AK Parti Afyonkarahisar İl Danışma Meclisi Toplantısı Grand Derya Düğün Salonunda Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş’un katılımıyla gerçekleşti.

Toplantıya AK Parti Afyonkarahisar Milletvekilleri Ali Özkaya, Hatice Özkal, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, İl Genel Meclis Başkanı Salih Sel, AK Parti İl Başkanı İbrahim Yurdunuseven ve çok sayıda partili katıldı.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Afyonkarahisar AK Parti İl Danışma Meclisi açılış konuşmasında 16 Nisan’da yapılacak referandumda AK Parti’nin pozitif bir kampanya yürüteceğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunu onayladığını hatırlatarak sözlerine başlayan Kurtulmuş, şöyle konuştu:  “Bir kampanya dönemi yaşayacağız, bu kampanyanın gayet nezih bir şekilde geçmesini dilerin. Bu bir seçim ama bir siyasi parti seçimi değildir. Bu, bu ülkenin geleceği ile ilgili Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden büyük çoğunlukla 339 oy ile geçen Cumhurbaşkanlığı, hükümet sistemi değişikliğine ilişkin anayasal değişiklik paketinin halkoyuna sunulması. Dolayısı ile partilerin bir kısmı ‘evet’ bir kısmı ‘hayır’ diyecek. Farklı farklı gruplar, farklı farklı kişiler şu ya da bu şekilde kanaatlerini belirtecekler. Öncelikle bu kampanyaya biz AK Parti olarak pozitif bir kampanya olarak yürüteceğiz. Yani bizim derdimiz kimse ile dalaşmak, kimse ile kapışmak değildir. Bizim derdimiz milletin önünü açmak, milletin istikbale doğru daha hızlı bir şekilde yürüyebilmesini sağlamaktır. Onun için Cumhurbaşkanlığı hükümet modelinin ne olduğunu, şu mevcut sistemdeki problemlerin, sıkıntıları ne olduğunu bu süre içerisinde anlatacağız. Gece gündüz çalışarak, Afyonkarahisar kendi ile yarışacak ve bu kampanyayı anlatmadığımız, derdimizi paylaşmadığımız ve Türkiye’nin geleceğine dair ufkumuzu paylaşmadığımız hiçbir hemşehrimiz kalmayacak ve inşallah 16 Nisan akşamında da Türkiye’de en yüksek ‘evet’ oylarının çıktığı illerin başında da Afyonkarahisar gelecek.”

“Türkiye’de çok güzel bir kampanya olacak”

Kurtulmuş, Afyonkarahisar AK Parti Teşkilatına kampanya döneminde çok çalışmalarını istedi. ‘Referandumu çantada keklik’ diye düşünmemelerini konusunda uyaran Kurtulmuş, “Her seçim sandıkta kazanılır ne kadar güçlü olursanız olun, algılarınız ne kadar kuvvetli olursa olsun halk desteğiniz ne kadar kuvvetli olursa olsun sonuçta halkımız, milletimiz tek tek o oyları sandığa atarak ve sandıklarda o oylar akşam sayılana kadar seçim bitmiş sayılmaz. Çantada keklik diye düşünmeyin. Her vatandaşımızın ‘evet’ diyerek o oyları sandığa atmasını sağlamak ve sonuçları almamız gerekiyor. Bunun için gece gündüz, önümüzde çok uzun bir süre yok bu süre içerisinde gece gündüz alışacağız ve inşallah Türkiye’de çok güzel bir şekilde bu kampanyayı sonlandıracağız.” dedi.

“Millet elimizi bırakmayacak”

Kurtulmuş, referandumda milletin ne karar verirse de versin başlarının üstünde olduğunu belirterek, “Zaman zaman bazı partilerden özellikle de ana muhalefet partisinden gelen eleştiriler çerçevesinde de şunu söyleyelim, ‘nihayetinde halk oylaması, bir paket oylanıyor. Dünyanın sonu değil. Karar da, söz de milletindir. Millet ne karar verirse başımızın üstündedir. Bütün partiler bu olgunluğu göstermelidir. Bütün siyasi görüşler bu olgunluğu göstermelidir. Biz böyle bir olgunluk ile millete güvenen bir olgunluk ile yola çıktığımız için Allah’ın izni ile millette elimizi bırakmayacak ve bu güvenin gereğini 16 Nisan’da yapacaktır.”

“Rejim değişikliği söz konusu değil”

Yapılacak referandumun kesinlikle rejim değişikliğiyle ilgisinin olmadığını yenileyen Kurtulmuş, Türkiye’de rejim değişikliği ile ilgili bir adım atılmadığını belirtti.

