV ÖNCESİ VE SONRASINDA ÜZERİNİZDE BASKI HİSSETMEYİN”

TEOG 2 sınavı için belirlenen 2 günlük sınav maratonu sonrasında öğrencilerin hemen demoralize olmamaları gerektiğine de vurgu yapan Batı Kurs Merkezi ve Teknik Kolej Eğitim Danışmanı Ömer Mürsel Bilik, sınavın başarılı geçtiğini düşünerek rehavete de kapılmamaları gerektiğini söyledi. Bilik; “Sınav sonrasında aileleri ile sohbet edebilirler, vakit geçirebilirler, gezip eğlenebilirler ve sınav stresini atabilirler. Öğrenciler şunu bilmeliler ki TEOG1 ve TEOG 2 sınavlarında alınacak olan sonuçlar geleceklerinin sonu değil. Bu konuda kendilerine sınavın nasıl geçtiği sorusunu yöneltenlere isterlerse bilgi vermeyebilirler, yakın akrabalarının aramalarına cevap vermeyebilirler. Yapılan sınav öğrencinin sınavıdır ve başkasını ilgilendiren bir durum değildir. Sınavdan elde edecekleri sonuç ile kendilerini bir başkasına kanıtlamak zorunda oldukları bir sınav değil. Alınacak sonuç öğrencinin hayatını belirleyen veya kişiliğini ve karakterini belirleyen bir sınav da değil. Türkiye genelinde TEOG sınavlarında başarılı olamamış veya üniversite sınavında başarılı olamamış binlerce insanın hayatta başarılı olduğu ve bir yerlere geldiğini görüyoruz. Bu sınav geleceklerini şekillendirmedeki basamaklardan sadece bir tanesi ama sonu değil. Bu sınavda tökezleyebilirler ama basamakları 3’er 5’er atlayarak daha başarılı olabilecekleri zamanlar olabilir. Bu kaygılarla üzerlerinde ekstra bir baskı hissetmesinler” dedi.

“SORULARI DİKKATLİ OKUMAK PERFORMANSINIZI YÜZDE 30 ARTIRACAKTIR”

Sınav anında da öğrencilerin korku ve panik içerisine girmemelerinin performanslarını üst seviyeye çıkarmalarına yardımcı olacağını ifade eden Eğitim Danışmanı Ömer Mürsel Bilik; “Öğrencilerimizin sınavlarda yaptığı en büyük yanlışlardan bir tanesi yapamayacağı, başaramayacağı endişesi ile soruları okumadan veya anlamadan yanıtlamalarıdır. Soruya odaklanıp okuyarak yanıtlayacakları sorularla elde ettikleri sonucu yüzde 20 ila 30 oranında yükseltme olanakları var. Bu nedenle öğrencilerimizin sınavda kendilerine olan güvenlerini kaybetmemelerini ve soruları sakin bir şekilde okuyarak yanıtlamalarını öneriyoruz. TEOG 2 sınavında 20 soru için 40 dakika verildiği ve her soru için 2 dakikalık zamanları olduğu düşünüldüğünde okumak ve düşünmek için iyi bir zaman dilimi var. Yanlış yanıtların doğruları götürmeyeceği de düşünüldüğünde tüm soruları okuyarak cevaplamaları başarı oranlarını kesinlikle artıracaktır. Özellikle Türkçe sorularında iyi okumaları ve soruda istenen şeyin ne olduğunu anlamaları doğru yanıtın verilmesinde önemli bir etken olacaktır” diye konuştu.

“ÇOCUKLARINIZA İNANDIĞINIZI HİSSETTİRİN”

Öğrenci velilerine de sınav öncesi ve sonrasına ilişkin uyarılarda bulunan Batı Kurs Merkezi ve Teknik Kolej Eğitim Danışmanı Ömer Mürsel Bilik; “Çocuklarınızın başarılı olmasını istemeniz doğal bir hakkınız ancak bir başka çocuk ile kıyaslamak, başarılı olamaması veya sizin istediğiniz okulu kazanacak puanı elde edememesi durumunda ona karşı sevginizde ve duygularınızda değişim olacağı hissi vermeniz çocuğunuzda bir baskı unsuru oluşturacaktır. Her veli için çocuğu değerlidir ancak çocuğun sınav öncesi ve sınav sonrası üzerinde oluşan baskıyı ortadan kaldırmak için çaba harcamak başarılı olması için vereceğiniz en önemli destek olacaktır. Sınavda elde edilecek sonuç çocuğunuzun kişisel anlamda karakterini puanlayacak bir durum olmadığı gibi gelecekte de başarısız olacağı anlamına gelmiyor. Sınav öncesinde başaracağına olan inancınızı hissettirin, sınav sonrasında da nasıl geçti sorusu yerine nasılsın, kendini nasıl hissediyorsun gibi sorularla üzerindeki baskıyı ve duygu yoğunluğunu azaltacak kelimeler kullanmaya özen gösterin. Sizin üzerinde baskı kurduğunuz çocuğunuz eğer başarısız olduğu hissine kapılırsa duygusal anlamda bir yıkım ve depresyona girerek sonucu vahim olaylara teşebbüs edebilir” dedi.

“SINAV SONRASI RAHATLAMAK İÇİN BAHAR ŞENLİKLERİMİZE BEKLİYORUZ”

Sınav stresinin sonunda öğrencilerin üzerindeki baskıyı azaltmak ve rahatlamalarını sağlamak için çeşitli eğlence imkanları oluşturulmasının sağlanmasının da önemli bir etken olacağını belirten Batı Kurs Merkezi ve Teknik Kolej Eğitim Danışmanı Ömer Mürsel Bilik; “TEOG sınavına girecek olan öğrencilerimizi 3-4-5 Mayıs tarihlerinde Bahar Şenliklerimize bekliyoruz. Sınav stresini üzerlerinden atmaları ve biraz olsun rahatlamalarına olanak sağlamak amacıyla çeşitli eğlencelerin yer alacağı 4 Mayıs’ta da Yüksek Sadakat grubu tarafından verilecek olan konsere sınava girecek olan öğrencilerimizi ücretsiz olarak davet ediyoruz. Yine Temmuz ayında açıklanması beklenen TEOG sınav sonuçlarının ardından da Batı Kurs Merkezi olarak öğrencilerimize tercih danışmanlığı hizmeti vereceğimizi de bu vesile ile duyurmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.