Afyonkarahisar Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü İsmail Atlı; “Vatandaşlarımız sokak hayvanlarına karşı daha hoşgörülü olmalı” dedi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın himayesinde 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında Yerel Yönetimler tarafından yürütülüyor. Afyonkarahisar il merkezinde de bu görevi Yürüten Afyonkarahisar Belediyesi’nin Veteriner İşleri Müdürlüğü tarafından devam eden çalışmaları hakkında bilgiler veren Veteriner İşleri Müdürü İsmail Atlı, sokak hayvanlarına karşı daha duyarlı olunması gerektiğini söyledi.

“KANUN GEREĞİ TOPLADIĞIMIZ YERE GERİ BIRAKIYORUZ”

Sokak hayvanlarının kısırlaştırılması, rehabilitasyonu ve aşılaması çalışmalarının Afyonkarahisar Belediyesi tarafından, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nda yer alan yükümlülükler çerçevesinde yerine getirildiğini belirten Veteriner İşleri Müdürü İsmail Atlı; “Bilindiği üzere Afyonkarahisar Belediyesi bünyesinde oluşturulan timlerimiz tarafından sokaklarda bulunan hayvanlar geçici hayvan bakımevimizde misafir ediliyorlar. Afyon Kocatepe Üniversitesi ile her yıl kısırlaştırma ve rehabilitasyon protokolü imzalıyoruz. Yaptığımız protokol çerçevesinde de sokak hayvanlarının kısırlaştırmasını gerçekleştiriyoruz. Yine Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nden temin ettiğimiz kuduz aşısı ile sokak hayvanlarımızın aşılama işlemlerini gerçekleştiriyoruz. Tüm bakımlarını gerçekleştirdiğimiz sokak hayvanlarımızı küpeleme işlemlerinin ardından 5199 sayılı kanunda yer aldığı gibi sahiplendirmeye çalışıyoruz. Eğer sahiplendirmeyi sağlayamaz isek sokak hayvanını kanunun ilgili maddesinde yer aldığı üzere aldığımız yere tekrar bırakıyoruz” dedi.

“YIL BOYUNCA SADECE YÜZDE 10’UNU SAHİPLENDİREBİLİYORUZ”

Sokak hayvanlarının sahiplendirilmesine yönelik çalışmaların beklentilerin altında kaldığını da dile getiren Afyonkarahisar Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü İsmail Atlı; “Geçici hayvan barınağımızda misafir ettiğimiz sokak hayvanlarının sahiplendirilmesi çalışmalarında elimizden gelen tüm çabayı sarf ediyor ve her konuda kolaylık sağlamaya çalışıyoruz. Sokak hayvanlarının bir aile ortamında bakımının üstlenilmesi en büyük arzumuz ancak yıl boyunca misafir ettiğimiz sokak hayvanlarının yüzde 10’unu sahiplendirmeyi başarabiliyoruz. Sokak hayvanlarının yüzde 90’ı sahiplendirilemediği için kanun gereği alındığı yere bırakılmak zorunda kalıyor. Başıboş bir şekilde sokakta dolaşan sokak hayvanlarından eski dönemde çok daha fazlaydı ama günümüzde de zaman zaman tepkiler alıyoruz. Kanun gereği aldığımız ortama bıraktığımız sokak hayvanlarının varlığından insanlar şikayetçi. Kısır, küpeli, aşılı olduğundan değil, sokak hayvanlarının varlığından şikayetçiler fakat kediler ve köpekler doğanın bir parçası. İnsanlar, hayvanlarla ekolojik denge bakımından bir arada yaşamak zorundalar. Bir başka mantıkla da düşünülecek olur ise onlar bizim mekanlarımızı kullanmıyorlar tam tersine biz onların mekanlarını kullanıyoruz. Kentler büyüyüp imarlaşma alanları çoğaldıkça maalesef hayvanların yaşama ortamları gittikçe azalıyor. Rehabilite ettiğimiz sokak hayvanlarının insanlarla iç içe yaşaması kadar doğal bir şey yok. Buna vatandaşlarımızın alışması ve biraz daha hoşgörülü yaklaşması gerekiyor” değerlendirmesinde bulundu.

“2016 YILINDA 684 SOKAK HAYVANINI KISIRLAŞTIRDIK”

Afyonkarahisar Belediyesi tarafından modernize edilen ve 2013 yılında hizmete açılan Geçici Hayvan Barınağı’nda şuan itibariyle 200 tane sokak hayvanının misafir edildiğini belirten Veteriner İşleri Müdürü İsmail Atlı; “Sayısal anlamda barınakta misafir ettiğimiz sokak hayvanlarının sayısı çok görünebilir ancak kış aylarında doğaya salarak hayvanların aç kalması ve barınmasındaki sıkıntıları aşabilmek adına bir süre daha barınakta tuttuk. Tüm bakım ve rehabilitasyonu tamamlanan sokak hayvanları içerisinden sahiplenilenleri yeni sahiplerine teslim edeceğiz kalanları ise aldığımız ortamına geri bırakacağız. Üniversite ile kısırlaştırma konusunda 2016 yılına ilişkin yaptığımız protokol çerçevesinde 684 sokak hayvanımızın kısırlaştırma operasyonlarını gerçekleştirdik. Yine büyük bir bölümünün aşılamasını yapıp, küpelemesini yaparak kayıt altına aldıktan sonra alındıkları ortama tekrar geri bıraktık. 2017 yılı için üniversitemizle yeniden protokol imzalama aşamasındayız. Rektörümüzün imzasına sunduğumuz protokolün imzalanmasının ardından Belediye Başkanımızın da imzasına sunacağız ve 2017 yılı için protokolümüzü gerçekleştirerek inşallah üniversitemize ait Hayvan Hastanesi ile çalışmalarımıza devam edeceğiz” dedi.

“HAYVANA EZİYET EDENE HAPİS CEZASI İÇİN YASAL DÜZENLEME YAPILIYOR”

Hayvanlara yönelik olarak 5199 sayılı Hayvan Haklarını Koruma Kanunu’nda yer alan hayvana karşı şiddet ve eziyetlerin yakın bir zamanda yeni düzenleme ile daha ciddi cezaların verileceği bir yapıya dönüştürülmesi için çalışmaların yapıldığını da dile getiren Veteriner İşleri Müdürü İsmail Atlı; “Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz ay içerisinde ilimizde bir şahsın otoyol üzerinde araca bağladığı köpeği koşturduğu sırada çekilen görüntüler ulusal basında da yer aldı. Yaşanan gelişmenin üzerine Doğa ve Milli Parklar 5. Bölge Müdürlüğü tarafından şahıs hakkında kabahatler kanununa göre işlem yapılarak para cezası kesilmişti. Yaşanan olayın akabinde Afyonkarahisar Belediyesi Veteriner işleri olarak olaya müdahil olup şahsın adresine giderek köpeği koruma altına aldık. Rehabilitasyonunu yaptığımız köpeğimizi bir vatandaşımız sahiplenmek istedi ve artık o köpek bir evde bakım görecek. Farklı şehirlerde de benzer olaylar yaşanmıştı. Bu konuda yeni yasal düzenlemeler yapılıyor ve kabahatler kanunu veya Hayvan Hakları Kanunu kapsamında yürütülen caza uygulamalarının yerine ceza kanununa girecek bir yapı hazırlanması ve hapis cezalarının uygulamaya geçilmesi öngörülüyor. İnsanın bir başka insana uyguladığı şiddet veya eziyetin karşılığında uygulanan ceza kanunu hayvanlara uygulanan şiddet ve eziyetler için de uygulanması gerekiyor” diye konuştu.