Rejim değişikliğinin tartışılacağı temel yerinin de ortaokul 1. sınıftaki ‘yurttaşlık’ bilgisi olduğunu vurgulayan Kurtulmuş, “Türkiye’de rejim değişikliği ile ilgili bir adım atılmıyor. Bu 18 maddelik rejim değişikliği içerisinde ne rejim değişikliği ile ilgili doğrudan ne de üstü örtülü en ufak bir teklif yoktur. Kim rejim değişikliğinden bahsediyorsa o 18 maddelik bu teklifi okumamış, anlamıştır ya da millete kasıtlı olarak çarpıtarak anlatmak istemektedir. Türkiye rejim meselesini geride bırakmıştır. Rejim değişikliğini tartışıyorsanız bunun en temel yeri ortaokul 1. sınıftaki ‘yurttaşlık’ bilgisidir. Rejim elbet tartışılır, her devletin 1 numaralı meselesi egemenliğin kaynağı nedir sorusudur. Egemenliği, devlet egemenliği nasıl kullanacak, bu kaynak kime aittir? Eğer egemenliğin kaynağı bir kişiye aitse, bir zümreye, bir sülaleye, aileye aitse ever orada başka bir rejimden bahsedilir. Türkiye’de, Türkiye Cumhuriyeti’nde egemenliğin kaynağı kayıtsız şartsız millete aittir ve rejimin adı Cumhuriyet’tir.”

“Cumhurbaşkanlığı Sistemiyle vesayetin önüne geçilecek”

Referandum ile milletin egemenliğini doğrudan doğruya kullanmanın yolunun açılacağını vurgulayan Kurtulmuş, önceden hazırlanan Cumhurbaşkanlığı Sistemi slaytla partililere şöyle anlattı:

“Türkiye’de ortada sandıklar olmakla birlikte demokrasi vardı ama sözde demokrasiydi. Demokrasinin hep kayıpları, kısıtları oldu. Darbeler olduğu gibi, cumhurbaşkanlığı seçimlerine müsaade edilmediği gibi, siyasi partilerin kapatıldığı gibi bir sürü kısıtları oldu. Şimdi biz cumhurbaşkanlığını hükümet modeliyle, egemenliği kayıtsız ve şartsız millete bırakıyor, milletin bu egemenliğini doğrudan doğruya kullanmasının yolunu açıyoruz. Bizim temel gayemiz çatışmanın ve vesayetin önlenmesidir. Türkiye’de hem 61 Anayasası, hem 82 Anayasası maalesef egemen güçler tarafından hazırlanmış ve sistem güçler ayrığı prensibi üzerine değil, güçler çatışması üzerine oturmuştur. Bunun için zaman zaman sistemin içerisinde siyasi aktörler, siyasi partiler, kurum ve kuruluşlar arasındaki çatışmalar kaçınılmaz olmuş, hatta bu çatışmalar Türkiye’yi darbe ve olağanüstü önlemlere götürmüştür. Dolayısıyla biz çatışma alanlarını ortadan kaldırmak, siyasi partiler arasında düşmanın, kurumlar arasında çatışmanın zaman zaman toplumsal çatışmaya dönmesinin önüne geçmek için bu değişikliği yapıyoruz. Dolayısıyla bu vesayetin önlenmesi gerekiyor.”

“Büyük Türkiye’nin kurulduğu süreci yaşıyoruz”

AK Parti Milletvekili Av. Ali Özkaya da Afyonkarahisar İl Danışma Meclisi Toplantısına katılan Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’a teşekkür etti. Referandum tarihinin 16 Nisan 2017 tarihi olarak belirlendiğini ifade eden Özkaya, milletçe önemli bir dönemeçte olduklarını kaydetti. 

‘Yeniden büyük Türkiye’nin kurulduğu bir süreci yaşıyoruz’ diyen Özkaya, şunları kaydetti: “Bir taraftan tüm dünyadan saldıran terör örgütleriyle istiklal ve istikbal mücadelesi yapıyoruz. Diğer taraftan da Cumhurbaşkanlığı sistemi gibi yönetim mekanizmasında farklı bir sürece giriyoruz. 1961 Anayasasıyla rahmetli Menderes’i ve arkadaşlarını idam edenler Türkiye’de bir daha hiç sandıkla şeffaf bir demokrasiyle iktidara gelemeyeceklerini yönünden vesayet makamları yarattılar. 1982 Anayasasıyla bunu tekrarladılar.2007 yılındaki krizle de Anayasa değişikliği sonrasında hem Cumhurbaşkanının hem Başbakanın birinin doğrudan birinin dolaylı yönden halk tarafından seçilmesi sonucu bir çift başlılık sistemi oluştu. Çift başlılık her zaman sıkıntıdır. Atalarımızın dediği gibi ‘Çatal Kazık Yere Geçmez.’ Bu ciddi krizleri geçmişte yaşayarak gördük.” dedi.
“Afyonkarahisar’da hedefimiz %80’nin üzerinde olmalı”

