Sınav sistemi değişiminden olumlu sonuçlar beklediklerini ifade eden Avşar: “Sınavın adı ne olursa olsun sonuçta bir seçme sınavıdır. Bu nedenle çalışmaya ara vermeden motivasyon kaybı yaşamadan sınav hazırlıklarımızı sürdürün.” dedi.

Yeni sınav sisteminin öğrencilere, başarılar getirmesini dileyen Avşar, yapılan değişikliklerden şöyle bahsetti: “ Sınav 3 hafta sonunda yapılan 5 oturum yerine 1 hafta sonunda yapılacak, toplam sınav sayısı azaldı. 3 farklı baraj puanı uygulaması getirildi. 150- 180 puan alan öğrenci ön lisans programlarından tercih hakkı yapabilecek. 180 puan ve üzeri alan öğrencilerimiz 2. oturuma katılma hakkı kazanacak. 200 puan ve üzeri alan öğrencilerimiz de, ertesi yıl 1. oturuma girmeden 2. oturuma girme hakkı olacak. 18 farklı puan türü 4 farklı puan türüne düşürüldü. İkinci oturumda adaylar sınav süresi kısıtlaması nedeniyle haklı olarak kendi alanlarındaki testlere yönelecektir. Bunun sonuncunda öğrencinin kendi alanı ile ilgili puanları oluşacak.”

“Öğrencide motivasyon kaybı olmayacak”

Yeni sınan sisteminin çalışmalarda süreklilik sağlayacağını kaydeden Avşar: “ Öğrencide motivasyon kaybı olmayacak. Okullarda devamlılık sağlayacak. Temel Yeterlilik Sınavı (TYS)’de 200 puan ve üzeri alanların ertesi yıl puanı kullanarak 2. oturuma doğrudan katılma hakkı olacak. 200 puan uygulamasından ötürü tekrar eden yıllarda birinci oturum sınavına giren aday sayısında azalma olabilir. Ayrıca her yıl uygulanan sınavdaki soruların kolaylık ve zorluk derecesi farklı olacak ve bu uygulamadan dolayı sınavların her yıl bir önceki yılla kıyaslanmasını ve sorgulanmasını beraberinde getirecektir. Böylece sınavlar farklı yıllarda da yapılsa zorluk derecesi yakın olacaktır dedi.

“Bölümler hangi puan türlerine göre öğrenci alacak?”

Sınavla ilgili bazı belirsizliklerinde olduğunu aktaran Avşar şöyle konuştu: “Açık uçlu sorular olacak mı sayısı ne olacak? Bölümler hangi puan türlerine göre öğrenci alacak? Testlerdeki soru dağılımlarının derslere göre dağılımı nasıl olacak? Sınav ücretleri nasıl tahsil edilecek? 1. Oturumda öğrenci 180 puan aldığını aynı gün nasıl bilecek? 2. Oturumda ders sayısı çok fazla ancak soru sayısı az. Bu durum sınavın niteliği ile ilgili tartışmaları beraberinde getirecek. Aynı gün iki oturumlu bir sınav yapmak sınav kaygısını düşürür mü arttırır mı?”

“Çalışmalarınıza ara vermeden devam edin”

Öğrenci ve velilere önerilerde bulunan Avşar: “Sınavın adı ne olursa olsun sonuçta bir seçme sınavıdır. Bu nedenle çalışmaya ara vermeden motivasyon kaybı yaşamadan sınav hazırlıklarımızı sürdürelim.

Sadece bir alana odaklanmak yerine ilgimiz olan farklı alanların da sınavlarına girmek için çalışalım.

Şimdiye kadar yapılan açıklamaların daha net hale gelmesi için biraz zaman geçmesi gerekecektir. Kesin yargılardan ya da yılgınlıklardan kaçınalım. Biraz sabırlı olalım. Yetkili kurumlarca örnek sorular ve sınav için bilgilendirici bir kılavuz yayınlanana kadar bu konu üzerine çok yorum yapılmamalıdır.

Sonuç olarak bu sınavın değişiminin olumlu olmasını bekliyoruz ve sizlere de bu konuda hiç olumsuz düşünmemenizi öneriyoruz” diye konuştu.