Soğuk iklime sahip illerde romatizmal eklem ağrılarının sıklıkla görüldüğüne dikkat çeken Özel Fuar Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Levent Küçükçankaya; “Soğuk havaya maruz kalan hastaların şikayetlerinde belirgin bir artış olur. Bu dönemde mutlaka hekimlerine başvurmaları şikayetlerinin azalması için önemlidir” dedi

Kış aylarıyla birlikte romatizmal rahatsızlıkları ve eklem ağrıları şikayetleriyle çok sayıda vatandaş hastanelere akın ediyor. Bu rahatsızlıkların belirtileri ve nedenleri ile tedavi edilmemesi durumunda ortaya çıkacak sorunlar hakkında bilgiler veren Özel Fuar Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Levent Küçükçankaya, yaşanan sağlık sorunlarının tedavi edilmemesinin ilerleyen aşamalarda kalıcı sakatlıklara neden olabileceğini söyledi.

“Kronik rahatsızlığı olan hastalara ilaç ayarlaması yapmak gerekebilir”

Romatizmal rahatsızlıkların iklimsel faktörlerle artış gösterdiğine dikkat çeken Dr. Levent Küçükçankaya; “Romatizma özellikle Afyonkarahisar gibi soğuk iklime sahip olan illerde sıklıkla karşılaştığımız ortopedik rahatsızlıklardan, romatizmal rahatsızlıklardan bir tanesi. Bu hasta grubu özellikle soğuk havalara maruz kaldığı zaman eklem ağrılarında belirgin bir artış, yaygınlaşma olur. Bu hastalar eğer kronik derecede rahatsızlığı olan ve uzun süredir tedavi gören hastalarsa kış aylarında belki ilaç ayarlaması yapmak gerekebilir. Şikayetleri doğrultusunda tekrar kan tahlillerini, romatizmal değerlerini, iltihap faktörlerini tekrar inceleyip ona göre ilaç ayarlaması yapmak gerekebilir” dedi.

“Tedavi edilmediği takdirde kalıcı sakatlığa yol açabilir”

Romatizmal hastalıklar ile eklem ağrıları ve bozulmalarının her yaş grubunda görülebildiğini ancak yaşlılarda daha yoğun gözlemlendiğini ifade eden Küçükçankaya; “Romatizmal hastalıkları çocuklar da dahil olmak üzere her yaş gruplarında görebiliyoruz ama daha çok yaşlı hastalarda eklem bozulmalarıyla birlikte seyreden bir rahatsızlık. Bu hastalar kış aylarında soğuğa çok maruz kaldıkları zaman hem şikayetleri daha belirgin hale geliyor hem de eklemdeki bozulmalar daha hızlı seyrediyor. Mutlaka bu hastalıkların yakın takibi ve tedavisi gerekmektedir. Romatizmal hastalıkları bulunan hastalar şikayetleri arttığı dönemlerde mutlaka hekimlerine kontrole gelecekler bu çok önemli. Hem klinik hem de laboratuvar olarak değerlendirmemizi yapıp ona uygun romatizmayı engelleyen, hastaları rahatlatan tedavileri uyguluyoruz. Tedavi edilmediği takdirde çok uzun süreler geçmeksizin eklemlerde kalıcı bir sakatlığa yol açabilen rahatsızlıkları olabilmektedir” diyerek uyardı.

“Romatizmal hastalık belirtileri küçük eklemlerde daha çok görülür”

Romatizmal rahatsızlıkların belirtileri hakkında da bilgiler veren Dr. Levent Küçükçankaya; “Romatizmal rahatsızlığı olan hastalarda yaygın eklem ağrıları olur en çok da el parmaklarında ve küçük eklemlerde olur. Kızarıklık, şişlik genelde vardır ama bazen olmaya da bilir. İlerleyen zamanlarda hastalığın da ilerlemesiyle birlikte bu eklem şişlikleri ile beraber eklem bozulmaları, şekil bozulmaları, parmakta eğilmeler, dizlerde ve kalçalarda da benzer değişimler gözükür. Eklem bozulduğu zaman fonksiyonlarını yerine getirmekte zorlanır. Hastalar günlük aktivitelerini yapmakta sıkıntı yaşamaya başlarlar” diye konuştu.

“Eklemleri zorlayan hareketlerden uzak durun”

Özellikle Anadolu insanının kültüründe yer alan bağdaş kurarak oturma ve ayağını altına alarak oturma eyleminin de eklem eğriliklerine yol açtığına dikkat çeken Küçükçankaya; “İnsan vücudunda yer alan eklemleri bir araç olarak düşünebiliriz. Biz bu araçları ne kadar sağlıklı ve düzgün kullanırsak, ne kadar zorlamazsak bize o kadar uzun yıllar hizmet ederler ve hayatımızı düzgün idame ettiririz. Ancak eklemlerimizi aşırı zorladığımız zaman aşırı bükmeler, ağır yüke girmeler, özellikle diz ve kalçayı zorlayan çok uzun süre çömelir vaziyette durmalar, beli zorlayan çok ağır yükler taşımalar, çok ters pozisyonda kolu kullanma gibi hareketler eklemleri bozabilir. Sağlıklı bir hayat için mutlaka egzersiz öneriyoruz ama çok zorlayıcı, eklemleri anormal pozisyonlara sokan hareketlerden uzak durmak insan sağlığı açısından çok önemlidir” ifadelerini kullandı.