“Hayatı kutsal bir emanet sayarak eşsiz bir fedakarlıkla insanımıza hizmet eden sağlık ailesinin en değerli varlıkları şüphesiz hemşirelerdir” diyen Sağlık-Sen Afyonkarahisar Şube Başkanı Abdülkadir Hız, “İnsan denildiğinde, can denildiğinde acılarını, yorgunluklarını, kırgınlıklarını, uğradığı haksızlıkları geride bırakıp derde derman olmak için çırpınmak, gerçekten yüce bir ruh gerektirir. Herkes için önce can, sonra canan gelirken sağlık çalışanları için her zaman önce canan gelir. Sağlığa emek verenler, insana ve hayata en yalın haliyle bakar. İnsan, insan olduğu için kıymetlidir. İnsan en değerli varlık olduğu için hizmete layıktır. Medeniyetimizi farklı ve eşsiz kılan bakış da budur. Şeyh Edebali’nin, ‘İnsanı yaşat ki devlet yaşasın. İnsanı yücelt ki devlet yücelsin’ anlayışının ete kemiğe büründüğü hizmet alanı sağlıktır. Bu yüzden diyoruz ki, şayet Yeni Türkiye yaşatma ideali üzerinde büyüyecekse ilhamını sağlık çalışanlarından almalıdır. İnsana ve hayata hizmet konusunda bu ruhu korumak ve geliştirmek devletin asli görevi olmalıdır. Devletimize, hükümetimize her platformda sesleniyoruz. Sağlık çalışanları ve özellikle sayıları yetersiz olan hemşirelerimiz, reformların yükünü bugüne kadar çok büyük fedakarlıklarla omuzlarında taşıdılar. Bu fedakarlık artık karşılıksız bırakılmamalıdır” şeklinde konuştu.

“Hemşire istihdamı konusunda Avrupa ülkeleri arasında en sonlardayız”

Sağlık alanında istihdam oranlarının çok düşük seviyelerde olduğuna dikkat çeken Başkan Hız, “Hemşire istihdamı konusunda Avrupa ülkeleri arasında en sonlardayız. Birçok yeni sağlık kuruluşu ve hastane açılırken ve sağlık sisteminde yeni branşlar oluşturulduğu için hastanelerdeki birimlerde artış olmuşken, yani 12 yılda 3 kat artan sağlık hizmeti varken, istihdam bir kat bile artmamıştır. Bugün itibari ile sağlık sektörünün 400 bin hemşireye ihtiyacı var. Ancak hemşire sayımız 150 binlerde. Sağlık Bakanlığı’nın bir an önce hemşire ve personel istihdamı yapması gerektiğini düşünüyoruz” diye değerlendirmede bulundu.

Sağlık çalışanları için yıpranma payının en kısa sürede hayata geçirilmesi gerektiğini söyleyen Başkan Hız, performans sisteminin değişmesi ve ek ödemelerin emekliliğe yansıtılması gerektiğini ve sağlık çalışanlarının kreş sorununun da çözülmesini istediklerini kaydetti.