Tarihi Ulu Camii karşısında, Afyonkarahisar Kalesinin siluetinde önemli bir yere sahip olan Ahmet ve Mehmet Efendiler Türbesi, Afyonkarahisar Belediyesi tarafından hazırlanan rölöve, restitüsyon ve restorasyon projeleri doğrultusunda tarihe kazandırıldı. Çevre düzenlemesiyle birlikte yepyeni bir görünüme kavuşan türbenin giriş kısmında, ziyarete gelen misafirlerin dinlenebilmeleri ve daha çok vakit geçirmeleri için oturma alanları ile süs havuzları oluşturuldu.

 "BİR TARİHİ MİRASA DAHA SAHİP ÇIKTIK"

Ayrıca türbede yapılan kazı çalışmaları sırasında bulunan mezar, Afyonkarahisar Belediyesi ve Müze Müdürlüğü tarafından yapılan ortak çalışmayla çevre düzenleme projesi revize edilerek, Eskişehir Koruma Kurulu tarafından belirlenen yere taşınarak gün yüzüne çıkarıldı. Restorasyon projelerine çok büyük önem veren Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Belediye Başkan Yardımcısı Ayfer Örten ile birlikte, Ahmet ve Mehmet Efendiler Türbesi'nde yapılan restorasyon çalışmasını yerinde inceledi. Projenin kontrollüğünü üstlenen Etüd Proje Müdürü Sibel Bilen'den restorasyonla ilgili bilgi alan Başkan Çoban, bir tarihi mirasa daha sahip çıkmanın kıvanç ve mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

 "ESKİ HALİ TÜRBEMİZE HİÇ YAKIŞMIYORDU"

Ahmet Mehmet Efendiler Türbesinin restorasyon ve çevre düzenlemesi öncesinde harap bir vaziyette olduğunu, özellikle türbenin çatısının ve dışının plastik malzemeden olduğunu hatırlatan Başkan Çoban; "Türbemize bu durum hiçbir şekilde yakışmıyordu. Daha önce restore ettiğimiz türbeler gibi buranın da projesini geçen dönem hazırlatmıştık. Ancak bu bölgenin koruma imar planlarını yapan şehir plancılarının görüşlerine uygun proje yapmak, bunu hem onlara hem de Eskişehir Koruma Kuruluna kabul ettirmek biraz zaman aldı. O süreçler tamamlandık sonra hemen ihaleye çıktık ve bugüne gelindiğinde ufak tefek eksikliklerin dışında restorasyonu tamamladık" dedi.

"TÜRBE ETRAFINDAKİ ARAZİLERİ İSTİMLAK EDECEĞİZ"

Türbe etrafında bulunan boş arazilerin ve yapıların türbenin görüntüsünü bozduğuna dikkat çeken Başkan Burhanettin Çoban, "Yaptığımız incelemeler sırasında gördük ki, özel mülkiyete ait bazı araziler, bizim yaptığımız restorasyonu gölgeliyor ve türbenin görüntüsünü bozuyor. Arkadaşlarıma bu özel mülkiyetlerin istimlak edilmesi için talimat verdim. İnşallah bu arazileri de istimlak edip etrafını daha güzel hale getireceğiz." diye konuştu.