ANKARA (AA) - Stratejik Düşünce Enstitüsünde (SDE) "Türk-Rus İlişkilerinde İdlib Sınavı" başlıklı panel düzenlendi.

Büyükelçi Ergin Soner'in oturum başkanlığında düzenlenen panele, SDE Savunma ve Güvenlik Kurulu Başkanı Güray Alpar, Emekli Tuğgeneral İhsan Başbozkurt, SDE Savunma ve Güvenlik Koordinatörü Mithat Işık ve Rusya Federasyonu Devlet Başkanlığı Milli Ekonomi ve Devlet Yönetimi Akademisi (RANEPA) Viladimir Bölgesi Temsilcisi Talat Enveroviç Çetin katıldı.

Alpar, Türkiye-Rus ilişkilerinin tarihsel sürecine değinerek, savaş sebeplerinin çoğunluğunun Rus kaynaklı olduğunu söyledi.

Türkiye ve Rusya'nın sadece savaşmadığını, tarihte ittifaklar da geliştirildiğini de belirten Alpar, ikili ilişkilerin ilerlemesi için Rusya'nın, Türkiye'nin hassasiyetlerini göz önüne alması gerektiğini ifade etti.

Alpar, Türk-Rus ilişkilerinde temel sorunun güven problemi olduğunun altını çizerek, bu güven probleminin bir an önce aşılması gerektiğini kaydetti.

Çetin ise Rusya'nın Türkiye'nin ortağı olduğunu belirterek, İdlib mutabakatı ile Türkiye'nin Suriye'de asker bulundurma hakkı elde ettiğini vurgulayarak, "İdlib Mutabakatı, Türkiye'nin şimdiye kadar kazandığı en büyük haktır. Çünkü Türkiye'nin İdlib'de neden olduğunu, niye olduğunu, Türkiye'nin Suriye'nin neresinde olduğunu resmi olarak belgeleyen evrak budur." ifadelerini kullandı.

Türkiye ile Rusya arasında bir anlayış farklılığı olduğunu söyleyen Başbozkurt ise "Nispeten masada metinler ve mutabakatlar var ama sahada ve alanda hiçbir anlayış birliği içerisinde değiliz. Anlayış birliği olmadığı için nihai hedefe ilerleyemiyoruz." dedi.

Stratejik Düşünce Enstitüsünde

Stratejik Düşünce Enstitüsünde

Stratejik Düşünce Enstitüsünde