Eski çağlarda günlük yaşamın ihtiyacı olan aletler arasında yer alan su kabağı günümüzde ise usta ellerde evleri aydınlatan dekoratif süslemeli lambalar haline geldi. 

Afyonkarahisar Halk Eğitim Merkezi tarafından açılan Su Kabağı El Sanatları Kursu’nda eğitim gören 20 kursiyer tarafından hazırlanan su kabağı ürünlerden oluşan dekoratif süs ve lambadan oluşan eserler Anneler Günü konseptiyle Park Afyon AVM’de açılan sergide halkın beğenisine sunuldu. Tükenmeye yüz tutmuş su kabağından lamba yapan usta ellerden olan Ahmet Türkkanlı kursiyer arkadaşları ile birlikte yaptıkları eserleri Anneler Günü’ne özel ürünlerile harmanlayarak vatandaşların beğenisine sunduklarını söyledi. 

“SU KABAĞI 4 İLA 6 AYDA LAMBAYA DÖNÜŞÜYOR”

Osmanlı döneminden beri su taşımak ve saklama kabı olarak kullanılan su kabağı evlere süs eşyası lamba olarak geri döndü. Türkiye’de artık dikimi bile yapılmayan su kabağı, geniş ve dayanıklı yapısı nedeniyle asırlardır su taşıma ve saklama kabı olarak kullanılıyordu. Yüz yıllarca her evin ihtiyacı olan su kabakları artık evlerde ve restoranlarda dekoratif lamba olarak kullanılır hale geldi

Su kabağının oluşumunu anlatan Ahmet Türkkanlı bir kabağın tam anlamıyla süs eşyası olması için 4 ila 6 aylık bir süresi olduğunu söyledi. Türkkanlı “Kabaklar tarlada 4 ay kurumaya bırakılır. Kuruyan kabakları 4 aylık sürenin ardından işlemeye başlarız. Önce kabağın derisini yumuşatır ve suyla yıkarız. Altındaki özel dokuya ulaşırız. Ondan sonra kabağın üzerine şekiller çizilir veya şekil yoksa kafamızdaki modelleri çizeriz. Kullandığımız bir makine var. Makinanın uçlarıyla işlevine göre kabağın içerisindeki yosun ve tohumlar temizlenir. Ondan sonra motifine göre boncuk yapılır. Ama renkli olarak yapılan bir kabak lambası ise önce vernik atılır sonra boyanır ve boncuk takma işlemi yapılır. En son olarak elektrik aksamı döşenerek kabak lambası hazır hale gelir” ifadelerini kullandı.

VATANDAŞLAR DA YOĞUN İLGİ GÖSTERİYOR

Hazırladıkları su kabağı lambaların üzerine kullandıkları boya ve verniklerin günlük yaşamda kullanılan ahşap malzemeler üzerinde kullanılan ağaç boyası ve verniklerden oluştuğunu, kimyasal olarak zararlı bir madde olmadığını da ifade eden Ahmet Türkkanlı; “Hazırladığımız ürünler üzerine işlediğimiz her bir motif özenle ve hassasiyetle tasarlanır. Bir kabağın kuruma evresinden sonra işlenmesi ve kullanıma hazır hale gelmesi de yaklaşık 20 gün ile 2 ay içerisinde tamamlanabilir. Burada görmüş olduğunuz eserlerin her biri uzun uğraşlar neticesinde hazırlanmış olan eserlerdir. Açmış olduğumuz bu sergide eserlerin görselliği ve tasarımlarını gören vatandaşlarımız da yakın ilgi gösteriyorlar. Sergimizi Anneler Günü vesilesi ile açtık ve bir kısım ürünümüzü de burada sergileme fırsatı bulduk. Annesine böyle bir ürün hediye etmek isteyen veya çok daha farklı bir ürünü gönlünden geçiren vatandaşlarımızın sipariş vermeleri halinde de istedikleri ürünü hazırlayabiliyoruz” diye konuştu.