Anahaber Gazetesi tarafından sütunlara taşınan ve gereğinin yapılması gerektiği aktarılan haberin ardından yapılan çalışmaların ardından tarihi çeşme de restore edilen eserler arasında yerini aldı.

Afyonkarahisar tarihi itibariyle kurulmuş olan en eski yerleşim birimlerinden bir tanesi olma özelliği ile önemli tarihi eserleri içerisinde barındıran bir şehir. Ancak kentte bulunan ve tarihi değeri olan eserler koruma altına alınsa da yeterli hassasiyet gösterilmeyince kötü tablo kaçınılmaz hale geliyor. Çavuşbaş Mahallesi Ali Ağa Sokak’ta bulunan çeşme de yapılan restorasyonun ardından gelecek nesillere aktarılacak tarihi eserler arasına girdi.

KORUMA KARARI TABELADA KALMADI

Milattan önceki yıllarda Hititler tarafından yerleşim yeri olarak kullanılmaya başlanan ve günümüze kadar önemli bir kent olma özelliğini koruyan Afyonkarahisar’da bir çok krallık ve imparatorluklar hüküm sürmüş ve günümüze kadar taşınan bir çok tarihi eserler gelecek nesiller için korunmaya çalışılmış. Halen yerleşim yerlerinin bulunduğu mahalle ve sokaklarda da karşımıza çıkan bir çok tarihi eser Kültür Varlıklarını Koruma Kurulları tarafından alınan kararlarla muhafaza edilerek tarihi dokusunun bozulmaması sağlanmaya çalışılmış. Eserlerin üzerine ‘Bu eser korunması gerekli tescilli kültür varlığıdır’ tabelası asılmasına rağmen tarihi değer taşıyan eserlerin çeşitli nedenlerle tahrip olmasının ardından yapılan çağrıya yetkililer duyarsız kalmadı.

TARİHİ ÇEŞME MAHALLEYE AYRI BİR GÖRSELLİK KATTI

Tarihi geçmişiyle önemli bir kent olan ve turizm kuşağında yer alan Afyonkarahisar’ın Çavuşbaş Mahallesi Ali Ağa Sokak’ta bulunan ve yapılan incelemelerin ardından korunması gereken tescilli kültür varlıklarının yer aldığı envantere dahil edilen sokak çeşmesi de koruma altına alınmasına rağmen yeterli duyarlılığın gösterilmediğini belirtmiştik. Duyarsızlık nedeniyle tahrip edilen  eserlerden bir tanesi olarak göze çarpan çeşmeye Kültür varlıklarını Koruma Kurulu kararıyla restorasyon çalışması yapılarak yeniden canlandırılması mahalleye de ayrı bir görsellik kattı.