Anayasa değişikliğinin tam zamanı olduğunu dile getiren Özkaya, gerçekten bugün çok ciddi bir toplumsal uzlaşmanın olduğunu vurguladı.
AK Parti ve MHP’nin bir araya gelerek meclisin 3’de 2’siyle bir Anayasa uzlaşmasının sağlandığına işaret eden Özkaya, “Şimdi söz ve karar aziz milletindir. Aziz milletimiz bugüne kadar ki seçimlerinde hiç yanlış yapmadı. Hep doğruyu yaptı. Az oy aldım vatandaş beni desteklemedi diyenler önce kendilerine bakmalıdır. Bu seçimde de Allah’ın izniyle doğruyu yapacak. Ve en yüksek oyla inşallah Yeni Türkiye’yi hep beraber kuracağız. AK Parti ve MHP’nin oyu Afyonkarahisar’da % 80. Bence bizim hedefimiz %80 olmamalıdır. Eğer iki parti programlarına uyarlarsa, Türkiye genelinde en yüksek oyun alınacağı illerin başındayız. Bunun için arzu ve dua ediyorum.”

“Referandumda yüzümüz AK olacak”

AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Hatice Dudu Özkal, İl Danışma Toplantısına katılan tüm teşkilat mensuplarına teşekkür etti. Afyonkarahisar’ın her seçimde AK Partiye Türkiye ortalamasının % 10 üzerinde oy verdiğini aktaran Özkal, bu oranın her seçimde tekrarladığını belirterek, şöyle konuştu:

“Referandum seçimlerinde bu oy oranı % 10’u da aşmıştır. Biz aynı tempoyla Afyonkarahisar’da önümüzdeki referandumda da yüzümüzün ak çıkacağına inanıyorum. Buradaki teşkilatın gözlerindeki ışıl ışıl enerjide bunun ispatıdır. Afyonkarahisar ekonomisiyle ve nüfusuyla Türkiye’deki mutlu şehirlerdendir. Bizim şehrimiz her yönüyle gelişmeye devam ediyor. Afyonkarahisar’ın bir evladı olarak, bu şehre hizmet etmekten gurur ve onur duyuyorum. Tüm teşkilat arkadaşlarımızla birlikte Cumhurbaşkanlığı Sistemiyle ilgili yapılacak referandum da Afyonkarahisar’ın her karışını adım adım dolaşarak, bu çalışmalara birlikte devam edeceğiz.”

“Seçimler sandıkta kazanılır sandıkta kaybedilir”

AK Parti İl Başkanı İbrahim Yurdunuseven de Anayasa değişikliği referandumunda da geniş bir katılım ve evet oyu ile iyi bir sonuç elde edeceklerine inandığını ifade etti.

‘Afyonkarahisar’ımız partimize ve Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a desteklerini hep vermiş ve vermeye de devam edecektir’ diyen İl Başkanı Yurdunuseven, “ İnşallah referandumda bunu hep birlikte göreceğiz. 10 Ağustos 2014 tarihinde yapılan Cumhurbaşkanlığı seçiminde Sayın Cumhurbaşkanımıza Afyonkarahisar’ımızdan yüzde 64,25 oranında bir destek olundu. En son 1 Kasım 2015 seçimlerinde Afyonkarahisar’da son 65 yılın bir partiye verilmiş en yüksek oyu olan yüzde 63,5 gibi bir oy verdi. İnşallah bu halk oylamasında da geniş bir katılım ve evet oyu ile devam edecektir. Sayın Cumhurbaşkanımızın ifade ettiği gibi. Seçimler sandıkta kazanılır ve sandıkta kaybedilir. Biz Afyonkarahisar’lılar ve Afyonkarahisar’daki AK Partililer olarak bunun bilincindeyiz. Afyonkarahisar halkımız referanduma hazır.” diye konuştu. Öte yandan programın sonunda Kurtulmuş, AK Parti Siyaset Akademisinin sertifikalarını katılımcılara takdim etti.