Afyonkarahsar Belediyesi ile TOKİ arasında yapılan protokol gereği Zafer Mahallesi’nde yapımına başlanan 1073 konutun yer aldığı TOKİ Konutları’ndan 113 şehit yakını ve gazinin faydalanacağını belirten Dernek Başkanı İsmail Kumartaşlı, Şehit yakınları ve gazilere verdikleri desteklerden dolayı Belediye Başkanı Burhanettin Çoban ve TOKİ yetkililerine teşekkür etti.

Afyonkarahisar Belediyesi ile Toplu Konut İdaresi (TOKİ) arasında yapılan protokol ile Afyonkarahisar’da başlanan 1073 konutun yer aldığı konutlar için 3 yıldır Belediye Başkanı Burhanettin Çoban ve TOKİ yetkilileri ile görüşmeler yaparak şehit yakınları ve gazilerin de konut sahibi olmaları için girişimlerde bulunduklarını belirten Dernek Başkanı İsmail Kumartaşlı, Afyonkarahisar merkezi ve ilçelerinden 113 şehit yakını ve gazinin konut sahibi olmasının sağlandığını söyledi.

“TOKİ ile 3 yıldır görüşmeler sürüyordu”

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban’ın üstün gayretleri ile 3 yılın sonunda olumlu yanıt aldıklarını belirten Türkiye harp Malulü Gaziler Şehit dul ve Yetimleri derneği Afyonkarahisar Şube Başkanı İsmail Kumartaşlı süreci anlattı. Şehit aileleri ve gazilerin Emekli Sandığı’ndan aldıkları Şehit Ailesi ve Gazi hak kullanım belgesi ile TOKİ’ye müracaatlarda bulunduklarını belirten Kumartaşlı; “Yapmış olduğumuz başvuruya TOKİ yetkilileri tarafından yapılan incelemelerin ardından olumlu yanıt geldi ve Şehit ailelerimiz ile gazilerimize 1 konut edindirmek için hak sahipliği verdi” dedi.

“Hiçbir yerde şehit ailesi ve gazilere bedelsiz ev verilmiyor”

Şehit aileleri ve gazilere verilen hak sahipliği konusunda vatandaşların yanış bildiği ve dillendirdiği bir konu olduğuna da değinen Dernek Başkanı İsmail Kumartaşlı; “Vatandaşların bilerek veya bilmeyerek şehit aileleri ve gazileri üzdüğü konu şu ki, Türkiye’nin hiçbir yerinde ve Afyonkarahisar’da TOKİ tarafından konut yapılıyor ise burada devlet şehit ailelerine ve gazilere bu konutları bedava vermiyor. Zafer Mahallesi’nde yapılan konutların maksimum değeri 250 bin TL. Bu 250 bin TL’nin yüzde 10’unu biz bu hafta ödeyeceğiz. Kalan 225 bin TL’lik bölümünü 240 ay sabit vadeli tutardan ödeyeceğiz. Vatandaşlardan farkımız ise kuraya girmeden hak sahibi olmamız. Şehit ailesi ve gazilerden başvuruda bulunan kaç kişi var ise öncelikli olarak onlara konut veriliyor ve kalan konutlar da engelliler, emekliler ve diğer vatandaşlara kura ile takdim ediliyor kanun gereği yapılan uygulama budur” diye konuştu.

“Vatandaşlar ile aramızda bazı farklar var”

Konut alacak olan vatandaşlar ile şehit ailesi ve gaziler arasındaki farklardan bir tanesi de vatandaşlar konut alırken yüzde 15 ila yüzde 30 oranında peşinat öderken biz yüzde 10 peşinat ödeyeceğiz. Onlar peşinatı ödedikten sonraki ay ödemeye başlarken biz konutların anahtar tesliminden itibaren ödeme yapmaya başlayacağız. Yine 6 ayda bir EFE, TÜFE oranlarına göre artırma vatandaşlar için uygulanırken şehit aileleri ve gaziler bu artırımdan muaf olacaklar. Kısacası bahsedildiği gibi şehit aileleri ve gazilere bedelsiz konut verilmiyor. Şehit aileleri ve gaziler de bu konutların değerini ödüyor ama faizsiz tutar üzerinden ödeme yapıyor” ifadelerini kullandı.

 

“Sözleşmeler imzalanmadan küçük bir ricada bulunmuştuk”

TOKİ yetkililerinden istedikleri bir ayrıcalığın da kendilerine verildiğini ifade eden Dernek Başkanı İsmail Kumartaşlı; “İnşaatlarda iş güvenliği konusunda alınan tedbirler gereği şantiyelere girmek yasak. Şehit aileleri ve gazilerimiz de yapılan konutlara para vereceği için görmek istiyorlar. Bu konuda TOKİ Daire Başkanlığımıza bir ricada bulunarak talebimizi ilettik. Yaptıkları bir toplantı sonrasında 1073 konutun bulunduğu şantiyede önceki gün akşam saat 18:00 ile 20:30 saatleri arasında tüm çalışmaların durdurulacağını ve şehit aileleri ile gazilerin konutları görmelerine imkan sağlanması yönünde karar aldılar. Bunun üzerine üyelerimizi bilgilendirerek çalışmanın durdurulduğu saatlerde konutları görebileceklerini duyurduk. Hak sahiplerinin sözleşmelerinin imzalanmasına başlandı. Bizlere her konuda destek olan TOKİ yetkililerine ve her zaman bizlere destek veren Belediye Başkanımız Burhanettin Çoban’a teşekkür ediyoruz” diye konuştu.