Afyonkarahisar’da Sarıkamış Şehitleri’ni Anma Yürüyüşü düzenlendi.

Vatan topraklarını savunmak için yola çıkan ve Allahuekber Dağları’nda 8 Ocak 2015 tarihinde soğuk havanın geçit vermemesi sonucu şehit düşen vatan evlatları Afyonkarahisar’da anıldı. Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ile Afyonkarahisar Gençlik Merkezi tarafından organize edilen Sarıkamış Şehitleri’ni Anma Programı 13:30’da Uydukent Selçuklu Camii önünden başladı. Yürüyüşe katılan vatandaşlara günün anlam ve önemine uygun olarak hazırlanan şapka kaşkol ve eldivenden oluşan setler dağıtıldı. İl Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı ekipler tarafından yürüyüşün yapılacağı güzergaha çıkan bütün yollar trafiğe kapatılarak gerekli önlemler alındı. Vali Mustafa Tutulmaz, MHP Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, İl Jandarma Komutanı Orhan Sırma, İl Emniyet Müdürü Fahrettin Şen, Gençlik ve Spor İl Müdürü Yunus Tortop, MHP İl Başkanı Mehmet Karagöz, ve çok sayıda kamu kurum ve kuruluş temsilcisi ile vatandaş katıldı. Selçuklu Camii önünden başlayan yürüyüş, Uydukent İş Merkezi’ne kadar devam etti. Konvoy 100 metre uzunluğundaki Tür Bayrağını birlikte taşıdı.

a2-351.jpg

Her yaş gurubundan insan şühedanın yolunda yürüdü

Küçük çocukların, gençlerin, yaşlıların ve soğuk havaya rağmen tekerlekli sandalyesiyle Sarıkamış Şehitleri’ni anmak için toplanan yaklaşık 1000 kişilik grup Gençlik Merkezinde ağırlandı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan anma programında gerçekleştirilen etkinlikte şehitlere hitaben Kur-an’ı Kerim Tilaveti’nde bulunuldu. Kur-an’ı Kerim Tilaveti’nin ardından 8 Ocak 2015’te Allahuekber Dağlarında donarak hayatını kaybeden Sarıkamış Şehitleri’ne ilişkin tarih kitaplarına yansıyan önemli bilgiler paylaşıldı. Sarıkamış’ta yaşananları aktaran Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Turan Akkoyun; “Sarıkamış’ta şehit düşen Mehmetçiğin 40 bini donarak hayatını kaybetti, 30 bin civarındaki Mehmetçik ise yakalandıkları amansız hastalık sonrasında vefat etti. Yaklaşık 20 bin Mehmetçik ise yaşanan savaşlarda yaşamını yitirdi. Vatan uğruna her ne sebeple ve koşulda can veren şehidimiz var ise Allah rahmet eylesin” dedi.

“Sarıkamış, Türk milletinin iradesinin yansımasıdır”

Programda günün anlamına ilişkin bir konuşma yapan Vali Mustafa Tutulmaz ise; “Bugün şühedanın anısına, şühedanın yolunda birlikte olabilmek adına bir yürüyüş yaptık. Sarıkamış bizim tarihimizde önemli dönüm noktalarından biridir. Afyonkarahisar gibi zaferin kazanıldığı topraklarda Sarıkamış’ı ve şühedayı coşkuyla anabilmek bizlere büyük mutluluk veriyor. Tarih tekerrürden ibarettir. Bu tarihin geçmişte Sarıkamış’tan önce de benzerleri oldu, Sarıkamış’ta da oldu. İnşallah bu millete Allah bu tür sıkıntıları bir daha yaşatmasın. Ancak Sarıkamış’ı sadece olumsuz yönleriyle ele almamamız gerekiyor, Sarıkamış aslında iradenin yansımasıdır o irade de şudur, vatan uğruna, özgürlük uğruna gerekirse biz canımızı en zor şartlarda da olsa vermeye hazırız demektir. Türk milletinin tarih boyunca bu özelliğini zorda kaldığı her dönemde gösterdiğini hatırlatan Vali Tutulmaz; “Yakın tarihimizde benzer sıkıntılarda gerek Güneydoğu bölgemizde olsun, gerekse ülkemizin başka bölgelerinde olsun huzurumuza kastetmeye yönelik yapılan davranışlarda gerekirse canımızı, gerekirse geleceğimiz adına gençliğimizi veririz diyerek çok sayıda şehit verdik. Vatan için şehit vermeye de bu millet hazırdır. Yedi düvel zaman zaman bizi çevirmeye, bizi boğmaya çalışsa da bu milletin iradesi bu sıkıntıları aşmaya yetecektir. Bunu bugün de bizimle uğraşanlar bilsinler. Dünya üzerinde iyi ki Türk Milleti var ve bu millet var olduğu müddetçe bütün mazlumların, bütün zorda kalanların güven kaynağı olacaktır. bu vesile ile vatanı için canlarını veren aziz şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyor, gazilerimize de mutlu ve huzurlu bir yaşam diliyorum" ifadelerini kullandı.

Şehitlerin ruhuna dualar edildi

Sarıkamış Şehitleri’nin yaşadıklarının ve vatan savunmasında şehit düşmenin en yüce mertebe olduğunun anlatıldığı Sarıkamış Şehitleri’ni Anma Programının sonunda ise İl Müftüsü Şükrü Kabukçu tarafından Türkiye Cumhuriyeti topraklarının bekası ve savunması için geçmişten günümüze kadar verdikleri mücadeleler sonucunda canlarını feda eden tüm şehitlerin ruhları için dualar edildi.

Yapılan duanın ardından vatandaşlara keşkek ikram edilerek program sona erdi.