Gün FM Genel Yayın Yönetmeni Faruk Bangir’in sunduğu yayına Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Hekimi dr. Emircan Dolunay konuk olarak katıldı.

“Kalp, vücudun dolaşım sisteminin merkezini teşkil eden hayatımız boyunca hiç ara vermeden çalışan en hayati organımızdır” diyen Dolunay, “Hücrelere besin ve oksijen taşıyan kalp ve damar sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışması önemlidir. Kalp ve damar sağlığının bozulması vücudun hayati fonksiyonlarını sağlıklı bir şekilde sürdürebilmesini engelleyerek ciddi sağlık sorunlarına hatta ölümlere neden olabilmektedir. Kalp ve damar sağlığı genetik özelliklerin yanı sıra beslenme ve yaşam tarzı ile doğrudan ilgilidir. Kalp ve damar sağlığını olumsuz etkileyen başlıca unsurlar, sağlıksız beslenme, şişmanlık, alkol, sigara, hava kirliliği, hareketsiz bir yaşam ve strestir” diye konuştu.

“Sağlıklı bir yaşam için spor şarttır”

Kalp hastalıklarının giderek artış göstermesi ile birlikte koruyucu sağlık hizmetlerinin değerinin daha iyi anlaşılmaya başlandığını kaydeden Dolunay, “Sağlıklı beslenme, hazır gıdalar yerine taze besinlerin tercih edilmesi, aşırı tuz kullanımının önüne geçilmesi, düzenli sağlık kontrolleri, kan değerlerine dikkat edilmesi kalp sağlığını koruma tedbirleri arasındadır. Sağlıklı bir yaşam için spor şarttır. Sporu yaşamımızın bir parçası haline getirebilmemizin ön koşulu ise sağlıklı bir kalbe sahip olmaktır” şeklinde değerlendirmede bulundu.

“Aktif olun ve kalp sağlığınızı kontrol altına alın”

Kalp sağlığımızı korumak için önerilerde bulunan Dolunay, “Sağlıklı beslenin. Aktif olun ve kalp sağlığınızı kontrol altına alın. Tütüne hayır deyin. Sağlıklı vücut ağırlığınızı koruyun. Kan basıncınızı kontrol altında tutun. Kan değerleri ölçümünüzü düzenli olarak yaptırın” dedi.

Programda 28 Eylül Dünya Kuduz Günü dolayısıyla kuduz hastalığı ile ilgili de bilgiler sunuldu.