Teknolojinin insan hayatına getirdiği sayısız faydalar var. Ancak kişinin teknoloji kullanımı üzerinde kontrolünün kaybolması ve teknolojiyi ölçüsüz ve sınırsız kullanması çok ciddi zararlara sebep oluyor. İnternet ve teknoloji bağımlılığı diğer bağımlılıklarda olduğu gibi kişinin bağımlısı olduğu teknolojik ürüne ulaşamadığında yoksunluk yaşadığı bir durum olarak tanımlanıyor. Afyonkarahisar Halk Sağlığı Müdürlüğü ve Yeşilay Cemiyeti’nin iş birliğiyle kurulan Bağımlılıkla Mücadele Merkezi’nde teknoloji bağımlılarına danışmanlık hizmeti veriliyor. Halk Sağlığı Müdürü Lütfi Akgün ve Psikolog Ramazan Akdemir, teknoloji bağımlılarının mutlaka Bağımlılıkla Mücadele Merkezi’ne uğramaları gerektiğini ifade ederek, çeşitli uyarılarda bulundu.   

“Teknoloji yemekten içmekten daha önemli”

Günümüzün en önemli problemi haline dönüşen teknoloji bağımlılığı hakkında çeşitli uyarılarda bulunan Halk Sağlığı Müdürü Uz. Dr. Lütfi Akgün, teknoloji bağımlılığının kişinin sosyal hayatını engellediğini ifade etti. Akgün şöyle konuştu: “Teknoloji bağımlılığında aslında alkol ve sigara kadar zararlı görülmüyor.  Diğer bağımlılıklarda oluğu gibi insanların sosyal hayatını engelliyor. Mesela basit bir akıllı telefon veya bir televizyon sizin tüm hayatınızı etkiliyor. Siz ne yapıyorsunuz yemek yemeyi unutuyorsunuz. Tuvalet ihtiyacınızı dahi unutuyorsunuz. Oyun artık insanların hayatına o kadar girmiş ki yemekten, içmekten daha önemli.”

“Teknoloji bağımlılığı ruh sağlığını bozar”

Teknoloji bağımlılığın çiftler arasında sorunlar oluşturduğunu ifade eden Akgün: “Teknoloji bağımlılığı yüzünden boşanmalar artıyor. Bununla beraber çocuklar etkileniyor. Şuan bakıyorsunuz 2 yaşındaki çocuğun elinde zaman geçirmek için cep telefonları görüyorsunuz. Bu telefon o çocuk için artık vazgeçilmez bir hal alıyor. Sosyal yaşantılarını kesintiye uğratıyor. Teknoloji bağımlılığı büyükten küçüğe herkesin ruh sağlığını bozuyor” dedi. 

“Bağımlı olan bir insan mantıklı düşünemez”

“Bir kişi teknoloji yüzünden hayatını kesintiye uğratıyorsa yani yemek yemeyi unutuyorsa o kişi kesinlikle bağımlıdır” diyen Akgün sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz burada bağımlılığın hastalık olduğunu anlatıyoruz. Kişiyi teknolojiden uzaklaştırdığını zaman kısa zaman sonra sağlıklı düşünmeye başlıyor. Bağımlı olan bir insan mantıklı düşünemez. Agresif, sinirli ve paylaşımcı olmayan bir kişi haline dönüşür. Kişinin tamamen ruh hali değişir. Bu kişilerin bağımlılıktan kurtulmaları için mutlak profesyonellerden yardım alması gereklidir.” 

“Teknoloji bağımlılığı bir hastalıktır”

Bağımlılıkla Mücadele Merkezi’nde görevli Psikolog Ramazan Akdemir, Teknoloji bağımlılığının hastalık olarak görülmediğini ifade ederek şöyle konuştu: “Tüm bağımlılıklar gibi aslında teknoloji bağımlılığı da bir hastalık olarak görülmüyor. İnsanlar kendileri bırakabileceğini düşünüyorlar ya da hiçbir şekilde bundan kutulamayacağını düşünüyorlar. Teknoloji bağımlılığı yeni ortaya çıkan bir bağımlılık türü. Cep telefonu, bilgisayar ve televizyon gibi araçların ölçüsüzce belli bir plana uymaksızın kullanılmasıdır. Burada ölçüsüzlük aslında çocukluktan başlıyor. Aileler kontrolsüzce telefonları çocuklara veriyor. Bu durumda çocuklar küçük yaşta teknoloji bağımlısı oluyor. İnsanlar sosyal çevresinde günlük çevresinde karşılayamadığı yaşamında karşılayamadığı ihtiyaçlarını bu tür mecralarda karşılamaya çalışıyorlar.” 

“Aileler çocuklarını teknolojinin tehlikesinden korusun” 

Ailelerin çocuklarını teknolojinin tehlikesinden koruması gerektiğini ifade eden Akdemir: “Çocuğu olan aileler çok dikkat etmesi gerekiyor. Özellikle çocuğun 0-2 yaş döneminde ailelerin kesinlikle her hangi bir teknoloji alete karşı çocuklarını korumaları gerekiyor. Fakat aileler kendiişlerini yapabilmek için çocuklarını televizyon başına oturuyorlar veya ellerine telefon veriyorlar. Bu sayede çocuk saatlerce vakit geçirebiliyor. Bu durum küçük yaşta çocukların kafasına yerleşiyor ve çocuklar teknoloji bağımlısı haline dönüşüyor. İlkokul ve ortaokul çocuklarında ise çocuklara teknoloji ile aralarına kesin kurallar koyulması gerekiyor.   Bu yaşta çocuklar günlük en fazla bir saat teknolojiyle karşı karşıya kalmaları gerekiyor. Çocuk durmuyor veya ağlıyor diye çocuğun eline telefon verilmez” diye konuştu.

“Teknoloji bağımlılarının kesinlikle yardım alması gerekiyor”

‘Teknoloji bağımlıları kesinlikle yardım almaları gerekiyor’ diyen Akdemir: “Bu bağımlılık ciddi bir konudur. Kesinlikle afife almasınlar. Fizyolojik bir bağımlılık olmayabilir. Davranışsal olarak mutlaka etkiler. O yüzden mutlaka yardım alsınlar. Bağımlı olmak istemeyenler ise mutlaka teknolojik aletleri belirli saatler içerisinde kullansınlar.  Her türlü bağımlılıkla mücadele vermek için kurulduk. Burada daha çok bağımlılık tedavisi sonrasında kişilerin bağımlılığa tekrar dönüşünü engellemek amacıyla sosyal eğitim ve finansal desteklerle dönüşleri engellemeyi amaçlıyoruz. Birçok kurum ve kuruluşlarla da ortaklık içerisinde çalışıyoruz” şeklinde konuştu.