Terörle mücadelede hayatını kaybeden şehitlerin üniversitelerde kayıtlı eş ve çocuklarının talepleri halinde, 2017-2018 eğitim öğretim döneminden itibaren diledikleri üniversitelerde özel öğrenci statüsünde öğrenim görmelerine ilişkin YÖK’ün aldığı kararı değerlendiren Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Afyonkarahisar Şube Başkanı İsmail Kumartaşlı, şehit ailelerinin en büyük sıkıntısının eşten sonra evlat hasreti olduğunu söyledi.

“KARARIN TEMELİNDE AİLE BÜTÜNLÜĞÜNÜN KORUNMASI VAR”

YÖK’ün 2017-2018 eğitim öğretim yılından itibaren hayata geçireceği Özel Öğrenci Statüsü’nün anayasanın 10’uncu maddesinde Şehit Aileleri’ne yönelik pozitif ayrımcılık kapsamında değerlendirildiğini belirten Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Afyonkarahisar Şube Başkanı İsmail Kumartaşlı; “Anayasa ile belirlenen pozitif ayrımcılığın şehit ailelerine sağlanması ve uygulanması bizleri gururlandırdı ve mutlu etti. Şehit ailelerinin kanayan bir yarası idi aslında bu konu. Bildiğimiz bir çok şehit ailesinin aynı anda okuyan 2 ve daha fazla çocuğunun eğitimine harcama yaparken aynı zamanda da evini geçindirme telaşıyla ciddi sıkıntılar yaşıyor. Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) aldığı özel öğrenci statüsü uygulaması ile birçok şehit ailesinin maddi sıkıntılarını aza indirmesinin yanı sıra aile bütünlüğünün korunması adına da önemli bir adım olacak” dedi.

“2017-2018 EĞİTİM ÖĞRETİM YILINDA UYGULANMAYA BAŞLAYACAK”

YÖK’ün aldığı kararı ve uygulama esaslarına ilişkin bilgileri de paylaşan Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Afyonkarahisar Şube Başkanı İsmail Kumartaşlı; “Üniversite sınavlarına giren ve ikamet ettiği şehrin dışında bir üniversiteyi kazanan şehit eşi veya çocukları 2017-2018 eğitim öğretim yılı başında kazandığı üniversiteye gidip kaydını yaptıracak. Özel öğrenci statüsü de burada devreye girecek. Kayıt yaptırdıktan sonra ikamet ettiği şehirdeki özel veya devlet üniversitesinden birine giderek kazandığı bölümde özel öğrenci statüsünde eğitimlerini almaya başlayacak. Üniversiteden mezun olduğu yıl ise diplomasını sınav ile kazandığı ve kayıt yaptırdığı üniversiteden alacak. Böylelikle ailesinin yanında eğitim alarak hem ekonomik yükten kurtulacak hem de aile bütünlüğü sağlanacak” diye konuştu.

“UYGULAMADAN TERÖR ŞEHİTLERİNİN EŞ VE ÇOCUKLARI YARARLANABİLECEK”

Özel Öğrenci Statüsünde eğitim alacak olan Şehit eşleri ve çocuklarında da bir önemli kriterin olduğunu da hatırlatan Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Afyonkarahisar Şube Başkanı İsmail Kumartaşlı; “YÖK’ün uygulamaya geçireceği özel öğrenci statüsünden terör olaylarında hayatını kaybeden şehitlerin eş ve çocukları faydalanabilecekler. Vazifeden dolayı veya terörün dışındaki olaylar nedeniyle şehit olanların aileleri bu kanundan faydalanamayacaklar. Bu kararın alınmasında teklif veren ve kararın alınmasına katkı sunan hocalarımıza da şehit aileleri adına teşekkür ediyoruz” dedi.