Altının hiç beklenmeyen şekilde zik zak çizmeye başladığını ifade eden Başkan Büyükduman, bunun sebebinin yaşanan gerginlikler olduğunu söyledi. Başkan Büyükduman şöyle konuştu: “Genel toplumdaki ve bizim beklentimiz Amerika seçimleri sonrası piyasaların durulacağı şeklindeydi. Biliyorsunuz bu arada terör olayları aldı başını gidiyor. Hem yurt içinde hem yurt dışında terör olayları devam ediyor. Bunlarla beraber Türkiye referanduma gidiyor. Bütün bunlar altını fiyatının düşmesine engel sebepler. Amerika’da seçimler neticelendi. Ama hep izliyoruz seçimler bitti ama yaşanan gerginlikler devam ediyor. Trup’a karşı olan vatandaşlar eylem ve söylemlerine devam ediyor.  Sular durulmadı. Ortadoğu karıştı adeta bataklık haline geldi. Tabi biz çok üzülüyoruz oraya müdahale etmemiz gerekiyor.” 

“Avrupa ile gerginlik altını olumsuz etkiliyor”

Altındaki bir aylık fiyat hareketliliğinin ortalamalarından bahseden Büyükduman: “24 ayar has altının gramı 140 ile 146 lira arasında değiştiğini görüyoruz. Çeyrek altını incelediğimiz zaman ise 230 ile 238 lira arasında değişim olduğunu görüyoruz. Bunun nedeni ise arz, talep ve dış borsalara bağlı. Şimdi altının bir miktar gevşeme göstermesi gerekiyor. Şehit veriyoruz bu durum hepimizin yüreğini yakıyor. Avrupa ve Türkiye arasındaki gerginlik devam ediyor. Hollanda, İsviçre, Danimarka, Almanya ve Avusturya’nın yanlı tutumları iki yüzlü tutumları dış siyaseti baya gerdi. Ve Avrupa Birliği ile olan görüşmeler ve anlaşmalar sanıyorum referandumdan sonra tekrar gözden geçirilecek. Dolayısıyla böyle gergin bir hava var.  Bu gergin hava altını olumsuz yönde etkiliyor. O yüzden fiyatlar yükseliyor.” 

“Beklenen hareketlilik yok”

16 Nisan tarihinde gerçekleşecek referandumdan sonra suların durulacağı yönünde düşüncelerinin olduğunu ifade eden Büyükduman, altında bu sayede olması gereken fiyata gerileceğini kaydetti. ‘Avrupa’yla aramızda olan anlaşmazlıklar giderilirse inşallah fiyatlar geri gelecektir’ diyen Büyükduman, atlının sektöründekileri ise şöyle özetledi: “Maalesef altın satışlarında beklenen hareketlilik şuan yok. Şuan okullar açık. Bu sene Ramazan Ayı biraz daha öne geliyor. Onun etkisi var. Ben açıkçası Ramazan-ı Şeriften önce çok bir hareketlilik beklemiyorum. Bütün beklentim ramazan bayramından sonra. Yani Ramazan ile kurban arasında bir hareketlilik olacağı kanaatindeyim.”