Gün FM Genel Yayın Yönetmeni Faruk Bangir’in sorularını yanıtlayan Polat retina yırtıkları ile ilgili bilgiler verdi.

Afyonkarahisar Devlet Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Onur Polat, gözü içi boş küreye benzeterek, kürenin içinin boydan boya retina ile kaplandığını söyledi.

‘Kürenin içi tamamen vitreus jeliyle dolu’ diyen Polat, şunları kaydetti:

“Vitreus jelinin yumurta akına benzer özel bir kıvamı vardır ve retina ile temas halindedir. Aynı zamanda özel bir bağla retinaya yapışık durumdadır. Retinayı destekler ve retinayı alttaki koroid ve sklera gibi gözün dış dokularına doğru iterek sağlamlığını arttırır. Ancak bazı durumlarda vitreus jelinin homojen ve kendine has özel yapısı bozulabilmektedir. Yaşlılık, yüksek miyop, göz travması, intraoküler inflamasyon gibi hastalıklar vitreus jelinin yapısının değişmesine, incelmesine ve daha akışkan bir hale geçmesini kolaylaştırır. Bu durum vitreusun retinaya olan baskısının, destekleyici özelliğinin azalmasına neden olur. Vitreusun yapısının değişmesiyle vitreus tabanı retinaya yapışık olduğu yüzeyden ayrılmaya başlar. Bu ayrılma sırasında bazı durumlarda retinayı çeker ve retina yırtıkları meydana gelir.” 

“Tedavide yırtık lazer ile kapatılmaktadır”

Retina yırtığının erken saptanmasının tedavi açısından önemli olduğunu belirten Polat, “Retina yırtığının belirtileri ışık çakmaları ve uçuşan cisimler görmedir. Bu belirtiler olduğu takdirde, hastalar en kısa sürede bir göz doktoruna başvurmalı ve detaylı bir retina muayenesinden geçilmelidir. Retinal yırtık teşhisi göz doktoru tarafından konulur. Polikliniğe başvuran hastaların gözüne gözbebeğini büyütmek amacı ile damla damlatılmakta ve takibinde yaklaşık yarım saat sonra retina detaylıca incelenerek herhangi bir retina yırtığı olup olmadığı ortaya çıkarılmaktadır. Eğer muayene sırasında bir retina yırtığı saptandı ise ve bu yırtığın retina dekolmanına sebep olabileceğinden şüphe ediliyorsa tedavi edilmesi gereklidir. Tedavide yırtık lazer ile kapatılmaktadır. Tedavi edilmediği takdirde sıvı kıvama gelmiş vitreus bu yırtık bölgesinden içeriye girerek sinir tabakasını yerinden ayırmakta ve körlükle sonuçlanabilecek ve en çok korktuğumuz durumlardan biri olan girmesi retina dekolmanına neden olabilmektedir” şeklinde değerlendirmede bulundu.

Kamu Hastaneleri Birliği Afyonkarahisar Genel Sekreterliği’nin katkılarıyla hazırlanan programda retina yırtıkları tüm yönleriyle değerlendirildi.