Afyonkarahisar 2. Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini 7 yıldır sürdüren Bekir Çolak, sanayide yaşanan değişim ve gelişimleri Anahaber Gazetesi’ne değerlendirdi. Afyonkarahisar 2. Küçük Sanayi Sitesi’nin 1977 yılında kurulduğunu ve o günden bugüne Afyonkarahisar’a ve çevre illere hizmet verdiğini ifade eden Kooperatif Başkanı Bekir Koçak, pandemi sürecinden sanayi esnafının zor günler geçirdiği söyledi. Bazı esnafların diğerlerine göre süreci daha ağır atlattığının altını çizen Koçak: “Süreçte kapanan işyerimiz oldu. Yasaklar, müşteri gelmeyen dükkanlar esnafımıza çok zor oldu. Yasaklar esnetilmesiyle birlikte hükümetimizin de desteğiyle inşallah bu süreci en kısa zamanda tamamlayacaklarını, kayıplarını en kısa sürede tamamlayabileceklerini düşünüyorum. Bazı esnaflarımız teşviklerden, desteklerden yararlandı. Yararlanamayan esnaflarımızda gerçekten mağdur oldu. Ben en kısa süreçte bu sürecin sona ermesini diliyorum” dedi.

BELEDİYE DESTEĞİNİ BİZDEN ESİRGEMİYOR

Sanayi bölgesinde çalışmalarını arttırarak devam ettiklerinin bilgisini veren Koçak: “Bizden zaman zaman talepler oluyor. İlgililere ulaşmak çok zor değil. İlgili birimlere, meslek odalarına talepte bulunan esnafımız oluyor. Sanayimizle ilgili kurumlardan yeterince destek alıyoruz. Bizim sanayimizin katkı alabileceği tek yer: Afyonkarahisar Belediyesi. Sağ olsun belediyemiz, İl sınırlarına dahil olduğumuzdan bu yana sanayimizdeki çalışmalar kat kat artarak devam etti” diye konuştu.

DOLULUK ORANI YÜZDE 99’A ULAŞTI

Sanayi sitesinde doluluk oranın yüzde 99’a ulaştığının altını çizen Başkan Koçak: “Sanayimiz her geçen gün büyüyor. Doluluk oranı yüzde 99’lara ulaştı. Bu doluluktan kaynaklanan ihtiyaç ve taleplerde artıyor. Biz elimizden gelen çalışmaları yaparak büyüyen sanayimize katkı sunmaya devam ediyoruz” şeklinde konuştu.

SANAYİMİZİ YEŞİLLENDİRDİK

Sanayi sitesinde yeşillendirme çalışması yaptıklarının altını çizen Koçak: “Yeşil alanlarımız çok atıl ve kötü durumdaydı. O bölgelerin her birini yeşillendirerek, ağaçlandırarak görsel güzellik sağladık. Sanayimizin giriş ve çıkışlarına düzenleme yaparak, güvenlik kamerası taktırıldı. Sanayimizin sosyal tesisleri çevresinde düzenlemeler yapıldı. Kır düğün salonu yapılabilmesi için bir alan elde ettik. Halı saha yapılması planlanan yerin temelini atarak, içinin dolgusunu yaptık. Aidatlarımızı tahsil ettikçe, piyasaya borçlanmadan kendi imkânlarımıza bir takım şeyleri yapmaya çalışıyoruz. Bire tane kafe tarzı bir sosyal tesis oluşturduk. Esnafımız bunları görüyor ve biliyor. Burası esnafımızın ve müşterilerinin her hangi bir saatte çay içebileceği çok nezih ve sakin ve çok temiz pırıl pırıl bir ortam olmasını temenni ediyoruz” ifadelerini kullandı.

AFETLERDE İLK MÜDAHALEYİ BİZ YAPIYORUZ

Sanayide gece, gündüz çalışan ekiplerinin olduğunu aktaran Koçak konuşmasına şöyle devam etti: “Sosyal tesis arsamızın içerisinde eskiden kazan dairesi olarak kullandığımız bir alanımız vardı. Oraya sanayimizin hizmetinde kullanılmak üzere atölye yaptık. Sahada çalışmalarımızı yapabilmek için oradan harekete geçiyoruz. Sahada çalışan geceli, gündüzlü 15 personelimiz var. Vardiyalı çalışan arkadaşlarımız var. 2 tane traktörümüz var. Yangın söndürme tankerimiz var. Acil müdahalelerde traktörümüzün arka kuyruk miliyle çalışabilen çok yüksek basınçlı bir tankerimiz mevcut.”

