Afyonkarahisar Sigorta Acenteleri Dernek Başkanı Bekir Özerdem, zorunlu trafik sigortasıyla ilgili olarak 12 Nisan tarihinde hayata geçen yeni uygulamanın tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini ifade ederek, sigorta sektörünün zor durumda olduğunu dile getirdi.

Uzun süredir beklenen trafik sigortasına tavan fiyatlar 12 Nisan tarihi itibariyle kesinleşti. Yeni düzenlemeye göre Türkiye genelinde baz olarak kabul edilen tavan fiyat iyi sürücülerde (otomobilde) 444 lira, otobüsler için ise 2 bin 644 lira olarak belirlendi. Yaşanan bu durum otomobil sahipleri için avantaj olarak değerlendirilirken, otobüs sahipleri için dezavantaj haline dönüştü. Aynı zamanda sigorta şirketleri ve acente yetkililerince tepkiyle karşılanan bu uygulamanın tekrar gözden geçirilmesi bekleniyor. Sigorta ve acente yetkileri, uygulamaya hayata geçtiğinden itibaren zarar ettiklerini ifade ederken otobüs sahipleri ise araçlarına poliçe satın alırken sıkıntı yaşadıklarını dile getirdi. 

Sigorta sektörü zor durumda

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Başkan Özerdem, uygulamanın avantajlarını ve dezavantajlarını değerlendirdi. Otomobil sahipleri için uygulamanın avantajlı olduğuna dikkat çeken Özerdem şöyle devam etti: “12 Nisan tarihinde başlayan uygulamaya bakıldığı zaman araç sahipleri için iyi olduğunu söylemek mümkün. Bu durum bir de şöyle bir şeyi ortaya çıkardı. Küçük araçlarda yani otomobil ve kamyonet grubuna fiyatlar zaten 2015 yılındaki artan sigorta primleri göze alındığı zaman mantıklıydı. Devlet bu artan primlere nerede müdahale etti. Devlet, sigorta şirketlerine, ‘yüksek primli sigortalar satıyorsunuz’ dedi. Bu poliçe fiyatlarını düşürmelerini istedi. Neye göre istedi oda belli değil. Şirketlerden de devlet istediği anlamda bir aksiyon gelmediği için Hazine Müsteşarlığı sigorta poliçelerini sabit fiyatlardan satacaksınız diye bir genelge yayınladı. Sigorta şirketlerinin de haklı olarak bu genelge işlerine gelmedi. Her ne kadar mantıklı bir işlem yapılmış olsa da bugün itibariyle poliçe yaptırtacak kişi sigorta şirketi ve acente bulamamaya başladı. Şirketler devlete tepkisini poliçe yapmama yolunu tıkayarak giderdiler. Çünkü sabitlenen fiyatlar çok komik.”

“Sigorta şirketlerine kast edildi”

Bir otobüsün sigortası maksimum 2 bin 644 lira olmasını ucuz olarak değerlendiren Başkan Özerdem: “Devlet bu anlamda sigorta şirketlerine kast etmiştir. Bugün bir destekten yoksun kalma teminatı kişi başı 330 bin lira gerçeği var. Fakat poliçen 2 bin 644 lira. Bu durum çok büyük sıkıntıdır. Bu anlamda biz devlet yetkililerinin yabancı sermayenin yüzde 80 olduğu sigorta sektöründe sigorta şirketlerinin de para kazanma imkânın olduğunu var sayarak yeniden düşünülmesini önemle talep ediyoruz” diye konuştu.

“Sigorta sektörünü neden zor durumda bırakıyorsunuz”

Önceki sistemin yanlış olduğunu fakat yeni getirilen sisteminde düzeltilmesi gereken yerlerin olduğuna dikkat çekenÖzerdem: “Hep şunu söyledik tek fiyat olması lazım.  Araç sahiplerinin her şirketten farklı fiyatlar alıp sigorta sektörüne güven duymaması gibi bir durum vardı ortada. Önceki sistem bu yönden çok yanlıştı. Fakat bugünkü sistemde yanlış. Sigorta şirketleri de ticari amaçla kurulmuş işletmelerdir. Nihayetinde para kazanacaklar.  Sayın Mehmet Şimşek son konuşmasında sigorta sektörüyle ilgili, ‘sigorta şirketlerinin zarar ettiğini biliyoruz’ dedi.  Biliyorsanız eğer neden bu fiyatlarla sigorta sektörünü zor durumda bırakıyorsunuz. Evine ekmek götürmek zorunda olan acentelerin ekmek kapısını neden kapatıyorsun! Bakın şimdi ofisimize bir sürü vatandaş geliyor biz hiç birinin sigorta poliçesini yapamıyoruz. Çünkü sigorta şirketleri on ay butonunu kaldırdılar. Çünkü fiyatlar çok düşük. Bu fiyatlara sigorta şirketleri zarar ediyor” şeklinde konuştu.

“Fiyatların revize edileceğini düşünüyorum”

Devletin bu uygulamasının yanlış olduğuna dile getiren Özerdem, yetkililerden bu konuda çözüm beklediğini dile getirdi. Özerdem şöyle devam etti: “Yanlış yapılıyor devletin bu anlamada serbest piyasa ekonomisi göze alındığı zaman yaptığı uygulama yanlış. Biz devlet yetkililerinden sigorta sektöründe göstermiş oldukları hassasiyeti farklı sektörlerde de görmek istiyoruz. Akaryakıtta indirimlerle, altın fiyatının düşürülmesiyle, faiz oranlarının düşürülmesiyle ilgili yetkililerden bir aksiyon bekliyoruz. Sigorta sektörünün bu anlamda önünü tıkarsan sigorta poliçelerinin ne işe yaradığı iyice bilindiği halde önlerine ket koyarsan ve 2017 yılı içerisinde fiyatlar böyle 2018 yılında oturup sigorta şirketleri yeniden serbest piyasa moduna girsin dersen benim aklıma farklı bir sürü şey gelir. Bu uygulamanın yıl sonuna kadar gideceğini tahmin etmiyorum. Büyük bir ihtimalle 2-3 ay içerisinde bu fiyatların yeniden revize edileceğini düşünüyorum. Tüketici korunsun fakat sigorta şirketlerine birkaç adım daha yaklaşılıp fiyatların biraz daha makul seviyelere geleceğini tahmin ediyorum.”