Gün FM Yönetim Kurulu Başkanı Fadime Akar’ın hazırladığı ve Gün FM Genel Yayın Yönetmeni Faruk Bangir’in sunduğu yayın iki bölüm halinde gerçekleştirildi.

İlk bölümün konukları Otizm Federasyonu Başkan Yardımcısı ve Afyonkarahisar Otistik Çocuklar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Fatma Kavas, dernek üyeleri ve otizmli çocuk anneleri Şükran Yıldız, Nazmiye Çamlıbel ve Hülya Çankaya oldular.

Derneğin 2010 yılında kurulduğunu söyleyen Afyonkarahisar Otistik Çocuklar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Fatma Kavas, “Amacımız otizm konusunda toplumda farkındalık oluşturmaktır. Bizler sadece belirli günlerde değil yılın her günü otizmle ilgili çalışmalar yapıyor ve otizm konusunda toplumda bilincin oluşmasını amaçlıyoruz. Otizmli çocuklarımızın eğitimlerini alabilmeleri konusu son derece önemli. Yanımızda olan tüm idarecilerimize ve vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Programda tüm hayatlarını çocuklarına göre planladıklarını belirten otizmli çocuk anneleri ve dernek üyeleri Şükran Yıldız, Nazmiye Çamlıbel ve Hülya Çankaya toplum tarafından çocuklarına farklı bakılmamasını istediklerini kaydettiler.

“Otizmin görülme sıklığı günümüzde artmaktadır”

Programın ikinci bölümüne Afyonkarahisar Devlet Hastanesi Çocuk ve Ergen Psikiyatri Uzmanı Serhat Kala konuk olarak katıldı. Kala programda otizmle ilgili bilgiler verdi.

Otizm spektrum bozukluğunun yaşamın ilk yıllarında ortaya çıktığını belirten Kala, “Otizm, sosyal etkileşim, sözel ve sözel olmayan iletişim alanlarında gecikme, dış çevreye karşı ilgisizlik, sınırlı, tekrarlayan olağan dışı hareketler ile karakterize olan erkek çocuklarda daha fazla görülen nöro-gelişimsel bir bozukluktur. Otizmin görülme sıklığı günümüzde artmaktadır. Otizmin görülme sıklığı 68 doğumda 1 olarak kabul edilmektedir. Görülme sıklığının artmasının sebepleri, otizmin farkındalığının artması, tanı ölçütlerinin değişmesi ve tanı koymanın kolaylaşması, otizmin sıklığının artması, ileri anne ve baba yaşıdır” şeklinde konuştu.