Afyonkarahisar Valiliği himayesi altında İl Kültür Turizm Müdürlüğü’nün koordinasyonuyla ‘Termal Otelcilerle İstişare’ toplantısı gerçekleşti. Bir termal otelde gerçekleşen toplantıya daire müdürleri ve kentte bulunan termal otel temsilcileri katıldı. İl Kültür Turizm Müdürlüğü’ne yeni atanan Mehmet Tanır toplantıya katılanlarla tek tek tanıştı. Daha sonra toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren İl Kültür Turizm Müdürü Mehmet Tanır, kentte gerçekleştirecekleri projeler için Afyonkarahisarlıların ve STK’ların destek ve dualarını beklediklerini söyledi.

“Türkiye’nin 2016 yılında turizm sektöründen 31 milyon 365 bin TL gelir elde etti”

Dünyadaki 1 milyar 235 milyon insanın turizm amaçlı yer değiştirdiğini ifade eden Müdür Tanır şöyle konuştu: “Siyasetten, ekonomiye, psikolojiden, sosyal hayata her şey birbirine bağlıdır. O yüzden turizminde birçok alanla bağlantısı olduğu gerçeği dünyada bilinen bir durumdur. Dünyadaki 1 milyar 235 milyon insanın turizm amaçlı yer değiştirdiği görüyoruz. Geçen yılarda krizlere rağmen dünyada 46 milyonluk bir artışın olduğunu görüyoruz. 2008 yılında 300 milyonluk bir oranla seyahat artışını görüyoruz. Türkiye’nin 2016 yılında turizm sektöründen 31 milyon 365 bin 330 lira gelir olmuştur. Geçen yıla göre bir düşüş oldu. Biliyorsunuz Türkiye’deki bir takım yaşanan sıkıntıların buna sebep olduğunu söyleyebiliriz. Dünyada Türkiye bütün olumsuzluklara rağmen yol almasını bilen üstünde oynanan oyunlara karşıda devamlı kendisini geliştirebilen ve huzurlu bir ülke olma noktasında sürekli adım atabilen bir ülke konumundadır.” 

“2016 yılında 695 bin 778 turistin geldi”

Afyonkarahisar’a 2016 yılında 695 bin 778 turistin geldiğini kaydeden Tanır: “Turizm enformasyon büromuza gelenler otellerimize gelenlerin sayıları var.19 adet işletme belgeli konaklama tesisimiz var. Bunların 9’u 5 yıldız ve üzerinde olan işletmeler. Konaklama tesisi yatak kapasitemiz 24 bindir. Bunun 6 bini bizim belge verdiğimiz oteller. Bizim gelecekte ön gördüğümüz rakam 36 bin 888’dir. Burada yatırımcıların çekilmesi ve yatırım yapması bu sayıyı yükseltecek” ifadelerini kullandı.

“Afyon’a gelen turistlerin ilgisini tarihi yerler çekiyor”

200 yataklı Afyon Kocatepe üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon hastanesinin olması Afyonkarahisar için bir avantaj olduğunu kaydeden Tanır: “Konaklamayı bağımsız düşünmemek gerekiyor. Yani yerli ve yabancı turistin evinden çıktığı andan itibaren hatta daha öncesinde bunun tanıtımıyla beraber ulaşımı, konaklaması gibi şeylerin hepsini bir bütün olarak görmek gerekiyor. Afyonkarahisar’a gelen turistlerin ilgisini camilerimiz, külliyelerimiz, kalemiz ve peri bacaları çekiyor. Kültür turizmiyle ilgili insanlar şunu istiyor. Gittikleri yerlerde oranın bir müziğini dinlemek, oranın bir yemeğini yemek ve insanlarıyla tanışmak istiyor. O bölgeyi hissetmek istiyor. Ayrıca giderken de bir şeyler götürmek istiyor. Bir fotoğraf veya hediyelik eşya götürüyor. O götürdüğü şey ona Afyon’u hatırlatıyor. Belki o götürdüğü şey bir daha gelmesine vesile oluyor” ifadelerini kullandı. 

“Sokak sağlıklaştırmaları ve restorasyonlar devam edecek”

Afyonkarahisar’da 2002 yılından itibaren 262 konağın restore edildiğini aktaran Tanır, restore ve sokak sağlıklaştırma çalışmalarının devam edeceğini dile getirdi. Tanır şöyle devam etti: “2002 yılından itibaren 262 adet konak restore edilmiş ve özellikle sokak sağlıklaştırılması yapılmıştır. O bölgedeki çok sayıda binamızın çatısını ve dış cephesini restore edeceğiz. Bunun maliyeti devletimiz tarafından ayırılmış durumda. Ulu Cami’nin çevresinden başlayarak Mevlevi Cami’sine kadar olan kısımlarda sokak sağlıklaştırılmasını yapacağız.”  Müdür Tanır’ın konuşmasının ardından toplantı basına kapalı olarak devam etti.