Bu çerçevede yürütülen çalışmalarla Kızılırmak Deltası’na iki adet fotokapan kurularak, deltadaki leylekler izlenmeye başlandı.

Kızılırmak Deltası’nda bulunan Leylek Ormanı’nda bir adedi leylek yuvasına, bir adeti de alanı görecek şekilde olmak üzere 2 adet fotokapan yerleştirildi. 46 adet leylek yuvasının bulunduğu ve 100’e yakın leyleğin yaşadığı alana kurulan bu fotokapanlar sayesinde, yavrular yuvadan uçmaya başladığında görüntü alınabilecek.
Ayrıca fotokapan çalışmalarına ilave olarak DKMP Genel Müdürlüğü ile Ondokuz Mayıs Üniversitesi arasında yapılan işbirliğiyle Kızılırmak Deltası’nda bulunan 8 adet leyleğe uydu vericisi takıldı. Takılan bu vericiler sayesinde leyleklerin habitat kullanımlarının tespiti, göç hareketliliği, konaklama yerleri ve geri dönüp dönmediklerinin takibi yapılabiliyor. Takip edilen leyleklerden alınan veriler neticesinde bir adet leyleğin Mozambik’te olduğu tespit edildi.

“Yaban hayatı için yeni projeler geliştirmeye devam edeceğiz”

Ülkemizin sahip olduğu yaban hayvanı çeşitliliğinin korunması ve sürdürülebilirliğinin sağlanması açısından envanter ve izleme çalışmalarına büyük bir önem verdiklerini belirten Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu sözlerine şöyle devam etti: “Tabiatta bulunan hayvanları izlemek için çeşitli teknikler kullanıyoruz. Özellikle Kızılırmak Deltası’ndaki leylekleri takip etmek için fotokapan kurduk. Yine burada 8 adet leyleğe uydu vericisi taktık. Bu metotlarla hayvanları izleyerek, onlar için yapmamız gereken ne varsa yapıyoruz. Özellikle elektrik direkleri üzerine yuva yapan leyleklerin zarar görmemesi için şu ana kadar 926 adet yapay leylek yuvası tesis ettik. İlerleyen zamanlarda yaban hayatı için yeni projeler geliştirmeye devam edeceğiz.”