AFYON EKONOMİSİNE KATKI SAĞLIYORUZ

Afyonkarahisar sanayisinin kente ekonomik katkı sağladığını aktaran Koçak şu ifadelere yer verdi; “24 saat sanayinin içerisindeyiz. Gecemizi gündüzümüz burada geçiyoruz. Ankara yolundan geçerken dahi olsun bir sanayiye girip çevreyi kontrol edip öyle yolumuza devam ediyoruz. 7 yıldır bu işi ilk günkü heyecanla yapma çalışıyoruz. Sanayimizi bir yerlere getirdiğimizi düşünüyoruz. Sanayimiz Türkiye’nin en can alıcı noktasında. Yolların kesiştiği başkente 2- 3 saatlik bir mesafede olması ve Ege’nin incisi olması her konuda ön plana çıkmasıyla sanayimizde Afyonun ekonomisine güçlü bir katkı sağladığını düşünüyorum.

ESNAFIMIZIN TALEPLERİNE YERİNE GETİRMEK İÇİN ÇALIŞIYORUZ

Yakın zaman genel kurul toplantılarının olduğunu hatırlatan Koçak: “Adaylığımız devam ediyor. Bir dönem daha esnafımızın bize bu fırsatı vermeleri halinde en iyi çalışmalarla esnafımızın üyelerimizin isteklerini yerine getirme mücadelesine devam edeceğiz. Ben şunu söylüyorum. Ben burada başkanlık etmiyorum, esnafımızın taleplerini yerine getirmek için çalışıyoruz. Bizzat kendim yağmurda, çamurda, karda her alanda sanayimizin esnafımızın her zaman yanındayız. Makam odası diye içinde bulunduğumuz bu oda misafirlerimizi ağırlamaktan öte bir çalışma keyfi sefa sürme yeri değildir. Sanayimize esnafımıza hizmet verme alanı olarak görüyoruz burayı” ifadelerine yer verdi.     

SANAYİMİZE DOĞALGAZ BEKLİYORUZ

Sanayilerine doğalgazın gelmesini istediklerini aktaran Başkan Koçak şunları söyledi: “Doğalgazımız gelmedi maalesef. Susuz kasabasına doğalgaz gittiğini gördük. Sanayimiz için doğalgaz çalışmasının elzem olduğunu düşünüyorum. Bu konuyu ben çok dile getirdim. İlgili kurumlarla da yeterince görüşmeler yaptım. Doğalgaz sanayimize gelmesi halinde Afyon merkezde olan merdiven altı çalışmalar son bulacak. Doğalgaz için şehir merkezinde olan işletmeler sanayimize kayacak. Böylelikle şehir trafiği de rahatlayacak. O işletmelerin sanayimizde olması temizlik ve hijyen bakımından da güzle olacak.”

YENİ İŞ YERLERİ İÇİN ÖN TALEP FORMU ALDIK  

Sanayi sitesine yeni işyeri yapılması için ön talep formu almaya başladıklarını ve şuana kadar 170 ön talep aldıklarını ifade eden Başkan Koçak konuşmasını şöyle tamamladı: “Sanayimize yapılması planlanan iş yerlerimiz için ön talep formu almaya başladık. Şuan sayı olarak 170’e ulaştı. Bu alanda bana sorular geliyor. Ben burada sizlerden aldığım fikirlerle hareket ediyorum. Bu planlanan sanayi kooperatifini yönetimimiz üzerinden planlıyoruz. Üyelerimizin talepleri neyse değerlendirip, oylayıp en makul şekilde çalışmamızı yapacağız. Burası rant yeri değil herkes iş yeri sahibi olabilmek için buraya kaydını yaptırıp, bedelini ödeyip dükkan sahibi olmak istiyor. Benim bir iş yerine ihtiyacım yok. Özellikle bunu söylüyorum. Kendime ait arsamda da yok. Böyle bir imkanımız var ben bu imkanı esnafımız için en iyi şekilde değerlendirmek işitiyorum.” >> MEVLÜT TINAS