PTT'nin Türk pulculuğuna yenilik katmak amacıyla uygulamaya koyduğu kişisel pul hizmeti, hem vatandaşlar hem de resmi kurum ve kuruluşlar tarafından büyük ilgi gördü. Kişisel pul bir yandan hatıra değeri taşırken diğer yandan PTT’nin postada kullanmasıyla Türkiye’yi dolaşıyor. 

Basılması için tercih edilen fotoğrafta; belirli bir olayın anlatımı, ticari bir ürünün tanıtımı, kuruluş yıl dönümü, evlilik yıl dönümü, doğum günü, mezuniyet töreni ve Anneler Günü kutlamaları gibi özel amaçlar taşıyabiliyor.

“Siyasi parti logosu basılamaz”

‘Kişisel pul’ basımına ilişkin bilgiler veren PTT Afyonkarahisar Başmüdürü Mehmet Örsdemir, pula basılacak görselin, kişisel pul işletme usul ve esaslarına aykırı olmamasının ilk şart olduğunu belirtti.  Örsdemir şöyle devam etti, “Kişisel pul basımında, Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına, devletin ülkesiyle ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne, fikir, sanat ve sınai telif haklarına, ticaret rekabet kurallarına, genel ahlak ve adaba, siyasi partileri; logosu adayın fotoğrafı ile propaganda niteliğinde yazı ihtiva etmediğine, kişisel haklara aykırı olup olmadığına ilişkin kriterlere uygun olmaması nedeniyle kabul edilmeyen durumlarda kayıtların bir örneği alınarak müşteriye geri iade edilir.”  

İlçe, belde ve kaymakamlıklara özel pul basıldı

Tanıtım için belediye ve kaymakamlıkların özel pul basımına önem verdiklerini anlatan Örsdemir, “İlk olarak İhsaniye Belediyesi’ne özel bastığımız pul çalışması şuan Haydarlı Belediyesi’ne yaptığımız çalışmayla devam ediyor. Şuana kadar birçok ilçe ve beldeye özel pul bastık. İhsaniye, Dinar, Kocaöz, Sultandağı, Çay ilçelerine pul bastık. Ayrıca bazı ilçe kaymakamlıklarına da özel pullar hazırladık. Talep olduğu sürece bu çalışmamız devam edecek” dedi.